Есета

По-долу е показана статията за Исая Бърлин от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Исая Бърлин
британски философ
IsaiahBerlin1983.jpg
Роден
Починал
5 ноември 1997 г. (88 г.)
Философия
Регион Западна философия
Епоха Философия на 20-ти век
Школа Либерализъм, Аналитична философия
Интереси политическа философия, история на идеите, етика, философия на историята
Идеи Две концепции за свободата, Контрапросвещение
Повлиян
Повлиял Джон Грей · Майкъл Игнатиев

Уебсайт Страница в IMDb
Исая Бърлин в Общомедия

Сър Исая Бърлин (на английски: Isaiah Berlin, р. 6 юни 1909 – п. 5 ноември 1997) е британски социален и политически теоретик, философ, историк на идеите и есеист от руско-еврейски произход, „считан от мнозина за един от най-важните социални учени на своето поколение“[1]. В България е издаден през 1991 г. като Айзая Бърлин. [2]

Президент на Британската академия (1974-1978). Работата на Бърлин върху въпросите на либералната теория и моралния плурализъм оказва трайно влияние. Преводач на творбите на Иван Тургенев от руски на английски. Носител на Ордена за заслуги на Великобритания, Орден на Британската империя.

Биография

Паметна плоча на сградата в Рига, където Бърлин прекарва детството си

През 1932 г., на 23-годишна възраст, Исая Бърлин е избран за член на колегиума на Оксфордския колеж „Ол Соулс“. От 1957 до 1967 г. е професор по социална и политическа теория в Оксфордския университет. От 1963 до 1964 г. е президент на Аристотелското общество. През 1966 г. играе решаваща роля в откриването на колежа „Уолфсън“, Оксфорд и е първият му президент. Президент е на Британската академия от 1974 до 1978 г.

Признание

Посветен е в рицарство през 1957. Награден е с Орден на Британската империя през 1978 г. Също получава и наградата „Йерусалим“ през 1979 г. за литературните си произведения за индивидуалната свобода.

Годишните Лекции на Исая Бърлин се провеждат всяко лято в синагога Хампстийд, в колежа Уолфсън, Оксфорд и в Британската академия.

Бележки

Външни препратки