Ан Леки

(автор)

Империя Радч (Imperial Radch trilogy)

Интервю

По-долу е показана статията за Ан Леки от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Ан Леки
Ан Леки с награда „Хюго“ през 2014 г.
Ан Леки с награда „Хюго“ през 2014 г.
Родена 2 март 1966 г. (54 г.)
Професия писател, редактор
Националност Флаг на САЩ САЩ
Активен период 2013 -
Жанр научна фантастика, фентъзи
Уебсайт www.annleckie.com
Ан Леки в Общомедия

Ан Леки (на английски: Ann Leckie) е автор и редактор на научна фантастика и фентъзи. Тя добива популярност след нейния дебютен роман през 2013 г. „Правдата на Торен“, който печели през 2014 г. награда „Хюго“ за най-добър роман, както и „Небюла“, награда Артър Кларк, и награда на Британската асоциация за научна фантастика.

Биография

Ан Леки израства в Сейнт Луис, Мисури като фен на научната фантастика. Опитите ѝ да публикува своите творби в младостта си са неуспешни.

След раждането на децата си през 1996 и 2000 г., скуката, докато си стои в къщи, я мотивира да скицира първата чернова на това, което някога ще се превърне в „Правдата на Торен“ за Националния месец за писане на романи през 2002 г. През 2005 г., Леки присъства на Clarion West работилница за писатели, където се учи от Октавия Бътлър. След това тя пише „Правдата на Торен“ в период от шест години; взет е за издаване от Orbit през 2012 г.

Леки публикува и множество разкази. Нейни кратки истории са избирани за годишни сборници като The Year’s Best Science Fiction & Fantasy, под редакцията на Рич Хортън.

Тя е редактор на on-line изданието за научна фантастика и фентъзи Giganotosaurus от 2010 до 2013 г. Помощник редактор е в подкастът PodCastle. Вицепрезидент е на организацията Американски писатели на научна-фантастика и фентъзи (на английски: SFWA) за периода 2012 – 2013 г.

Библиография

Романи

Серия „Империя Радч“ (Imperial Radch trilogy)

Разкази

  • „Maiden, Mother, Crone,“ Realms of Fantasy, 2010
  • „Beloved of the Sun,“ Beneath Ceaseless Skies, 2010
  • „The Unknown God,“ Realms of Fantasy, 2010
  • „The Endangered Camp,“ Clockwork Phoenix 2, 2009 (препечатана в The Year's Best Science Fiction & Fantasy, 2010 под редакцията на Рич Хортън)
  • „Marsh Gods,“ Strange Horizons, 2008
  • „The God of Au,“ Helix #8, (препечатана в The Year's Best Science Fiction & Fantasy, 2009 под редакцията на Рич Хортън)
  • „Hesperia and Glory,“ Subterranean Magazine 4, 2006 (препечатана в Science Fiction: The Best of the Year 2007 Edition под редакцията на Рич Хортън)

Източници

Външни препратки

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Ann Leckie“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.