Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
няма

Информация

Корекция и форматиране
VeGan (2017)

Издание:

Автор: Мариус Димитров; Добромира Димова

Заглавие: Фотоопределител на растения в Природен парк Врачански Балкан

Издател: Уникарт ЕООД

Град на издателя: Враца

Година на издаване: 2014

Редактор: Даниела Борисова

ISBN: 978-954-2953-34-0

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/927

История

  1. — Добавяне

Природен парк „Врачански Балкан“

Природен парк „Врачански Балкан“ е обявен за защитена територия през 1989 г. със Заповед на Комитета по опазване на околната среда при Министерски съвет. Основната цел на парка е опазване на карстов район с живописни пейзажи, множество уникални растителни и животински видове и богато културно-историческо наследство. Територията на парка заема площ от 28 803,9 ха.

В настоящия момент Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ — специализирано териториално поделение на Изпълнителна Агенция по горите управлява парка и е основен координиращ орган на територията.

Основен приоритет в работата на дирекцията е прилагане на Плана за управление, законодателството и действащата нормативна уредба.

Планът за управление на Природен парк „Врачански Балкан“ е приет с Решение №750 от 14.10.2011 г. на Министерски съвет.

Основни направления в работата на Дирекцията са: устойчиво ползване и управление на природните ресурси — опазване, поддържане и възстановяване на биологичното разнообразие; координация на научни изследвания; комплексен дългосрочен мониторинг: на биологичното разнообразие, абиотичните и социално-икономическите фактори; подобряване на условията за туризъм и на инфраструктурата в парка; природозащитно обучение и образование и др.