Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The traveller’s atlas: Europe, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
6 (× 1 глас)

Информация

Сканиране, корекция, форматиране
analda (2020)

Издание:

Автор: Майк Джерард

Заглавие: Енциклопедия на пътешественика: Европа

Преводач: Венера Иванова Атанасова; Нина Стоянова Руева

Година на превод: 2013

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: ИК Хермес

Град на издателя: Пловдив

Година на издаване: 2013

Тип: Научнопопулярен текст

Националност: английска

Печатница: Китай

Отговорен редактор: Даниела Атанасова

Коректор: Недялка Георгиева

ISBN: 978-954-26-1218-6

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/13582

История

  1. — Добавяне

Предговор

Франция и цяла Европа имат велика култура и невероятна история, обаче най-важното е, че хората там знаят как да живеят.

Джони Деп

3_maik_gerard.jpgАвторът Майк Джерард, докато си води записки пред Кулата на ветровете на територията на древната агора в Атина.

Когато бях дванадесетгодишен, родителите ми ме изпратиха на училищна екскурзия — първото ми посещение на континента. Потеглихме от ливърпулската гара в полунощ и на следващия ден прекосихме Ламанша на път за Остенде. За съжаление, се разрази силна буря и плаването ни през Ламанша продължи два пъти по-дълго от обичайното, а аз прекарах по-голямата част от него, измъчван от морска болест. Все пак наградата бе едно пътуване по река Рейн, за да видим внушителните замъци край бреговете й и да се насладим на пейзажи, които ми липсваха, когато се върнах у дома. Това постави началото на един живот, прекаран в пътешествия, повечето от които в Европа.

На седемнадесетгодишна възраст се влюбих в една страна. Това беше първото ми посещение в Гърция. Направих го по трудния начин — шофирах през цяла Европа, за да пристигна в Атина. Настаних се в един къмпинг в северното предградие Кифисия, но най-хубавият момент бе, когато се изкатерих през лабиринта от тесни улички на квартал Плака и видях Акропола. По онова време човек все още можеше да се разходи в Партенона, да докосне неговите древни камъни и да почувства част от магията, влизайки в съприкосновение с майстори и художници, живели преди 2500 години.

Когато веднъж попитали Ърнест Хемингуей защо чете толкова много, той отговорил, че това му позволява да изживее живота на други хора. Същото важи и за пътуването. При многобройните ми други посещения в Гърция аз си представях живота на монасите в манастирите в Метеора и се чудех какво ли е било усещането да се допиташ за бъдещето си до Делфийския оракул.

Моето любопитство и страстта ми към пътешествията ме превърнаха в автор на пътеписи, така че имах щастието да видя много повече от Европа, отколкото иначе бих имал възможност.

В Истанбул стоях в самия й край и се осмелих да посетя през зимата земите на Финландия отвъд Северната полярна окръжност. „Кога изгрява слънцето?“ — попитах служителя на гишето за чекиране на багажа на летището, когато в 9 часа сутринта беше още тъмно.

„През февруари“ — отвърна ми той.

Изминавал съм с велосипед разстоянието от Прага до Виена, посещавайки пътьом замъците на Бохемия, и съм кръстосвал Татрите в Словакия. Там една сутрин се събудих рано и отидох да се разходя в гората в Стари Смоковец, спомняйки си историята, която администраторът на рецепцията в хотела ми бе разказал, за една мечка с малките й, която неотдавна прекосила главната улица. В гората беше тихо, мъгливо и усойно, направо зловещо. Пътеката се губеше напред сред боровете. Изведнъж чух нещо да се движи някъде край пътеката пред мен и се разнесе рев на звяр. Върнах се обратно в хотела и се опитах да имитирам звука, който бях чул. В крайна сметка разбрах, че е било сърна.

Европа не се изчерпва само с противоположностите си или със своята авантюристична страна. Тя е и многовековната култура, оставила отпечатък в големите й градове — като Париж, Будапеща, Атина, Лондон и Истанбул. Тя е и възможността да се поглезите в лозята на Бордо, шотландските спиртоварни и винарските изби за шери в Херес. Тази енциклопедия разказва за петдесет места, които по някакъв начин са специални за мен. Те можеха лесно да бъдат и петстотин. Европа е една безкрайна история.

Майк Джерард

1_enziklopedia.jpgЕнциклопедия на пътешественика: Европа.
За Европа накратко

Ориентирайте се: всички места, описани в тази енциклопедия, са нанесени на картата, така че може да планирате кое от тях да посетите.

2_karta.jpgКарта на енциклопедията.

1. Белгия: Брюж

2. Англия: Лондон

3. Англия: Езерната област

4. Стоунхендж и Ейвъри

5. Корнуолската крайбрежна алея

6. Финландска Лапландия

7. Исландските природни чудеса

8. Югозападна Ирландия

9. Северна Ирландия: Антрим

10. Нидерландия: Амстердам

11. Норвегия: Фиордите

12. Шотландските Хайландс

13. Шотландските острови

14. Единбург

15. Швеция

16. Уелс: Сноудония

17. Хърватия: Дубровник

18. Хърватските острови

19. Гърция: Атина

20. Санторини и другите Гръцки острови

21. Делфи

22. България: Пловдив

23. Италия: Венеция

24. Чинкуе тере

25. Рим

26. Ренесансова Италия

27. Турция: Истанбул

28. Римският Ефес

29. Андора: Пиренеите

30. Франция: Париж

31. Бордо

32. Лоара

33. Прованс

34. Португалия: Река Дуро

35. Мадейра

36. Мавританска Испания

37. Барселона

38. Херес

39. Севиля

40. Австрия: Виена

41. Чехия: Прага

42. Бохемия

43. Германия: Берлин

44. Река Рейн

45. Унгария: Буда и Пеща

46. Полша: Беловежката гора

47. Русия: Санкт Петербург

48. Москва

49. Словакия: Татрите

50. Швейцарските Алпи