Арсен Люпен (Arsène Lupin)

Сваляне на всички:

Роман

Разказ

По-долу е показана статията за Морис Льоблан от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Морис Льоблан
Роден 11 декември 1864 г.
Починал 6 ноември 1941 г. (76 г.)
Перпинян, Франция
Професия писател
Националност Флаг на Франция Франция
Жанр полицейски роман
Известни творби 27 романа с героя Арсен Люпен (между 1907 и 1937 г.)
Награди Кавалер на Ордена на Почетния легион

Уебсайт
Морис Льоблан в Общомедия

Морис-Мари-Емил Льоблан (на френски: Maurice-Marie-Émile Leblanc) е френски писател, световноизвестен с криминалните си романи с главен герой Арсен Люпен, благороден крадец и детектив.

Биография

Библиография

Имението на Льоблан в Нормандия. Днес музей на Арсен Люпен.
  • Une femme (1893)
  • Armelle et Claude (1897)
  • Voici des ailes (1898)
  • Les Lèvres jointes (1899)
  • L’Enthousiasme (1901)
  • Un vilain couple (1901)
  • Gueule rouge (1904)
  • 80 chevaux (1904)
  • La Pitié, Play (1906)
  • Arsène Lupin, gentleman-cambrioleur (1907)
    Арсен Люпен – крадецът-джентълмен, изд.: „Хр. Г. Данов“, Пловдив (1982), прев. Христо Гайдаджиев
  • Arsène Lupin contre Herlock Sholmès (1908)
    Арсен Люпен против Шерлок Холмс, изд. „Книга“ (1938), прев. П. Георгиев
  • L’Aiguille creuse (1909)
  • 813 (1910)
  • Le Bouchon de cristal (1912)
    Тайнственото око, изд. „Т&Т“ (1991), прев. Любен Велчев
  • La Frontière (1911)
  • Les Trois Yeux (1919)
  • L'île aux trente cercueils (1919) (заснет като телевизионен сериал през 1979 г .: Островът на тридесет ковчега)
    Острова с 30-те ковчега : Най-великото приключение на Арсен Люпен, изд. „БК“ (1926), прев.
  • La Robe d’écaille rose (1920)
  • Le Formidable Événement (1920)
  • Les Dents du tigre (1921)
    Зъбите на тигъра в Аферата „Наследството Морнингтън“, в. „Борба“ Велико Търново (1990), прев.
  • Le Secret de Florence (1921)
    Тайната на Флоранс в Аферата „Наследството Морнингтън“, в. „Борба“ Велико Търново (1990), прев.
  • Le Cercle rouge (1922)
  • Dorothée, danseuse de corde (1923)
  • Les hutis coups de l'horloge (1923)
    Следи в снега, изд.: ИК „Труд“, София (2013), прев. Танка Дашева
    Осемте удара на часовника, изд. „Millenium“ (2014), прев. Ернест Момчилов
  • La Vie extravagante de Balthazar (1925)
  • La Demoiselle aux yeux verts (1927)
    Госпожицата със зелените очи, изд. „Амарант“ (1991), изд.: ИК „Труд“, София (2013), прев. Танка Дашева
  • La Comtesse de Cagliostro (1924)
    Графиня Дьо Калиостро, изд. „Т&Т“ (1992), прев. Николай Хаджиниколов
  • L'agence Barnett et cie (1928)
    Агенция „Барнет и сие“, изд. „Litus“ (2017), прев. Венелин Пройков
  • Le Prince de Jéricho (1930)
  • Les Clefs mystérieuses (1932)
  • La Forêt des aventures (1933)
  • Le Chapelet rouge (1934)
  • L’Image de la femme nue (1934)
  • Le Scandale du gazon bleu (1935)
  • De minuit à sept heures (1937)

Външни препратки