Гейл Форман

(автор)

Да остана ли (If i Stay)

По-долу е показана статията за Гейл Форман от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Гейл Форман
Gayle Forman 2016.jpg
Родена 6 юни 1970 г. (48 г.)
Лос Анджелис, Калифорния, САЩ
Професия писател, журналист
Националност Флаг на САЩ САЩ
Активен период 2005 –
Жанр любовен роман
Известни творби „Да остана ли?”
Съпруг Ник Тъкър
Деца Вила
Уебсайт http://gayleforman.com/
Страница в IMDb
Гейл Форман в Общомедия

Гейл Форман (на английски: Gayle Forman) е американска писателка на бестселъри в жанра юношеска литература и любовен роман.

Биография и творчество

Гейл Форман е родена на 5 юни 1970 г. в Лос Анджелис, Калифорния, САЩ. След гимназията започва да пътува и работи различни работи, вкл. чиновник, камериерка и цветарка. После започва да учи медицина, за да работи за „Лекари без граници“, но изкарва само 2 семестъра. Насочва се към журналистиката и се дипломира.

Започва кариерата си като журналист в списание „Seventeen“ със статии фокусирани върху младите хора, гражданските конфликти и социалните проблеми. По-късно става журналист на свободна практика за издания като списанията „Детайли“, „Джейн“, „Блясък“, „Нейшън“, „Ел“ и „Космополитън“.

Омъжва се за Ник Тъкър, библиотекар. Имат 2 дъщери, родна и осиновена.

През 2002 г., тя и съпругът ѝ, предприемат едногодишно околосветско пътешествие, където се среща с разнообразни личности – травестити в Тонга, пънкари в Казахстан, оригинални хип-хоп изпълнители в Танзания, и много други. От него тя събира богат опит и информация, която и служи за основа за първата ѝ книга-пътепис „You Can't Get There from Here: A Year On the Fringes of a Shrinking World“ издадена през 2005 г.

По време на пътешествието взема решение за започне да пише книга за тийнейджъри. Първата ѝ книга, юношеския роман „Sisters in Sanity“ е публикувана през 2007 г. Основа за нея става статия, която е писала за списание „Seventeen“.

През 2009 г. е издаден първия ѝ роман „Да остана ли?“ от поредицата „Ако остана“. В него главна героиня е 17-годишната Миа, която преживява трагична автомобилна катастрофа и лежи в кома напълно наясно с това, което се случва около нея и всичко, което посетителите ѝ казват и правят. Тя трябва да направи избора си дали напусне света и любовта си с Адам. Книгата печели редица награди. През 2014 г. е екранизирана в успешния едноименен филм с участието на Клоуи Грейс Морец, Мирейли Енос и Джейми Блейкли.

През 2011 г. е публикувано продължението „Къде беше?“, в което историята за отношенията на героите след инцидента е разказана от гледна точка на Адам.

През 2013 г. е издаден първият ѝ роман „Just One Day“ от поредицата „Само за един ден“. Главна героиня в него е Алисън Хейли, която в следдипломното си пътешествие се среща с пътуващия актьор Вилем и отива с него в Париж, в един ден на риск, романтика, освобождение и интимност, преобразяващи живота ѝ. През 2013 г. е публикувано продължението „Just One Year“, в което историята е проследена от гледната точка на Вилем.

Произведенията на писателката имат лек стил, впечатляващи сюжети и достоверност на образите.

Гейл Форман живее със семейството си в Бруклин, Ню Йорк.

Произведения

Самостоятелни романи

 • Sisters in Sanity (2007)
 • I Was Here (2015)
  Аз бях тук, изд.: ИК „Колибри“, София (2015), прев. Надежда Розова

Серия „Ако остана“ (If I Stay)

 1. If I Stay (2009)
  Да остана ли?, изд.: ИК „Колибри“, София (2012), прев. Надежда Розова
 2. Where She Went (2011)
  Къде беше?, изд.: ИК „Колибри“, София (2013), прев. Надежда Розова

Серия „Само за един ден“ (Just One Day)

 1. Just One Day (2013)
 2. Just One Year (2013)
 3. Just One Night (2014) – новела епилог

Документалистика

 • You Can't Get There from Here: A Year On the Fringes of a Shrinking World (2005) – пътепис и мемоари

Екранизации

 • 2014 If I Stay – по романа, продуцент

Източници

Външни препратки