Поезия

Сваляне на всички:

По-долу е показана статията за Мария Донева от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Мария Донева
Maria D.JPG
Родена 3 септември 1974 г. (44 г.)
Професия поетеса
Националност Флаг на България България
Уебсайт http://mdoneva.com/

Мария Донева е българска поетеса.

Биография и творчество

Родена е на 3 септември 1974 година в Стара Загора. Завършила е българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 1996 и 1997 г. участва в Стружките вечери на поезията в Република Македония.[1]

Печелила е награди от конкурси като „Веселин Ханчев“ (1993, 1994, 1995), „Магията Любов“, Казанлък (2005), „SMS-поезия“, Нова Загора (2005), Национален конкурс за поезия – Ямбол (2006), „В полите на Витоша“ (2007). Има втора награда от конкурса за кратък разказ „Рашко Сугарев“ (2008).

Пиеси по нейни текстове се играят в Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора, където е драматург от 2009 г.

Работи като режисьор към програмата за арт терапия в Държавна психиатрична болница „Доктор Георги Кисьов“ – град Раднево. Редактор в електронно списание „LiterNet“.

Заедно с Марина Господинова, Венцислав Благоев и Антони Дончев създават проекта „Джазът пее на български“.[2]

Библиография

  • „Очи за красотата“ (1988)
  • „Сбогом на читателя“ (1996, 2003)
  • „Празнината меѓу нас“ (Охрид, 2005)
  • „Има страшно“ (2005; 2007, 2008)
  • „50 години старозагорско куклено изкуство“ (2008)
  • „Прикоткване на смисъла“' (2009)
  • „Меко слънце“ (2010)
  • „Магазин за обли камъчета“ (2011)
  • „Перце от дим“ (2012)
  • „Заекът и неговата мечта“ (2013)
  • „Шепа лъскави череши“ (2013)
  • „Чисти стихотворения“ (2014)

Източници

Външни препратки