Романи

По-долу е показана статията за Камила Шамзи от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Камила Шамзи
Hayfestival-2016-Kamila-Shamsie.jpg
Камила Шамзи, 2016 г.
Родена 13 август 1973 г. (45 г.)
Професия писател
Националност Флаг на Пакистан Пакистан,
Флаг на Великобритания Великобритания
Активен период 1998 -
Жанр любовен роман, драма

Камила Шамзи в Общомедия

Камила Шамзи (на английски: Kamila Shamsie) е пакистанско-британска писателка, авторка на произведения в жанровете драма и любовен роман.

Биография и творчество

Камила Шамзи е родена на 13 август 1973 г. в Карачи, Пакистан, в семейството на писателката и журналистката Мунеза Шамзи. Получава бакалавърска степен по творческо писане от Хамилтън Колидж в Клинтън, щат Ню Йорк, и магистърска степен по изкуства от Университета на Масачузетс в Амхърст. Докато е в университета пише първата си книга.

Първият ѝ роман „In the City by the Sea“ (В града до морето) е публикуван през 1998 г. Главният герой Хасан е единадесетгодишен и има щастливо детство, но един ден семейната му вселена е разбита от нещастния и репресиите на военния режим. Романът получава наградата за литература на премиера на Пакистан.

Следващите ѝ романи „Картография“ (2002) и „Ранени думи“ (2005) печелят пакистанската академична награда „Патра Бокари“. В романа си „Ранени думи“ представя историята на младата Асмани, която търси истината за изчезването на майка си, безстрашна активистка и нейният приятел пребит до смърт от правителствените главорези.

През 2007 г. писателката се преселва в Лондон получавайки и британска гражданство. Животът и минава в Лондон и Карачи, а понякога творческо писане в Хамилтън Колидж. Пише и литературна критика за „Гардиън“ и участва в комисии за литературни награди, сред които наградата „Ориндж“. Член е на Кралското литературно общество.

Романът ѝ „Изпепелени сенки“ от 2009 г. засяга темата за последиците от ядрената бомбардировка на Нагазаки, разделението на Индия с Пакистан през 80-те, атентатите от 11 септември 2001 г., и сенките на миналото върху съдбите на две семейства, любовта и предателството, предаността и изкуплението.

Произведения

Самостоятелни романи

 • In the City by the Sea (1998)
 • Salt and Saffron (2000)
 • Kartography (2002)
 • Broken Verses (2005)
  Ранени думи, изд.: ИК „Ера“, София (2010), прев. Емилия Карастойчева
 • Burnt Shadows (2009)
  Изпепелени сенки, изд.: ИК „Ера“, София (2009), прев. Емилия Карастойчева
 • A God in Every Stone (2012)
 • Home Fire (2017)

Новели

 • Exquisite Corpse (2013) – с Наоми Алдерман, Стела Дъфи, Джо Дънторн, Стюарт Евърс, Ванеса Геби, Мат Хейг, Алекс Престън, Марсел Терокс и Г. Уилоу Уилсън

Сборници

Документалистика

 • Offence (2009)

Екранизации

 • War Letters (2014)

Източници

Външни препратки