Дейвид Хосп

(автор)

По-долу е показана статията за Дейвид Хосп от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Дейвид Хосп
Псевдоним Джак Флин
Роден 1968 г. (51 г.)
Професия писател, адвокат
Националност Флаг на САЩ САЩ
Активен период 2005 -
Жанр трилър
Съпруга Джоуни Хосп
Деца Рийд, Саманта

Дейвид Хосп (на английски: David Hosp) е американски адвокат и писател на произведения в жанра съдебно-политически трилър и криминален роман. Пише и под псевдонима Джак Флин (Jack Flynn).

Биография и творчество

Ричард Дейвид Хосп е роден през 1968 г. в Ню Йорк, САЩ. Отраства в Манхатън и в Рей, щат Ню Йорк. Завършва през 1990 г. с отличие и бакалавърска степен по изкуства Колеж „Дартмут“. Едновременно учи и в Лондонското училище по икономика и политически науки. През 1994 г. завършва с отличие право в Юридическия факултет на Университета Джордж Вашингтон. След дипломирането си стажува в адвокатска кантора „Уинтроп, Стимсън, Пътнам и Робъртс“ на Уолстрийт и през 1995 г. става член на адвокатската колегия. През 1996 г. се присъединява към престижната адвокатска кантора „Гудуин Проктър“ в Бостън, където впоследствие става съдружник. Понякога работи безплатно по дела на неправилно осъдени лица. Заедно с работата си започва да пише криминални романи.

Първият му роман „Бандата от Чарлстаун“ от поредицата „Скот Фин“ е издаден през 2005 г. Преуспяващият млад адвокат Скот Фин се оказва приятел на седмата жертва нва сериен убиец и става заподозрян от полицията. Той започва собствено разследване с познати от престъпния свят, сред които е израснал. Сътрудничи си с лейтенант Линда Флеърти, но ще трябва да се справи с политически и престъпни интереси. Книгата е номинирана за наградата „Бари“ за най-добър първи роман и книга на месеца.

Третият му роман от поредицата е обявен от „Дейли Телеграф“ за добър за 2009 г. за лятното четене.

Дейвид Хосп живее със семейството си в Бостън.

Произведения

Самостоятелни романи

 • The Guardian (2012)
 • Game of Death (2014)
  Игри на смърт, изд.: ИК „Плеяда“, София (2017), прев. Денис Апов

Серия „Скот Фин“ (Scott Finn)

 1. Dark Harbor (2005)
  Бандата от Чарлстаун, изд. „НСМ Медиа“ (2007), прев. Антоанета Дончева-Стаматова
 2. The Betrayed (2006)
 3. Innocence (2007)
  Невинност, изд.: ИК „Плеяда“, София (2013), прев. Петър Нинов
 4. Among Thieves (2009)
  Адвокат за милиони, изд.: ИК „Плеяда“, София (2012), прев. Петър Нинов
 5. Next of Kin (2011)
  Зодия убиец, изд.: ИК „Плеяда“, София (2011), прев. Петър Нинов

Като Джак Флин

Самостоятелни романи

 • Blood in the Water (2019)

Източници

Външни препратки