Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Die Mätresse Des Kaisers, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
4,8 (× 9 гласа)

Информация

Корекция и форматиране
ani_petrova (2021)

Издание:

Автор: Зузане Щайн

Заглавие: Бианка Ланча

Преводач: Величка Стефанова

Година на превод: 2013 (не е указана)

Език, от който е преведено: немски

Издание: първо

Издател: ИК „ЕМАС“

Град на издателя: София

Година на издаване: 2013

Тип: роман

Националност: немска

Печатница: „Авис-24“ — София

ISBN: 978-954-357-232-8

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/3192

История

  1. — Добавяне

Послеслов

Художествена измислица или истина? Един роман не е документален разказ, почиващ изключително върху доказани факти, но въпреки това съвпадението с исторически събития в тази книга, обхващаща годините от 1227 до 1232, не е случайно.

Фридрих II Хоенщауфен, наричан Stupor mundi или „Удивлението на света“, е роден на втория ден от Коледата на 1194 година в Йези, тогава затънтено селце.

Родилните мъки застигнали майка му, Констанция Арагонска, по време на пътуване, и тя родила сина си Фридрих публично, на площада — между другото за да докаже, че и на четирийсетгодишна възраст е в състояние да роди дете. Фридрих е първото дете на Констанция — за времето си тя била една много закъсняла първескиня.

Баща му, император Хайнрих VI, умрял три години по-късно, едва трийсет и две годишен — бил доста по-млад от императрица Констанция.

Фридрих отраснал в Палермо, според съвременни източници владеел най-малко шест езика и през целия си живот демонстрирал голям афинитет към ислямската култура и наука. Говорел арабски и гръцки, макар да не знаем колко добре, и със сигурност владеел латински. Отраснал с апулийско-сицилианския разговорен език и вероятно имал познания по провансалски и старофренски. Благодарение на продължителния си престой в Германия — пет години, от 1235 г., разбирал средновисоконемски, а това би бил седмият му език.

Фридрих бил любознателен и като император поддържал контакти с Ориента, а също и с европейски учени-изследователи.

Женил се три пъти — за Констанция Арагонска, почти двойно по-възрастна от него, за Изабела Бриенска и за Изабела Английска, племенница на Ричард Лъвското сърце. Бракът с Изабела Английска сключил през 1235 г. в Германия, а от 1228 г. бил вдовец. В този период попада голямата, романтична и нежна любов на императора към Бианка. Тя е подкрепена с исторически документи, но историците почти не дават информация за личността й. Възможно е Фридрих да се е оженил за Бианка — много неща сочат натам.

Фридрих имал няколко законни и доста повече извънбрачни деца. От първия му брак с Констанция Арагонска е крал Хайнрих VII, злополучен владетел на Германия. Хайнрих успял така да разгневи баща си, че през 1235 г. императорът тръгнал през Алпите за Германия, придружаван от голяма част от двора си и от цялата си внушителна менажерия от редки животни, и публично наказал сина си. Конфликтът между баща и син завършил така: Хайнрих бил арестуван, в началото на 1236 г. бил заточен в крепостта Сан Феле в Мелфи, а през 1240 г. — в Никастро. Две години по-късно, при поредното преместване в друг затвор, Хайнрих се самоубил при неизяснени и до днес обстоятелства.

От втория брак на Фридрих се ражда Конрад. През 1236 г., след свалянето на крал Хайнрих, той бил коронясан за крал на Германия под името Конрад IV. И накрая, от брака си с Изабела Английска императорът имал две деца — Маргарете и Хайнрих.

Дали децата му от Бианка са били законни, или извънбрачни? Във всеки случай около 1230 г. се родила Констанция, а две години по-късно брат й Манфред, несъмнено любимият син на Фридрих. На крехката възраст от единайсет години Констанция била омъжена за византийския император Йоан III, Манфред пък станал крал на Сицилия и сключил първо брак с Беатрис Савойска, а после се оженил за Елена Епирска. Предполага се, че Бианка и Фридрих са имали и трето дете — Виоланта, която била омъжена за граф Казерта.

Управителят на Хагенау, Волфелин, злоупотребявал с толкова големи суми, че измамата нямало как да остане неразкрита, и Фридрих действително заповядал да бъде затворен в крепостта Хагенау. Твърди се, че Волфелин, който дължал шеметната си кариера на Фридрих, бил удушен в тъмницата от собствената си жена, за да не издаде скривалището на богатствата си, когато го подложат на мъчения.

Подробностите около авантюристичната любовна история между Фридрих и Бианка са плод на фантазията ми, но е напълно възможно нещата да са се развили именно така. Императорът действително бил принуден да прекъсне планирания кръстоносен поход, понеже бил повален от коварната треска, от която умрели безброй кръстоносци.

Специалисти по история на медицината предполагат, че епидемията през лятото на 1227 г., вилняла в Бриндизи, е била от малария в съчетание с тиф. Във всеки случай ландграфът Лудвиг от Тюрингия бил покосен от епидемията, а Фридрих се спасил благодарение на престоя си в минералните бани на Поцуоли, близо до Неапол.

Неговият безкръвен договор за мир със султан Ал-Камил е доказан исторически факт, също както и коронясването в църквата „Възкресение Христово“ в Йерусалим.

Папа Григорий IX е отлъчвал многократно императора и като изключим един къс период на спокойствие — непрекъснато е воювал срещу него. Григорий умрял през 1241 г., девет години преди императора. Фридрих умрял през декември 1250 г., вероятно от дизентерия, а не, както често се твърди, от отрова.

Фридрих II Хоенщауфен е една от най-ярките личности на Средновековието, а в един роман е позволено да се предположи, че жената, която обичал толкова силно, също е била изключителна. Не знаем дали Бианка е била красива, умна, висока или ниска, но смеем да предполагаме, че и тя е притежавала уникално обаяние.[1]

Бележки

[1] От миниатюрите от това време е видно само, че е имала руси коси и крехка фигура. — Б.пр.

Край