По-долу е показана статията за Кръстьо Манчев от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Кръстьо Манчев
балканист
Роден
Научна дейност
Област История

Кръстьо Геров Манчев е български историк, балканист.

Биография

Роден е на 27 септември 1926 година в село Верзар, Царибродско, Западни покрайнини.

Бяга през 1949 година от Югославия в България, години наред работи в Димитровград като бригадир, тогава убеден комунист и антититовист. Работи като учител по история в Симеоновград. Завършва история в СУ. Специализирал е в ГДР и СССР. Научен сътрудник в Института по балканистика при БАН.[1] Професор Кръстьо Манчев е автор на редица книги за историята на балканските народи.

На 13 ноември 2009 г. по случай представянето на новата си книга "Кървавият край на Югославия" Кръстьо Манчев дава интервю за пресата.[2] От интервюто става ясно, че професорът споделя редица особени становища, като тези, че "баташко клане не е било възможно в размерите в които ни се поднася; "македонската нация е реалност с която трябва да се съобразяваме; национализмът е нещо "лошо"; Османската империя е била сравнително толерантна държава, а понятието турско робство е плод на модерната националистическа пропаганда от българските възрожденци през 19 век и т.н.

Тези мнения на професора будят обществено недоволство, пораждайки силно негативна реакция сред гражданското общество в България.[3]

Бележки