Читателски коментари (за „Не без дъщеря ми “ от )

  • 1. теодора (17 май 2009 в 10:25)

    Най-добрата книга е това.Нека всички да я прочетете.

  • 2. Бистра (10 декември 2009 в 08:55)

    Бях 12 годишна,когото мама ми даде да прочета тази книга,защото била много полезна и имало какво да науча от нея.И се оказа много права!Това е първата смислена книга,която съм чела,книга която ни показва колко суров може да е животът и от какво да се пазим.Мисля,че всеки тябва да я прочете!!!!

  • 3. cvetelinaina (1 септември 2010 в 01:26), оценка: 6 от 6

    Великолептна книга, разтърси ме, просто нямам думи…

  • 4. Ивайло (8 март 2011 в 10:37)

    Гледал съм Филма много пъти и сега чета книгата защото тя е винаги по — подробна…Историята е много интересна и освен това е по действителен случай.Също от там можем да научим много неща за мюсюлманския свят…!

  • 5. Гиги (8 март 2011 в 12:20)

    Наистина книгата е много хубава и заслужава да бъде прочетена

  • 6. АЛИ (10 март 2011 в 14:17)

    Много интересна книга , още повече че е създадена по действителен случай.Бети наистина е една силна и упорита жена, много на нейно място биха се предали.Също така показва че никога не трябва да поставяме хората под общ знаменател.

  • 7. yoanam (28 май 2011 в 13:34), оценка: 6 от 6

    Уникална книга!

  • 8. Ivy (19 септември 2011 в 11:31), оценка: 6 от 6

    Изчетох книгата на един дъх! Страхотна е :)

  • 9. rashana (23 февруари 2012 в 20:17), оценка: 6 от 6

    Наистина книгата е уникална, филма не ме впечатли толкова, ама книгата направо ме разтърси. Препоръчвам я на всеки!!!

  • 10. Розова зора (21 март 2012 в 13:02), оценка: 6 от 6

    Нямам думи… шедьовър

    ПРОЧЕТЕ ТЕ Я!

  • 11. rosigolden (7 юли 2012 в 22:24)

    Уникална книга!!! Всеки трябва да я прочете:)

  • 12. стоева (26 юли 2012 в 09:22)

    Плаках много на тази книга , мисля че свеки трябва да прочете поне една такава книга в живота си. Без да прозвучи расистки всяка една жена трябва да знае подробностите около живота на едни мюсюлманин и да прецени дали иска и може да поеме риска от такова съжителство.

  • 13. виктория (13 август 2012 в 20:59)

    страхотна книга :П

  • 14. Александра (13 ноември 2012 в 21:40)

    Аз мисля, че всеки, който приема да отиде в друга страна (дори и само за две седмици) трябва да опознае и приеме начина на живот на тези хора. Според мен, Бети просто е била не добре информирана и затова се е сблъскала с тези проблеми. За нея всичко това е ново, дивашко и неприятно. За хора, който са местни и отраснали там- нормало. Не бива да се забравя, че тя е американка и средата в която е отраснала коренно се различава, от тази в Иран. Тя търси справедливост и логика, която в случая липсва, според нея. Ако тя бе приела и открила предимствата на живота в Иран, би имала и хубав живот там. Не всичко е само черно или бяло. Далече съм от мисълтта,че там човек не може да бъде щастлив.

    • 15. latinkadimitrova (14 ноември 2012 в 22:16), оценка: 6 от 6

      Въпроса не е в неразбирането на исляма всеки има право на своя религия ,а насилственото налагане на чужди традиции .

  • 16. Александра (8 декември 2012 в 01:55)

    Бети по своя воля и желание се е омъжила за съпръга си. Била е доволна докато са живели по „нейния начин“, а сефа разбрането и приемането на религията и традициите в страната на люмимия са й непосилни. Гледала съм филма няколко пъти подробно и според мен, в него се крие и доста голяма доза американска политическа манипулация.

    • 43. vog (28 октомври 2020 в 14:35)

      Едва ли някой може да живее щастливо, гледайки как около него хората си секнат носовете в ръкавите си.

  • 17. Виолета (4 януари 2014 в 17:51)

    Една уникална и поучителна книга!

  • 18. bam (2 септември 2014 в 17:02), оценка: 5 от 6

    Страхотна книга!

    • 19. Таня Панчева (12 септември 2014 в 16:56)

      Невероятна книга. Четох я в ученическите си години, но и досега като чуя това заглавие настръхвам. Мисля,че ще бъде интересно четиво за всеки.

  • 20. Диана (23 февруари 2015 в 23:46)

    Всяко християнско момиче, помислило си за връзка и брак с мюсюлманин, трябва да прочете тази книга. Ето защо:

    „… Муди знае, че ако успее да отвлече Махтоб в Иран, законите на неговото безумно общество ще бъдат изцяло на негова страна.

    … Достатъчно е да кажа, че ние с Махтоб живеем под измислени имена, някъде в Америка.“

    Двата цитата са от епилога на книгата.

    И още две неща. Първо: всеки човек се променя с възрастта и под влиянието на роднините си. И второ: мюсюлманин, дал клетва на немюсюлманин, дори с ръка върху Корана, не я счита за клетва и не е нужно да я изпълнява.

  • 21. Лилия Костова (8 август 2016 в 00:56)

    Тази книга според мен трябва задължително да се изучава , а всяко едно момиче да бъде длъжно да я прочете ,за да знаят ако се захванат с мюсюлмани какво ги очаква и да си нямат работа с такива първобитни хора !

  • 22. Боряна68 (8 август 2016 в 10:57)

    Четох тази книга преди много години, когато я пуснаха на българския пазар. По това време дъщеря ми беше на 3 годинки. Четях, препрочитах, плаках, пак препрочитах. Давах я на много хора да я прочетат и така я изгубих от полезрението си. Някой не ми я върна, но дано му е била от полза. И до днес, само при споменаването на заглавието, настръхвам.

  • 23. amandlaaa (10 октомври 2016 в 00:59), оценка: 4 от 6

    Само дето някой от коментарите тук ме изумиха. От сорта на : ’’всяко едно момиче да бъде длъжно да я прочете ,за да знаят ако се захванат с мюсюлмани какво ги очаква и да си нямат работа с такива първобитни хора!’’ Голяма пропаганда голямо нещо..

    • 24. Лилия (5 декември 2016 в 09:28)

      amandlaaa ,каква пропаганда ма, виж че ония ден по новините дадоха случай на българка чийто съпруг йорданец и е отнел децата ?Преди 2–3 години пък при Наталия Симеонова в :"Предай нататък" имаше българка омъжена за палестинец и подлагана на какъв ли не тормоз от страна на съпруга си и роднините му . Той непрекъснато е бил и нея и децата им . След няколко години в ада едвам се измъкват ,но трябва постоянно да живеят в страх онзи да не дойде да им отмъсти . Ако тези жени бяха прочели тая книга нямаше да направят глупостта да се омъжват за човек с арабски произход ! Жените за тях не са равни дори на овцете и козите !

      • 25. нт (5 декември 2016 в 12:07)

        Ще си позволя едно уточнение към емоционалния (и повърхностен) коментар на Лилия.

        Макар в голяма степен от случаите да има припокриване, не етническата принадлежност (арабин) е от значение в случая, а религиозно-етическата — исляма.

        Ислямът е закостеняла, агресивна и експанзионистична тоталитарна идеология, напълно несъвместима с европейските хуманистични ценности и враждебна на всичко, което Западната цивилизация олицетворява.

        Индивидуална свобода, равнопоставеност на половете, разделение на религия и държава са идеи не само недопустими, но престъпни в ислямските общества. Ислямът не подлежи на развитие, хуманизация или ревизия. Идеалният мюсюлманин е техният пророк; неговият живот и поведение са модел и идеал, който всеки мюсюлмански мъж трябва да следва. Притежаването на роби, полигамията и педофилията са все неща, които не само че са приемливи, но и са част от биографията на идеалния първообраз.

        Ако сега западните общества в тяхната тотална морална дезориентация, подмамени от доминиращата идеология на културния марксизъм и завладени от самоубийственото желание да изглеждат безкрайно добри и либерални в собствените си очи, могат да бъдат оправдани с липсата на историческа памет и съприкосновение с исляма в миналото, то българите няма как да имат подобно оправдание.

        Ако за Швеция, Германия или дори Англия културното ’обогатяване’ с ислям е ново явление и тепърва им предстои да прогледнат за реалността и да осъзнаят в какво превръщат собствените си държави и цивилизацията, създадена от предците им с цената на милиони жертви и хилядолетни битки към целта за равенство между половете, избирателни права за жените, индивидуални свободи и разделяне на църквата от държавата, за българите всичко би следвало да бъде кристално ясно.

        През времената на соца много хора имаха възможност да пътуват и работят в почти всички арабски диктатури и да добият лична представа от тяхната ’култура’.

        Много жени ходеха с и се женеха за араби от алчност, заради обещанието за по-богат и охолен живот. Това е типично поведение, характерно за жените от всички раси и националности. На етично-емоционално и логическо ниво няма разлика между това и връзките им с мутрите и ’бизнесмените’ на Прехода. Нещата вървят в пакет и жените от Западна Европа ще получат целия пакет, така както мутресите и онези, които се влачеха и ожениха за араби през 70-те и 80-те. Напълно заслужено, поради глупост и алчност.

        Никой в България не може да има оправданието, че не знае — Вазов, Ботев, Талев и Каравелов са част от задължителната програма в училище и винаги са били.

  • 26. Dania (22 декември 2016 в 23:25)

    Книгата представя една реалност. Бети е описала историята си и според мен добре е направила.

    Някои неща не ми харесаха в персонажа ѝ обаче, но няма да се впускам в обяснения, за да не е споил.

    Все пак оценявам книгата и сега съжалявам, че отлагах прочитането ѝ защото след последната страница се почувствах наистина обогатена.

    Разбира се, WARNING съобщението що се отнася за бака с мюсюлмани и живеенето в арабския свят е много ясно и недвусмислено. Посланието на книгата не е ’’никога не се омъжвайте за араби’’, а по-скоро ’’ето моята история, имайте едно на ум!’’.

  • 27. М (13 януари 2017 в 12:52)

    Книгата е наистина много увлекателна ,но нека не си изграждаме несъстоятелни предразсъдъци относно хора с източна националност,защото има най различни мюсюлмански течения и не всички мюсюлмани са с крайна идеология!

    • 28. Генерал Акбар (13 януари 2017 в 13:38)

      „Теченията“, скъпа М, са главно в Западното изкуство, политическа и философска мисъл.

      (Също — метеорологични и гинекологични.)

      Умерени и крайни мюсюлмани наистина има.

      Разликата е в това, че умерените чакат крайните да свършат сериозната работа.

      Хубаво ще е в подкрепа на умерените да си купиш бурка и да я носиш като излизаш навън.

      В Швеция напр. са много напреднали с материала. Но германците са амбицирани да ги настигнат по почина „Петилетката за четири години“.

  • 29. Деан (11 февруари 2017 в 00:52)

    В момента чета книгата, интересна е, но този ислям, който се описва в книгата не е истински или по точно това са някакви традиции, закони на страната,доста радикални и погрешни. Аз съм мюсюлманин, чел съм Корана и в него няма насилие. Има справедливост, разбиране, милост към всяко живо същество. Равенство. Доста грешно разбиране имат някои хора. Да, има лоши хора мюсюлмани, но това не означава, че всички са такива. И Ви моля преди да коментирате нещо за моята религия — образовайте се по темата. Прочете Корана, прочетете и някоя книга за Исляма и тогава пишете. Не вярвайте на всичко, което се пише в интернет и на всичко, което медиите показват.

    • 30. Балканджи Йово (11 февруари 2017 в 01:10)

      Коментарът ти беше горе-долу добре до фразата „образовайте се“. Ако смяташ събеседниците за невежи, дискусия няма да се получи.

      И да , запознат съм с Корана, твърде аморфно като изказ съчинение, чиято доктрина е като врата в полето — може да се тълкува поливалентно: от една страна, да призовава към мир, а от друга, да възпитава в нетърпимост към опонента.

      Темата за „убийствата на честта“ обикновено я избягвате.

      Пък и какво да говоря за религия, чийто шантав „правен“ кодекс припознава изнасилената жена като съпричинител на престъплението наред с изнасилвача…

      Жената — „кравата“ според Корана.

  • 31. Elentari (11 февруари 2017 в 14:28)

    НТ, ей това в коментара ти ме срази просто: „Много жени ходеха с и се женеха за араби от алчност, заради обещанието за по-богат и охолен живот. Това е типично поведение, характерно за жените от всички раси и националности.“

    Хайде да не поставяме под общ знаменател жените от всички раси и националности, а? Не отричам, че имаше такива жени обаче.

    Книгата е изключително поучителна, без да е шедьовър. Полезна книга. Факт е, че доста мъже, изповядващи исляма на Запад и дори тук в България, се държат като нормални хора, но щом се върнат в родните си страни, ела че гледай. Чувала съм такива разкази от жертви на подобно отношение.

    Деан, с цялото ми уважение, надниквала съм, точно защото искам да съм образована, в българския превод на Корана. На няколко места се натъкнах на текст, или сури, или каквото е там, които открито призовават неверниците да бъдат убивани. Може би мюсюлманите пропускат тези моменти, щом в един глас обясняват колко миролюбива е тази религия? Не се съмнявам, че ти си добър човек, но си длъжен да се съгласиш, че в името на тази религия се вършат зловещи неща, особено в наши дни, а какво правят с жените, просто не е истина.

    В тази връзка книгата не е престанала да звучи актуално.

    • 32. нт (11 февруари 2017 в 17:23)

      Тъкмо писах кратък коментар по друга ’женска’ тема и мернах репликата ви.

      Не сте ме разбрала, уважаема.

      Но не ми допада и да интерпретирате думите ми и да влагате смисъл, който не присъства.

      Така че ето ви едно уточнение:

      Във всички раси и националности има жени, които постъпват така. На английски им казват Gold diggers.

      Има също така много, които искат, но не им стиска или не са достатъчно привлекателни, за да могат.

      Има и такива, които имат друга ценностна система и не биха го направили за нищо на света.

      Т.е. във всички раси и националности има такива жени. Това е типично женско поведение.

      Сега ясен ли съм?

  • 33. lora201 (13 февруари 2017 в 00:18), оценка: 6 от 6

    Книгата съм я чела отдавна, хареса ми. Определено е основоположник на множеството нароили се в последствие на тази тематика книги. А Gold Digger’s , има не само от всички раси и националности ми и полове. Та е груба грешка да кажем „характерно за жените“, при толкова жалки подобия от мъжки пол търсещи някой да ги издържа.

    • 34. нт (13 февруари 2017 в 03:20)

      Те и много полове се нароиха напоследък :) — все в резултат на феминизма, който кани исляма в Европа и по другите Западни държави да ги обогати мулти-културно.

      Лора, попадал съм на ваши ’мнения’ и преди и очакванията за логически построения не са високи — това в момента което проявявате на английски се нарича Female in-group preference.

      Апострофа в съобщението ви пред ’s’ е неуместен, но е честа грешка и при англоезичните.

      Целият израз е Gold digging cunt — опитах първия път да го спестя.

      Поведението е типично женско и резултат на еволюционна адаптация. Почти всички жени търсят партньор с по-високо от тях социално положение — по-богат, по-образован, по-красив, по-умен, силен и т.н. който може да им осигури охолство, спокойствие, сигурност и пр. (на тях и потомството им) Терминът на английски е Hypergamy.

      При мъжете нещата са различни.

      Ще използвам аналогия за да ви объркам :)

      На света има много китайци. Толкова много са, че сигурно всеки ден, до края на живота ми, бихте могла да ми намирате по един двуметров и да ми посочвате че е по-висок от мен.

      Въпреки това като цяло китайските мъже са по-ниски от европейските мъже. Това е типично за китайските мъже.

      А тук разговора беше за друго.

      Само че пачаврите, които се женят за араби не искат да изглеждат като проститутки и затова казват че го правят от любов. Дори сами се убеждават — искрено се влюбват все в богати мъже с беемвета :)

      Наздраве на всички Gold Digger-ки!

      Тези с беемветата си заслужават жените и обратно — всички са си лика-прилика.

      И феминистките ще си получат ислямистите, които са си поканили.

      • 35. Ф р а к с с (R) (13 февруари 2017 в 05:00)

        НТ, май леко объркахте понятията :) Точно феминистките са тези, които се борят най-активно срещу ислямизацията. Защото те искат равни права с мъжете във всички области, а за арабите жената е второ качество човек, който трябва да си знае мястото — в кухнята и при децата.

        Относно „златотърсачките“ — нека оставим аналогиите и да преминем към цифрите. Според Вас какъв е техният ориентировъчен процент от женското население, за да си обобщавате това поведение като „типично“? Защото аз, провокиран от Вашия пост, прегледах контактите в телефона си. От 1817 човека, приблизително половината от които жени, намерих 2 (ДВЕ), за които мога да кажа, че са сключили брак по сметка. При това нито една от тях не е омъжена за арабин. Може би ще възразите, че това не е представителна извадка? А може да се тълкува и като индикатор за разликата в средите, в които се движим…

        И откога притежанието на BMW стана критерий за богатство?!? Запазен автомобил от тази марка втора ръка в сравнително добро състояние може да се купи за около 3000–4000 лв. Пари, които един интелигентен, образован и способен мъж на средна възраст от средната класа заработва за 1 до 3 месеца.

        За протокола — личните местоимения в учтивата форма се пишат с главна буква, за разлика от тези в множествено число.

        • 36. Владо (13 февруари 2017 в 09:59)

          Боя се, Ф р а к с с (R), че тук бъркате Вие — бъркате теорията с реалността. Да, би трябвало феминистките да са тези, които най-активно да се противопоставят на ислямската „култура“, тъй като тя третира жените като хора второ качество. Факт е обаче, че това не е така. Феминистките организации са едни от най-дейните при посрещането, настаняването и обгрижването на нелегалните имигранти от мюсюлмански страни. Далеч не правят същото обаче за такива от християнски страни. Това важи и за тези партии, които най-яростно се застъпват за феминистките идеи. Пример за това са Зелените и Левите в Германия. Подобни примери има и във Швеция, в Дания, Франция и др. Това е на пръв поглед парадокс, но е факт. Понякога този парадокс плахо се обсъжда от единици журналисти на Запад — как може точно левите партии (които исторически се явяват и носители на феминистките идеи) да са такива ислямофили. Това е положението в Западна Европа. При нас не толкова, но ние си имаме други проблеми, а и нашата политическа система е и малко изродена.

          Колкото до златотърсачките — нт се е изразил малко грубо, но факт е, че колкото по-висок е социалният статут на един мъж, толкова по-привлекателен е той за жените. Това си има своите еволюционни причини и е наистина типично (макар и неосъзнато) за почти всички жени. В днешно време просто висок социален статут и много пари вървят ръка за ръка. Не бих нарекъл обаче жените като цяло „златотърсачки“, понеже за последните е характерно това, че го правят съзнателно.

        • 37. Мечето Кода (13 февруари 2017 в 12:15)

          За протокола: Подмятането Ви към нт, специално по отношение на правилата за учтивата форма, е неоснователно. Сам си потърсете защо, ако не можете да се сетите. Отделно сте и много смешен да правите забележки за правописа на другите, при условие, че удареното И а.к.а. Ѝ за нищо го нямате. Предполагам, това се дължи на усърдната Ви заетост да не виждате гредата в собственото си око, търсейки сламки по чуждите. Номерът с липсващото Ѝ на Вашия смартфон, няма как да мине, щом дори компютърен идиот като мен се оправя с това. Иначе лично аз нямам против Вашето забавление тук, защото пускате полезни линкове за онези, които могат да четат на руски. Нравствено-поучителните Ви тиради и желание за самоизтъкване, вероятно Ви препращат към някоя от диагнозите, които така щедро раздавате. Дали? Ако се съсредоточите повече върху литературните анализи и по-малко върху коментиращите читатели, ще направите огромна услуга и на „модераСТА“, на когото със сигурност му е писнало да почиства след Вас. Също така не е необходимо да отделяте нищо от безценното си време, за да ми опонирате. Не ми обръщайте внимание, защото аз не желая това. Нямам безгранична толерантност, а Вие май отдавна сам си чертаете червените линии тук. Жалко! Можехте да сте ценен, ако не занимавахте всички с Вашия когнитивен дисонанс. Или каквито там духовни малформации мислите, че притежавате. Пожелавам Ви бързо и безпроблемно възстановяване!

          За книгата: Дразнеща сълзлива история с мелодраматичен привкус и никакви литературни качества, за да може текстът да бъде определен за нещо повече от нескопосно писан личен дневник. Ако целта е била да се провокира съчувствие, то резултатът е далеч повече отвращение. Такова нещо не бих купила и държала в личната си библиотека, макар да имам хм, да кажем, леко авангарден вкус :)

  • 38. Виктор (14 февруари 2017 в 00:01)

    Кой говори за „желание за самоизтъкване“??? Най-натрапчивата особа тук.

    П.П. Книгата не става за четене, не си губете времето. НТ е абсолютно прав в изводите и наблюденията си.

  • 39. sdfd (14 февруари 2017 в 00:52)

    стига с тия араби, иранците не са араби, а баш арийци

  • 40. atiy (18 юни 2018 в 13:42), оценка: 6 от 6

    Уникална книга, която препоръчвам горещо!

    За първи път я прочетох като ученичка и от тогава оставам запленена от нея.

    Невероятна книга — нямам думи да опиша какво изпитвам всеки път като я чета (още повече като знам, че е по действителен случай)!

    Да, да, да — заслужава си с две ръце!

  • 41. [email protected] (13 февруари 2019 в 23:06)

    Не мога да оценя книгата като хубава или лоша. Но определено е много поучителна за млади християнски. Ще ми се да пуснат в Читанка и другата книга, в която се описва живота на жената и момичето след завръщането им Щатите. Доколкото разбрах, д-р Махмуди обръща на първата книга с документален филм. Много бих искала да знам оригиналното му заглавие. Общо взето е позната история. Момичета отваряте си очите.

  • 42. Yenkl (27 октомври 2020 в 12:51)

    Много време се колебаех, дали да прочета тази книга.Скептично настроена съм към бестселъри, а и тематиката ми е до болка позната.Не е голямо литературно произведение, но достоверно представя проблемите на фанатизма.

    Прибързано и с пристрастие книгата бе обявена от мюсюлманския свят за расистка. Защо расизъм? Нима ислямът е раса? Ислямът е идеология, политическа и юридическа система, пророкът Мохамед- военачалник и завоевател.

    Проблемът е, че мюсюлманите не се дистанцират от текстовете,не ги тълкуват в контекста на тогавашните завоевателски сражения, не подлагат Корана на критично мислене!Нищо в свещената им книга не е било написано de novo, всичко е заимствано от Тората- еврейската библия.Тя също е фанатична,еднопосочна, или най-много с бинарни, маникейски възгледи.

    Радвам се, че Христос е бил евреин, да реабилитира някак тази скована и насилническа религия!Да ме прощават другите евреи-трябва да сме му благодарни! А и срещата на юдаизма с гръцката мисъл, тази пластична и универсална мисъл, до голяма степен е смекчила нетолерантната религия, облагородявайки посланието на Стария завет- проличава много в по- късните текстове.

    Затова, не трябва да се страхуваме да обявим гласно и фронтално, че в днешни времена, ислямът отново се поставя като враг на християнския свят и че битката между две несъвместими култури е неизбежна! Стига увъртане и шикалкавене, стига с политически коректни речи! Разчитаме също на иранските жени, които едни от първите в арабския свят се борят за права и свободи, и на такива жени(бивши) мюсюлманки, като като Зинеб Ел Разуи и Уафа Султан, които водят битка срещу потисничеството и неправдата!

    Ако трябваше да отправям критики към двете монотеистични религии на друг език, бих била многократно по- вирулентна в изказванията си и не бих пестила силни думи да изкажа всичко от знанията и от опита, които съм черпила в тези среди!

    Затова си заслужава прочитът на тази книга,и нека не се приема като пропаганда против Иран и арабския свят въобще, а като предупреждение!

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.