Романи

По-долу е показана статията за Елиът Шрифер от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Елиът Шрифер
Schrefer, Eliot -MBFI.jpg
Елиът Шрифер през 2014 г.
Роден 25 ноември 1978 г. (40 г.)
Професия писател
Националност Флаг на САЩ САЩ
Активен период 2006-
Жанр съвременен роман, детска литература

Уебсайт http://www.eliotschrefer.com/
Страница в IMDb

Елиът Шрифер (на английски: Eliot Schrefer) е американски писател на произведения в жанра съвременен роман и детска литература.

Биография и творчество

Елиът Шрифер е роден на 25 ноември 1978 г. в Чикаго, Илинойс, САЩ. Баща му е американец, а майка му англичанка. Порадо постоянните смени на работата на баща му отраства в Илинойс, Кънектикът, Мериленд, и Флорида. Учи в Харвардския университет, който завършва през 2001 г. с магистърска степен по френска и американска литература.

След дипломирането си работи в продължение на една година като преподавател в училище-интернат в Рим. След завръщането си в Ню Йорк работи в продължение на три години като преподавател по SAT. През 2004 г. започва да пише романи.

Първият му роман „Glamorous Disasters“ (Бляскави бедствия) е публикуван през 2006 г. Той е полуавтобиографичен разказ за един млад човек, живеещ в Харлем, който погасява дълга си, докато преподава уроци на деца от семейства на богаташи от пето авеню. Книгата става бестселър и той се посвещава на писателската си кариера.

След още един роман за възрастни, под влияние на писателя и редактор Дейвид Левитан, започва да пише произведения за юноши. През 2009 г. е публикуван романът му „Училище за лоши момичета“, чието действие се развива в училище-интернат за престъпни млади девойки.

Става особено известен с романите си „Endangered“ (Застрашени) и „Threatened“, свързани с опазването на популациите на човекоподобните маймуни в Конго.

Преподава творческо писане в Университета „Феарлей Дикинсън“ в Ню Джърси.

Елиът Шрифер живее в Ню Йорк.

Произведения

Самостоятелни романи

 • Glamorous Disasters (2006)
 • The New Kid (2007)
 • The School for Dangerous Girls (2009)
  Училище за лоши момичета, изд. „Пан“, София (2012), прев. Мануела Манолова
 • The Deadly Sister (2010)

Серия „Великия квартет на маймуните“ (Great Ape Quartet)

 • Endangered (2012) – издаден и като „Heart of Danger“
 • Threatened (2014)
 • Топчета от стомана (2015)
 • Rescued (2016)

Участие в общи серии с други писатели

Серия „Духът на животните“ (Spirit Animals)

 • Rise and Fall (2014)
 • Fall of the Beasts (2015)
 • Immortal Guardians (2015)
от серията има още 7 романа от различни автори

Източници

Външни препратки