Карла (Karla)

Смайли (Smiley)

Сваляне на всички:

Роман

По-долу е показана статията за Джон льо Каре от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Джон льо Каре
Псевдоним Джон льо Каре
Роден 19 октомври 1931 г. (88 г.)
Професия писател
Националност Флаг на Англия Англия,
Флаг на Великобритания Великобритания
Активен период 1961-
Жанр шпионски и детективски роман
Съпруга Алисън Шарп (1954-1971)
Валери Юстас (1972-)
Деца 4 сина
Подпис John le Carré signature.png
Уебсайт johnlecarre.com
Джон льо Каре в Общомедия

Джон льо Каре (на английски: John le Carré) е псевдоним на английския писател Дейвид Джон Мур Корнуел на английски: David John Moore Cornwell), автор на шпионски романи.

Биография и творчество

Джон льо Каре е роден на 19 октомври 1931 в Пул, Англия.

Библиография

Самостоятелни романи

  • A Small Town in Germany (1968)
    Един малък град в Германия, прев. Борис Миндов, София: ОФ, 1972
  • The Naive and Sentimental Lover (1971)
  • The Little Drummer Girl (1983)
    Малката барабанчица, прев. Лидия Шведова, т.1 и т.2, София: Интерпринт, 1992
  • A Perfect Spy (1986)
  • The Russia House (1989)
    Отдел „Русия“, прев. Веселин Лаптев, София: Народна култура, 1992
  • The Night Manager (1993)
  • Our Game (1995)
    Нашата игра, прев. Владимир Германов, Велико Търново: Абагар, 1996
  • The Tailor of Panama (1996)
  • Single and Single (1999)
    Сингъл & Сингъл, прев. Ивайла Божанова, София: Унискорп, 2005
  • The Constant Gardener (2000)
    Вечният градинар, прев. Боян Дамянов, изд.: ИК „Обсидиан“, София, 2001
  • Absolute Friends (2003)
    Абсолютни приятели, прев. Боян Дамянов, изд.: ИК „Обсидиан“, София, 2004
  • The Mission Song (2006)
  • A Most Wanted Man (2008)
    Най-търсеният човек, прев. Венцислав Венков, София: Колибри, 2011
  • Our Kind of Traitor (2010)
    Изменник по вкуса ни, прев. Венцислав Венков, София: Колибри, 2013
  • A Delicate Truth (2013)

Серия „Джордж Смайли“ (Smiley)

Лого на филма „Дама, поп, асо, шпионин“.
  1. A Call for the Dead (1961)
    Събуждане на мъртвеца, прев. Васил Антонов, Бургас: Делфин прес, 1990
  2. A Murder of Quality (1962)
    Убийство от класа, прев. Огнян Иванов, София: Панорама, 1991
  3. The Spy Who Came in from the Cold (1963)
    Шпионинът, който дойде от студа, прев. Анелия Данилова, София: Интерпринт, 1991
  4. The Looking Glass War (1965)
  5. Tinker, Tailor, Soldier, Spy (1974)
    Дама, поп, асо, шпионин, прев. Герасим Славов, София: Колибри, 2013
  6. The Honourable Schoolboy (1977)
    Достопочтеният ученик, прев. Венцислав Венков, София: Колибри, 2016
  7. Smiley's People (1979)
  8. The Secret Pilgrim (1990)
    Секретният пилигрим, прев. Тинко Трифонов, Варна: Компас, 1993

Сборници

Документалистика

Източници

Външни препратки

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за