Ян Менс

(автор)

Романи

По-долу е показана статията за Ян Менс от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Ян Менс
Jan Mans
Jan Mens kreeg zilveren medaille van stad Amsterdam voor zijn miljoenste exempla, Bestanddeelnr 914-3194.jpg
Псевдоним Ян Ребел,
Аарт де Роде
Роден 18 септември 1897 г.
Починал 31 октомври 1967 г. (70 г.)
Професия писател
Националност Флаг на Нидерландия Нидерландия
Активен период 1933-1967
Жанр биография, исторически роман
Известни творби поредица „Малката истина“
Съпруга Абълче Стенхайс (1922-?)
Ян Менс в Общомедия

Ян Менс (на нидерландски: Jan Mans) е нидерландски писател на бестселъри в жанровете съвременен роман и биографичен роман.

Биография и творчество

Ян Менс е роден на 18 септември 1897 г. в Амстердам, Нидерландия, в семейството на Ян Менс, шлифофчик на диаманти, и Хелена Елизабет Фалке. Когато е 9-годишен баща му умира, а майка му работи като чистачка, за да издържа семейството. Учи в търговско училище за търговец на мебели. Започва работа през 1922 г. и същата година се жени за Абълче Стенхайс, с която имат дъщеря и син.

През 1933 г. загубва работата си и започва да пише, първоначално детски книги и разкази. През 1935 г. се свързва с писателя Тео Тейсен, който му осигурява препоръки и редактира ръкописите му. През 1938 г. печели награда за първо произведение с ръкописа си „Mensen zonder geld“ (Хората без пари), публикуван следваща година. Той го прави известен и дава начало на успешната му писателска кариера.

Утвърждава се като популярен писател на романи за живота на работническата класа и на биографии на известни личности.

Ян Менс умира на 31 октомври 1967 г. в кв. Бетондорп, Амстердам.

Произведения

частична библиография

Самостоятелни романи

  • Mensen zonder geld (1939)
  • Vrolijke vrienden (1940)
  • Koen, roman van een jongen (1941)
  • Waterland (1943) – издаден и като „Goud onder de golven
  • Meester Rembrandt (1946)
    Рембранд, изд.: „Хр. Г. Данов”, Пловдив (1970, 1981), прев. Пенчо Симов
  • Er wacht een haven (1950)
  • Elisabeth (1953)
  • Godt alleen d'eere (1957)
  • Griet Manshande (1961)

Серия „Малката истина“ (De Kleine Waarheid)

  1. Marleen (1960)
  2. Het heldere uur (1962)
  3. Het kleine verschil (1964)

Серия „Грит Маншанде“ (Griet Manshande)

  1. De gouden reael (1940)

Източници