Читателски коментари (за „Със зелена карта в Америка “ от Иво Стефанов)

  • 1. sevdana19 (5 декември 2017 в 19:30), оценка: 5 от 6

    Дааааааа…….струва си човек да я прочете, много увлекателно е написана .Със сигурност ще има хора,които ще опонират на автора ,но има много истини в нея!

  • 2. dillinger (6 декември 2017 в 20:36), оценка: 1 от 6

    Имигрант… Бие чело в земята, гордее се с неща, за които няма никаква заслуга. Книгата е губене на време.

    • 5. notman (10 август 2019 в 19:12)

      Авторът емигрира на 67-годишна възраст, след като вече се е пенсионирал като професор във ВИАС.

      Ти с какво ще се похвалиш?

  • 3. Дима (7 декември 2017 в 11:46)

    Добро четиво! Представя гледната точка на автора по интересни за мен въпроси, през призмата на личния му опит. За мен не беше губене на време, но… хора разни ….

  • 4. girl4fun (10 август 2019 в 16:13), оценка: 4 от 6

    Началото ми хареса, преживяванията бяха интересни, някои от тях и забавни.

    По мое мнение авторът се е отклонил от жанра, който е започнал, поради интересите си в географските, историческите и политическите въпроси. На мен всичките тези описания ми дойдоха множко. Очаквах повече мемоар, отколкото малка енциклопедия по общи науки.

  • 6. butsius (18 февруари 2020 в 12:46), оценка: 4 от 6

    Книгата ми остави доста противоречиви впечатления. Усеща се рутината на човек, преживял и видял много, същевременно го има и наивитета на писател-аматьор, който знае всичко и иска в една книга да вкара цялото си светоусещане. В някои аспекти виждаме човек, с професорска степен, с вкус към класическа музика и изкуство, на следващата страница същият този човек брои центове и говори за дребни далавери.

    Като цяло книгата ми хареса и считам, че си струва, да се прочете. Тя показва в голяма степен избора на емигранта. За да успееш в друга държава, трябва много да го искаш, да тръгнеш от по-ниска стартова позиция и да се примириш, че таванът на възможностите ти няма да бъде сравним с този на местните. Дори да успееш, успехът в чужбина няма да е кой знае какво — в случая нашият герой успява да се закачи на социалната система и да постигне адекватен стандарт на живот, нещо, което така и така е имал и в България.

    Другото нещо, на което искам да обърна внимание, е социална среда. Това са на първо място българи емигранти, на второ емигранти от Източна Европа, на последно място американци. Хората бягат от България, но практика построяват една малка България в страната приемник. За второто поколение емигранти това вече не е така, но в тази книга това е споменато само с едно изречение.

    Извинявам се за излишно дългия ми коментар. В свое оправдание ще кажа, че съм минал по този път три пъти в три различни държави и тази тема е доста емоционална за мен, просто напираше да се напише.

    • 7. domino1 (18 февруари 2020 в 13:31)

      Няма за какво да се извиняваш, butsius. Коментарът е правдив, моето мнение за книгата е същото. Моите уважения към всички хора, поемащи по един такъв нелек път и търсещи удовлетворение и смисъл в живота в друга държава.

      Проф. Стефанов беше мой преподавател в УАСГ, малко преди да се пенсионира. И се възхищавам на куража му да промени живота си в този късен житейски етап. Както и да му благодаря за искреността и непосредствеността на текста. Книгата си заслужава. Коментарът на butsius също :)

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.