Романи

Сваляне на всички:

По-долу е показана статията за Ейдриън д'Аже от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Ейдриън д'Аже
Роден 5 октомври 1946 г. (72 г.)
Професия писател
Националност Флаг на Австралия Австралия
Активен период 2005-
Жанр трилър
Награди Военен кръст – 1969 член на Ордена на Австралия – 1993 г. Национален медал на Австралия – 1980 г.
Уебсайт Страница в IMDb

Ейдриън д'Аже (на английски: Adrian d'Hage) е бивш австралийски военен офицер и писател на бестселъри в жанра исторически трилър.

Биография и творчество

Бригадир Ейдриън Стюърт д'Аже е роден на 5 октомври 1946 г. в Сидни, Австралия. Учи в мъжката гимназия на Северен Сидни. Завършва през 1967 г. на Кралския военен колеж „Дънтруун“ в Камбера. В периода 1969-1970 г. е взводен командир в Сингапур и Южен Виетнам, където през 1969 г. е награден с Военен кръст за оперативни действия. При завръщането си в Австралия работи като инструктор по тактика в Шести кралски австралийски полк.

През 1976 г. е назначен в командването и след допълнително обучение в колежа „Стал“ през 1978 г. е офицер към кабинета на военния секретар. През 1980 г. е удостоен с Националния медал на Австралия. През 1983 г. учи във военната академия и в периода 1984 – 1985 г. е командващ офицер в Шести батальон. През 1987 г. отново е в главното командване и е повишен в подполковник. В периода 1987 – 1990 г. е директор на съвместните операции за отбрана, а през 1990 г. е повишен в бригаден генерал.

В периода 1990 – 1996 г. е ръководител на Връзки с обществеността във военното министерство, като през 1993 г. е удостоен с отличието „член на Ордена на Австралия“ като признание за работата му в армията и силите за отбрана в областта на оперативното планиране и информиране на обществеността. В периода 1996-2000 г. е ръководител на планиране, сигурност и защита на Олимпийските игри в Сидни 2000, включително защита срещу химически, биологични, радиологични и ядрени заплахи.

През октомври 2000 г. д'Анже напуска армията и се посвещава на писателската си кариера. Премества се известно време в Италия, за да завърши трилъра си „Свитъкът Омега“ за тайните на католическата църква, който е публикуван през 2005 г. Свитъкът е лежал необезпокояван в една пещера близо до Кумран близо две хиляди години, и съдържа ужасно предупреждение за цивилизацията и кодирани номера, от които Ватикана се страхува най-много. Романът става бестселър и прави автора известен.

През 2007 г. излиза следващият му бестселър „Конспирация Пекин“. От най-западната провинция на Китай, близо до границата с Пакистан, идва заплахата от опустошителна биологична атака и кодиран ултиматум.

Следващият му трилър „Кодексът на маите“ е публикуван през 2010 г. Джунглата на Гватемала крие древен документ на маите със страховито предупреждение за цивилизацията. От нацистка Германия до днешен Вашингтон, от тайните архиви на Ватикана до Храма на маите, се търси решение на заплахата.

В трилъра „Пророчестното на инките“ (2012) агентът ЦРУ Къртис О'Конър и археоложката от Гватемала д-р Алета Вайцман търсят тайни гробници до древния град Мачу Пикчу, изгубеният град на инките в дълбоко в джунглата на Амазонка, скрити послания в мистериозен кристален череп, и други незнайни послания от времето на инките.

Ейдриън д'Аже има степен по теология от теологичния колеж „Сан Марко“ в Канбера от 1993 г. През 2009 г. получава и бакалавърска степен по приложни науки по енология и винопроизводство. Освен като писател той работи и като изследовател и хоноруван преподавател в Центъра за арабски и ислямски изследвания (Близкия изток и Централна Азия) в Австралийския национален университет. Докторската му работа от 2005 г. е озаглавена „Влиянието на религията върху външната политика на САЩ в Близкия изток".

Ейдриън д'Аже е разведен два пъти и има двама сина.

Произведения

Самостоятелни романи

  • Свитъкът Омега, The Omega Scroll (2005)
  • Конспирация Пекин, The Beijing Conspiracy (2007)
  • Кодексът на маите, The Maya Codex (2010)
  • The Inca Prophecy (2012)
  • The Alexandria Connection (2014)

Източници

Външни препратки