Роман

По-долу е показана статията за Камила Шамзи от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Камила.

Камила Шамзи
Камила Шамзи, 2016 г.
Камила Шамзи, 2016 г.
Родена 13 август 1973 г. (46 г.)
Професия писател
Националност Флаг на Пакистан Пакистан,
Флаг на Великобритания Великобритания
Активен период 1998 -
Жанр любовен роман, драма

Уебсайт
Камила Шамзи в Общомедия

Камила Шамзи (на английски: Kamila Shamsie) е пакистанско-британска писателка, авторка на произведения в жанровете драма и любовен роман.

Биография и творчество

Камила Шамзи е родена на 13 август 1973 г. в Карачи, Пакистан, в семейството на писателката и журналистката Мунеза Шамзи. Получава бакалавърска степен по творческо писане от Хамилтън Колидж в Клинтън, щат Ню Йорк, и магистърска степен по изкуства от Университета на Масачузетс в Амхърст. Докато е в университета пише първата си книга.

Първият ѝ роман „In the City by the Sea“ (В града до морето) е публикуван през 1998 г. Главният герой Хасан е единадесетгодишен и има щастливо детство, но един ден семейната му вселена е разбита от нещастния и репресиите на военния режим. Романът получава наградата за литература на премиера на Пакистан.

Следващите ѝ романи „Картография“ (2002) и „Ранени думи“ (2005) печелят пакистанската академична награда „Патра Бокари“. В романа си „Ранени думи“ представя историята на младата Асмани, която търси истината за изчезването на майка си, безстрашна активистка и нейният приятел пребит до смърт от правителствените главорези.

През 2007 г. писателката се преселва в Лондон получавайки и британска гражданство. Животът и минава в Лондон и Карачи, а понякога творческо писане в Хамилтън Колидж. Пише и литературна критика за „Гардиън“ и участва в комисии за литературни награди, сред които наградата „Ориндж“. Член е на Кралското литературно общество.

Романът ѝ „Изпепелени сенки“ от 2009 г. засяга темата за последиците от ядрената бомбардировка на Нагазаки, разделението на Индия с Пакистан през 80-те, атентатите от 11 септември 2001 г., и сенките на миналото върху съдбите на две семейства, любовта и предателството, предаността и изкуплението.

Произведения

Самостоятелни романи

 • In the City by the Sea (1998)
 • Salt and Saffron (2000)
 • Kartography (2002)
 • Broken Verses (2005)
  Ранени думи, изд.: ИК „Ера“, София (2010), прев. Емилия Карастойчева
 • Burnt Shadows (2009)
  Изпепелени сенки, изд.: ИК „Ера“, София (2009), прев. Емилия Карастойчева
 • A God in Every Stone (2012)
 • Home Fire (2017)

Новели

 • Exquisite Corpse (2013) – с Наоми Алдерман, Стела Дъфи, Джо Дънторн, Стюарт Евърс, Ванеса Геби, Мат Хейг, Алекс Престън, Марсел Терокс и Г. Уилоу Уилсън

Сборници

Документалистика

 • Offence (2009)

Екранизации

 • War Letters (2014)

Източници

Външни препратки