Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Madness of Kings, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Историография
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,6 (× 7 гласа)

Информация

Сканиране
stomart (2012)
Редакция
maskara (2016)

Издание:

Вивиан Грийн. Лудостта на владетелите

Английска. Първо издание

Издателство „Рива“

Редактор: Петя Дочева

Художник: Веселин Цаков

Предпечатна подготовка — „Рива“

Печат „Абагар“ АД — Велико Търново

ISBN-10: 954-320-055-6

ISBN-13: 978-954-320-055-9

История

  1. — Добавяне

Предговор

Тази книга води своето начало от един доклад, който през миналите няколко години съм изнасял много пъти пред различни колегии от историци във Великобритания и Америка. Тя стои в основата и на моята встъпителна лекция, която изнесох като гост професор в Университета на Южна Каролина през 1982 г. Този мой доклад има за цел да изследва влиянието, което здравето, и по-специално душевното здраве, оказва върху съдбата на отделната личност и върху политическата история като цяло. Вниманието ми е насочено главно към съдбите на крале и кралици, като съм прокарал и тезата, че между здравето и политическото поведение съществува не само фундаментална връзка; действията на политиците понякога са всъщност проявление на техните лични проблеми и психични разстройства. Интересът, който беше предизвикан от моя доклад, бе достатъчно голям, за да ме накара да реша, че си заслужава да продължавам да се ровя в този проблем.

Това, което се получи в резултат на моите усилия, е в известен смисъл пионерско дело, но същевременно представлява открита и неформална дискусия за взаимодействията между личността и историческите процеси, а не клиничен трактат, за какъвто не притежавам нужните специализирани познания. Затова настоящата книга само отчасти може да претендира, че е чисто научно изследване — само дотолкова, доколкото се основава на голямо количество исторически извори и специализирана научноизследователска литература, част от които са посочени в скоби на съответните места. Въпреки това изводите, до които тя достига, не са без значение и без връзка със съвременното състояние и развитие на обществото.

През многогодишните ми занимания на преподавател и автор на научни изследвания, аз не съм престанал да научавам нови неща от моите колеги и ученици. Затова трябва специално да благодаря на д-р Сюзан Уолмъл (Бригдън) за това, че прочете след мен главата за крал Хенри VIII, както и на д-р Кристине Стевенсон и на проф. И. Шолдан-Нилсен, задето ми помогнаха да разгадая медицинските проблеми на крал Кристиан VII Датски. Много съм благодарен и на д-р Антъни Стор, за това, че прочете черновата на този ръкопис и направи много ценни препоръки, както и на моя приятел Уилям Скулър за конструктивната му критика, която се оказа много полезна за мен.

Бърфорд, Оксън, 1993 г.

Вивиан Х. Грийн