Читателски коментари (за „Магьосник “ от Реймънд Фийст)

  • 1. sharkoff (9 септември 2012 в 18:29), оценка: 6 от 6

    Чудя се защо няма коментари като книгата е страхотна… още не съм я прочел де ама малко ми остава и исках да кажа че просто е супер.

  • 2. sharkoff (14 септември 2012 в 11:07), оценка: 6 от 6

    Ооо страхотна книга има всичко войни магии тактики абе супер. Продължавам сагата :)

  • 3. Muidar (11 март 2013 в 11:43), оценка: 6 от 6

    Магьосник, Сребротрън, Мрак над Сетанон и Сагата за Империята е най-доброто на Фийст. Трите томчета за Крондор също, но те идват като допълнение към случващото се в Мидкемия.

    Сагата за войната на студенокръвните е началото на края за мен. Продължавам да чета каквото излиза на Фийст и надали ще спра, но от тази поредица нататък се усеща… не знам как да се изразя. Липса на емоция. Нещата се случват някак твърде лесно, твърде еднакво въпреки разнообразните обстановки и „новите“ опасности. Липсва онова чувство, което ме изпълваше докато четях как всички се прегръщаха и се чувстваха живи, без да се интересуват от родина, вяра, минали вражди и всичко друго след края на битката при Сетанон. Как мрака и невъобразимия ужас бяха стегнали сърцата и душите им мигове преди това. Красивите и загадъчни описания на Елвандар. Липсват ми силни сцени като промяната у Пъг на имперските игри и много други такива случки. В момента нещата са, както четох в един сайт — basic survival engine. Малко или много — съгласен съм.

    Войната на Мрачния пък беше толкоз осакатена от преводача или редактора или от двамата. Знам ли и аз от кой. Изречения от по 2–3 реда бяха превеждани на един ред на български. За тези, които се интересуват могат да сравнят английския с българския вариант.

    Но, както казах, няма да спра :)

    Писането на Фийст е леко и ненатоварващо. Има си добрите моменти във всички по-нататъшни поредици.

    Сега ще се види какво е сдялал в новата двутомка — Войната на Демоните.

    Приятно четене!

  • 4. Пепа Йорданова (2 юли 2013 в 11:35)

    Книгата е страхотна. Чела съм я преди няколко години — наведнъж и трите тома. Толкова е завладяваща, че не можех да се спра да чета. Отне ми една седмица да я прочета, обаче влиянието и продължи доста… Досега не съм чела по-смислено и забавно фентъзи от нея (след Толкин и Р.Джордан, разбира се!)

    Струва си да се прочете няколко пъти. Сега я почвам отново! :)

  • 5. kapitango (10 август 2013 в 08:09), оценка: 6 от 6

    Страхотна книга. Цялата поредица е задължителна за всеки ценител на жанра.

  • 6. Деси Павлова (9 ноември 2013 в 21:54)

    Сагата е невероятна.Сякаш героите на Мидкемия са част от семейството ми…Който има колебания-това е най-страхотното фентъзи,което съм чела досега.

    Имам само една молба.Хронологията на сагата не е според годините на писане от Фийст.Така се обърках,че сега съм започнала 3 части да чета наведнъж,докато разбера.Досега,което съм чела е:"Магьосник","Сребротрън","Мрак над Сетанон".След това са вмъкнати,ако желаете да четете,"Легенди за Войната на разлома’,като има една част за лорд Боррик,преди да почине към края на войната с цураните;една част за Джими Ръчицата започваща от момента на бягството на Арута и Анита;и още една част за герой,който не ми е познат.Това може да се чете като пояснение,но не е задължително.След това е „Крондор“-9 год.след войната в Сетанон.После са „Синовете на Крондор“-в две части-за порасналите синове на Арута и Анита;и втора част сина им Николас.Мисля,че следват"Войната на студенокръвните",не знам.Там действието се развива 30 год.след Сетанон.После вече ,ако има кой да помогне…По възможност някой админ ,ако може да ги подреди по хронология,за да не се объркват читателите на тази завладяваща сага.

    • 7. spdspd (10 ноември 2013 в 16:43)

      Деси, поредицата е невероятна! И аз я изчетох малко объркано, въпреки че се опитах предварително да подредя отделните книги. Не се получи съвсем! Когато свърших с всички се почувствах направо изоставена.:)

      Като приключиш с Мидкемия, за да не се чувстваш самотна прочети, ако вече не си го направила, „Забравените Кралства“ 1-ва,2-ра,3-та и 4-та част, на Р.А.Салваторе. Още една прекрасна сага и е пълна с толкова мърост…колкото една библиотека „сериозни“ книги.

      • 9. Деси Павлова (11 ноември 2013 в 11:48)

        Благодаря за съвета!Ще прочета и нея поредица.:)Само ,ако може да ми напишете от „Войната н студенокръвните“,"Конклав на сенки" и „Войната на Мрачния“като хронология кое след кое следва?Благодаря предварително.

        • 14. Невена (23 април 2014 в 21:42)

          Мисля, че след „Мрак над Сетанон“ следва „Войната на студенокръвните“ — поне аз така ги чета и до тук не ми се струва да имам пропуски в историята, каквито със сигурност бих забелязала, ако имаше друго между тях. Не съм сигурна, но май са така.

          „Конклав на сенки“ не е част от този цикъл, мисля. Действието се развива в Мидкемия, но не е свързано.

          Колкото до „Войната на Мрачния“ — не знам как точно е подредено след „Войната на студенокръвните“, но мисля, че първо е тя, а след нея „Войната на демоните“.

  • 8. Гост (10 ноември 2013 в 17:28)

    Не се притеснявайте че сте ги изчели , има поне още 5 книги дето все още ги няма тук ;) https://bg.wikipedia.org/wiki/Реймънд_Фийст

  • 10. sharkoff (14 декември 2013 в 21:01)

    Според мен са си подрени много добре и е точно по години и аз такак почнах да ги чета.Гледах и в wikipedia там също са подредени по годони….

  • 11. Госттт (15 декември 2013 в 09:21)

    sharkoff, до „Войната на студенокръвните“ действието е последователно по години, „Сага за империята“ липсва обаче. След „Войната на студенокръвните“ не е толкова последователно.

  • 12. sharkoff (18 декември 2013 в 21:34)

    Благодаря ти ама някаква представа после от къде да ги почвам? Аз сега свършвам сага за войната на разлома ама след тва..

  • 13. sharkoff (5 януари 2014 в 00:00), оценка: 6 от 6

    Е добре аз след Сетанон прочетох Синовете на Крондор защото той се води 3ти том а там действието се развива 20г след Сетанон:) а сега изглежда трябва да се върна на поредицата Крондор защотот там действието се развива 9г след Сетанон хаха то голяма обърквация стана тука. Как ги е писал така незнам ама всеки случай не тряя се четат по годино май.

  • 15. radowolf (16 март 2015 в 09:38)

    Прочетох всичко на Реймънд Фийст като първо преди години прочетох „Кралицата на мрака“ и „Възходът на търговеца принц“ … просто ми попаднаха от някъде и ми харесаха. След това, за да свържа нещата прочетох началото — „Сага за войната на разлома“. Миналата година събрах всичко (без последните 5) в електронен вариант и започнах да ги чета както трябва да са:

    1. „Сага за войната на разлома“, като след първите 2 прочетох следващата

    2. „Сага за Империята“ и след това

    3. „Легенди за войната на разлома“ и се върнах на 3-та и 4-та книга от „Сага за войната на разлома“ — така подредени долу-горе действието в книгите е хронологично. След това продължих с останалите:

    4. „Синовете на Крондор“

    5. „Войната на студенокръвните“

    6. „Крондор“

    7. „Конклав на сенки“

    8. „Войната на Мрачния“ и тук свърших с електронния вариант и се наложи да търся по библиотеките следващите две поредици:

    9. „Войната на демоните“ и

    10. „Войната на хаоса“

    Снощи приключих с последната книга от последната поредица — „Края на магьосника“ и сега ми е едно такова … още обмислям нещата.

    В заключение — имаше и слаби моменти в книгите, където действието ставаше някак лековато, емоционалния заряд не бе толкова голям както в първите 2 книги, но последната е на нивото на първите … в общи линии съм доволен и препоръчам на всеки любител на фентъзито да прочете всичките в горепосочения ред за да схване цялата картина на Мидкемия и другите светове във вселената на Фийст.

    ПП: Подредбата може да видите тук — https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B5%D0%B9%D0%BC%D1%8A%D0%BD%D0%B4_%D0%A4%D0%B8%D0%B9%D1%81%D1%82

  • 16. liana negrevska (28 февруари 2016 в 11:23), оценка: 5 от 6

    Много ме увлече от самото начало. Със сигурност ще продължа докато не прочета всичко от сагата.

  • 17. Гого (8 април 2016 в 11:01)

    Реших да я прочета докато чакам Ветровете на зимата (шестата книга от поредицата Песен за огън и лед) и трябва да кажа, че е страхотна книга!

  • 18. viki12 (21 февруари 2017 в 21:27), оценка: 6 от 6

    Завладяваща поредица, откакто я прочетох преди години следя всичо от Реймънд Фийст. И продължавам да я препрочитам!

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.