Ноа Бойд

(автор)

Стив Вейл (Steve Vail)

Сваляне на всички:

По-долу е показана статията за Пол Линдзи от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Пол Линдзи
Псевдоним Ноа Бойд
Роден 25 юли 1943 г.
Починал 1 септември 2011 г. (68 г.)
Професия писател
Националност Флаг на САЩ САЩ
Активен период 1992-2011
Жанр трилър, криминален роман

Повлиян от

Повлиял на
 • Киоши Кодама
Уебсайт

Пол Линдзи (на английски: Paul Lindsay) е американски писател, автор на произведения в жанровете трилър и криминален роман. Пише и под псевдонима Ноа Бойд (на английски: Noah Boyd).

Биография и творчество

Пол Линдзи е роден на 25 юли 1943 г. в Чикаго, Илинойс, САЩ. Завършва колежа Макмърей през 1968 г. След дипломирането си служи като офицер в морската пехота и участва във войната във Виетнам, за което е удостоен с няколко отличия, вкл. „Сребърна звезда“. След уволнението си от армията работи в продължение на 20 години във ФБР в Детройт от 1973 г. Участва в някои от най-тежките разследвания на бюрото, сред които „Убиецът от Зелената река“ и „Удушвачът от Хайланд парк“. За работата си по откреването на серийния убиец Бенджамин Аткинс получава похвала и награда от $ 6000 от директора на ФБР Уилям Сесиънс. Живее в Рай, Нова Англия.

Заедно с работата си започва да пише романи. Първият му роман „Witness to the Truth“ (Свидетел на истината) от поредицата „ФБР“ е публикуван през 1992 г. Главният герой, специален агент Майк Девлин, е ветеран във ФБР. При подслушване установява, че в агенцията има къртица, а дъщерята на друг агент от Бюрото е отвлечена от сериен убиец. Той трябва с риск на професията и живота си да разкрие конспиративните връзки на мафията и престъпния маниак. Индивидуалното познание на писателя за вътрешните работи на Бюрото, включително за слабостите му и за опита му „в окопите“, придават истинска автентичност на характера на героите и разследващите подробности на романа. Книгата става бестселър и го прави известен. В същото време от ФБР го заплашват с уволнение, защото е нарушил забраната да приема външни доходи. До пенсионирането си през 1993 г. работи по студени досиета.

През 2005 г. заболява от левкемия, което може да е вследствие на излагане на токсични дефолианти по време на войната във Виетнам= Временно прекъсва писателската си кариера и се излекува, но организмът му става неустойчив към инфекции.

През 2010 г. под псевдонима Ноа Бойд е издаден трилърът му „Агент назаем“ от поредицата „Стив Вайл“. Терористи убиват различни хора и заплашват с повече убийства ако не получат огромна сума. Въпреки усилията си ФБР не успява да ги открие и се обръща към бившия агент Стив Вайл, който е уволнен за неподчинение.

Пол Линдзи умира от усложнения от пневмония на 1 септември 2011 г. в Бостън. Погребан е в Национално гробище Арлингтън.

Произведения

Като Пол Линдзи

Самостоятелни романи

 • The Fuhrer's Reserve (2000)

Серия „ФБР“ (FBI)

 1. Witness to the Truth (1992)
 2. Code Name--Gentkill (1995)
 3. Freedom to Kill (1997)
  Свободата да убиваш, изд.: ИК „Компас“, Варна (1998), прев. Бранимир Белчев
 4. Traps (2002)
 5. The Big Scam (2005)

Като Ноа Бойд

Серия „Стив Вайл“ (Steve Vail)

 1. The Bricklayer (2010)
  Агент назаем, изд.: ИК „ЕРА“, София (2010), прев. Юлия Чернева
 2. Agent X (2011) – издаден и като „Last Chance to Die“
  Шпиони за продан, изд.: ИК „ЕРА“, София (2011), прев. Емилия Карастойчева

Екранизации

 • The Bricklayer – в реализация

Източници

Външни препратки