Читателски коментари (за „Чудесна сплав “ от Иван Мартинов)

  • 1. sonique (5 септември 2021 в 07:33)

    На мен ми хареса. Вторият коментар е излишно злобен и повърхностен. Читателят дори не е прочел книгата…дори част от нея. Вероятно е погледнал в уикипедия какво пише. А там има редица награди и произведения, написани от 20та до 89 година… 89та..какъв партиен билет?!

    Както и да е — други негови книги не съм чела и ще коментирам тази.

    В книгата не се споменават думите комунизъм, социализъм и капитализъм. Партията също не се споменава, освен в края на книгата, когато спират проекта с новата сплав, въпреки обещанието и одобрението му…дори не става ясно защо го спират по партийна линия. Така.че пропаганда тук няма.

    Относно морално остарялата книга — моля ви се! Колко пък да сте модерен щом тройки и извънбрачни връзки са теми, морално остарели за вас?!

    Езикът, изразните средства — ех.да! Ето го духа от онази епоха… аз бях на 11–12 през 89та и помня, когато хората се държаха и говореха така. Така се говореше пред девойки и юноши. Така се говореше пред хора, които уважаваш и харесваш. Сдържано. Книжовно. С малко думи. Останалото читателят да открие сам под думите. О, аз помня тези времена и такива хора, които говориха така. Домът ни често беше пълен с такива. Помнете едно време как се ходеше на гости -често… така говореха повечено ъзрастни пред нас… и често по между си. Описанията на Ловеч и хората в книгата са чудесни.

    Не ме разбирайте погрешно — няма да хваля този режим. Не. Просто бях дете.което вижда една част от живота и тази част точно открих тук, въпреки, че действието се развива по-рано от моето детство, но пък ми помогна да си представя в каква обстановка са расли майка ми и баща ми. Това ми хареса в книгата — сдържаност, преигран наивитет в погледа и че носи духа на моето детство…

    Иначе главният герой е такъв, какъвто са повечето хора — не е герой. Никой няма фалшив тук..предполагам книгата е автобиографична или най-малкото е с истински прототипи. Няма и да видите на показ описани чувства, секс или изводи направени…всичко е наистина сдържано и е в ръцете на читателя сам да види…което не е за всеки, нали, особено свикналите на голотии в отношенията и поведението…

    Не я четете. Няма да ви хареса. Но не защото е прославя социализма, не защото е бедна на изразни средства, а защото изисква мъничко от читателя…когато той няма какво да даде — няма и какво да получи.

    Аз й дадох 4…не е толкова зле книгата!

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.