Романи

По-долу е показана статията за Даниел Гилбърт от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Даниел Гилбърт
Daniel Todd Gilbert.jpg
Даниел Гилбърт, 2014 г.
Роден 5 ноември 1957 г. (61 г.)
Професия писател
Националност Флаг на САЩ САЩ
Активен период 1983 -
Жанр документалистика, социална психология
Известни творби „Какво е нужно да си щастлив?”
Съпруга Мерилин Олифант (?-)
Деца Шона Гилбърт

Даниел Гилбърт (на английски: Daniel Gilbert) е американски социален психолог и писател на произведения по медицина и книги за самопомощ.

Биография и творчество

Даниел Тод Гилбърт е роден на 5 ноември 1957 г. в САЩ. На 19-годишна възраст напуска училище и иска да бъде писател на научна фантастика. За да подобре уменията си за писане отива да се запише в клас по творческото писане, но тъй като той е запълнен се записва да учи въведение в психологията. В периода 1980-1984 г. публикува няколко фантастични разказа.

Завършва през 1981 г. с бакалавърска степен по психология от Университета на Колорадо в Денвър, и през 1985 г. с докторска степен по социална психология от Принстънския университет. След дипломирането си в периода 1985-1996 г. работи в Университета на Тексас в Остин като асистент, доцент и професор. В периода 1996-2005 г. е професор и преподавател по поведенчески науки в Университета на Чикаго в Илинойс.

Като професор по психология в Харвардския университет става известен с изследването си заедно с Тимъти Уилсън от Университета на Вирджиния за емоционалното прогнозиране или колко добре хората могат да правят прогнози за емоционалното въздействие на бъдещи събития.

Книгата му „Какво е нужно да си щастлив?“ от 2005 г. става бестселър на „Ню Йорк Таймс“ и е преведена на повече от 30 езика по света. Тя печели наградата на Кралското общество за най-добра научна книга за 2007 г.

През времето на своето преподаване и изследвания той печели многобройни награди, от стипендията „Гугенхайм“ до отличителната научна награда на Американската психологическа асоциация за ранна кариера в психологията. През 2008 г. е избран за член на Американската академия за изкуство и наука.

Неговите изследвания са публикувани в списанията „Ню Йорк Таймс“, „Форбс“, „Пари“, „Си Ен Ен“, „Ню Йоркър“, „Списание Опра“, „Психология днес“, и др. През 2010 г. е домакин и съавтор на наградената телевизионна серия NOVA „Този емоционален живот“.

Даниел Гилбърт живее със семейството си в Кеймбридж, Масачузетс.

Произведения

Документалистика

  • Stumbling on Happiness (2005)
    Какво е нужно да си щастлив? Само си мислиш, че знаеш…, изд.: ИК „Изток-Запад“, София (2005), прев. Анна Христова
  • Handbook of Social Psychology (2012) – със Сюзън Фиск и Гарднър Линдзи

Разкази

  • Visions of Diana (1980)
  • Woman in the Designer Genes (1981)
  • Kokomu (1982)
  • The Meat Box (1982)
  • In The Specimen Jar (1984)

Източници

Външни препратки