Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Mindfulness in Plain English, ???? (Пълни авторски права)
Превод от
[Няма данни за преводача; помогнете за добавянето му], ???? (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 7 гласа)

Информация

Сканиране
thesould (2013 г.)
Разпознаване и корекция
Steis (2014 г.)

Издание:

Банте Хенепола Гунаратана. Осъзнатост на чист български

Американска. Първо издание

Издателство Х. Гунатарана Махатхера

История

  1. — Добавяне

Глава 9
Определяне на упражнения

В държавите, в които е разпространен будизмът от школата Теравада, е прието всяка сесия медитация да се започва с рецитирането на определени формули. Българският читател може да хвърли един поглед на тези молитви и да ги отхвърли като някакви безобидни ритуали и нищо повече. Така наречените ритуали обаче са били изработени и усъвършенствани от много прагматични и отдадени мъже и жени и целта им е чисто практическа. Затова си заслужава да се проверят по-подробно.

През времето, когато е живял, Буда е бил считан за противоречива личност. Той е роден в едно общество, наблягащо силно на ритуалите, и неговите идеи са изглеждали твърде революционни за установената йерархия на неговата епоха. Много пъти той е отричал използването на ритуали заради самите ритуали и е бил доста непреклонен по този въпрос. Това не означава, че от ритуалите няма полза. Означава, че ритуалът сам по себе си, извършен само заради самия ритуал, няма да те изкара от капана. Ако вярваш, че простото повтаряне на думи ще те спаси, то ти само засилваш собствената си зависимост от думите и концепциите. Това те отдалечава от безмълвното възприемане на реалността, вместо да те приближава към него. Затова формулите, дадени по-долу, трябва да се практикуват с ясното разбиране какво представляват и защо работят. Това не са магически заклинания. Това са психологически пречистващи устройства, които изискват активно умствено участие, за да бъдат ефективни. Смънканите думи, в които няма намерение, са безполезни. Випасана медитацията е деликатна психологическа дейност и умствената нагласа на практикуващия е от изключително важно значение за успеха. Техниката работи най-добре в атмосфера на спокойна, доброжелателна увереност. А тези рецитации са създадени, за да подхранват такива отношения. Правилно използвани, те могат да действат като полезен инструмент по пътя към освобождението.

Трите скъпоценности

Медитацията е трудна работа. По същността си тя е самостоятелна дейност. Един човек се бори срещу страшно мощни сили, които са част от самата структура на ума, който медитира. Когато наистина навлезеш в медитацията, рано или късно ще се сблъскаш с едно шокиращо осъзнаване. Един ден ще погледнеш навътре и ще осъзнаеш в пълна степен колко огромно е това, срещу което си се изправил. Това, което се бориш да пробиеш, изглежда като стабилна стена, толкова плътна, че нито един слънчев лъч не може да премине през нея. Осъзнаваш, че седиш, забил поглед в това здание, и си казваш: „Това? Предполага се, че трябва да мина през това? Но това е невъзможно! Това е всичко, което съществува. Това е целият свят. Това е значението на всичко и чрез това аз идентифицирам себе си и чрез него разбирам всичко около мен. И ако го премахна, целият свят ще се срути и аз ще умра. Не мога да премина през това. Просто не мога.“

Това е много плашещо чувство, много самотно чувство. Чувстваш: „Ето ме, съвсем сам, а се опитвам да се преборя с нещо толкова огромно, че дори не може да се разбере.“ За да се справиш с това чувства, е полезно да знаеш, че не си сам. И други са минавали преди по този път. И те са се сблъсквали със същата бариера, и те са преминали, макар и трудно, до светлината. Те са оставили правилата, чрез които задачата може да се извърши, и са се събрали заедно в братство за взаимно окуражаване и подкрепа. Буда е открил пътя през съвсем същата стена, а след него са минали още много други. Той е оставил ясни инструкции под формата на Дхарма, които да ни водят по същия път. И той е основал Сангхата — братството от монаси, които да запазят пътя и да си помагат по него. Не си сам и ситуацията не е безнадеждна.

Медитацията изисква енергия. Нужен ти е кураж, за да се изправиш пред някои доста трудни умствени феномени, и решителност, за да седиш през различни неприятни умствени състояния. Мързелът просто няма да свърши работа. За да се заредиш с енергия за задачата, повтаряй долните твърдения на себе си. Почувствай намерението, което влагаш в тях. Казвай нещата с истинско намерение.

„Предстои ми да потегля по същия път, който е бил вървян от Буда и от неговите велики и свети последователи. Ленивият човек не може да следва този път. Нека енергията ми надделее. Нека да успея.“

Универсална любяща доброта

Випасана медитацията е упражнение за осъзнатост, неегоистично съзнаване. Това е процедура, в която егото ще бъде изкоренено чрез проницателния поглед на осъзнатостта. Практикуващият започва този процес с егото, което господства над ума и тялото. След това, докато осъзнатостта наблюдава как работи егото, тя прониква до корените на механизмите му и го унищожава част по част. Във всичко това обаче има сериозна уловка. Осъзнатостта е неегоистично съзнаване. Ако започваме с господстващо его, как да приложим достатъчно осъзнатост в началото, за да можем да започнем задачата? Във всеки един момент винаги има някаква осъзнатост. Истинският проблем е да се събере достатъчно, така че да бъде ефективна. За да направим това, можем да използваме една хитра тактика. Можем да отслабим аспектите на егото, които причиняват най-много вреда, така че осъзнатостта да има за преодоляване по-малко съпротивление.

Алчността и омразата са главните прояви на процеса на егото. Колкото повече вкопчване и отхвърляне има в ума, толкова по-трудно ще й е на осъзнатостта. Резултатите от това могат лесно да се видят. Ако седнеш да медитираш, докато си в капана на някое силно натрапчиво привързване, ще разбереш, че няма да стигнеш доникъде. Ако си хванат в най-новата си схема за правене на повече пари, вероятно ще прекараш по-голямата част от времето за медитация, без да вършиш нищо, освен да мислиш за това. Ако те е обхванала бясна ярост от някоя скорошна обида, това ще окупира ума ти по същия начин. В деня има толкова малко време, а минутите ти за медитация са много ценни. Най-добре е да не ги губиш. Традицията Теравада е разработила полезен инструмент, който ще ти даде възможност да отстраниш тези бариери от ума си поне временно, така че да можеш да се захванеш със задачата да отстраниш за постоянно корените им.

Можеш да използваш една идея, за да отхвърлиш друга. Можеш да балансираш дадена отрицателна емоция, като внесеш положителна. Даването е обратното на алчността. Доброжелателството е обратното на омразата. Разбери ясно: това не е опит да се освободиш чрез автохипноза. Не можеш да обусловиш Просветлението. Нирвана е необусловено състояние. Освободеният човек наистина ще бъде щедър и добронамерен, но не защото е обусловен по този начин. Той ще действа така като чиста проява на собствената си основна природа, която вече не е потискана от егото. Така че това не е обуславяне. Това по-скоро е психологическо лекарство. Ако приемаш това лекарство според предписанията, то ще ти донесе временно облекчение от симптомите на заболяването, от което страдаш в момента. Тогава можеш да се захванеш със сериозна работа по самата болест.

Започваш, като изпъждаш мислите за самоомраза и самоукоряване. Първо оставяш добрите чувства и добрите пожелания да потекат към теб самия, което е сравнително лесно. След това правиш същото за най-близките ти хора. Постепенно разширяваш дейността си, започнала от собствения ти кръг от близки хора, докато можеш да насочиш поток от същите тези емоции към враговете си и към всички живи същества навсякъде. Когато се прави правилно, това само по себе си може да бъде мощно и трансформиращо упражнение.

В началото на всяка сесия медитация си кажи изреченията по-долу. Усети наистина намерението:

Нека бъда добре, щастлив и в мир. Нека не срещам вреда. Нека не срещам трудности. Нека не срещам проблеми. Нека винаги да успявам.

Нека също да имам търпението, смелостта, разбирането и решителността да посрещна и да преодолея неизбежните трудности, проблеми и неуспехи в живота.

Нека родителите ми бъдат добре, щастливи и в мир. Нека не срещат вреда. Нека не срещат трудности. Нека не срещат проблеми. Нека винаги да успяват.

Нека също да имат търпението, смелостта, разбирането и решителността да посрещнат и да преодолеят неизбежните трудности, проблеми и неуспехи в живота.

Нека учителите ми бъдат добре, щастливи и в мир. Нека не срещат вреда. Нека не срещат трудности. Нека не срещат проблеми. Нека винаги да успяват.

Нека също да имат търпението, смелостта, разбирането и решителността да посрещнат и да преодолеят неизбежните трудности, проблеми и неуспехи в живота.

Нека роднините ми бъдат добре, щастливи и в мир. Нека не срещат вреда. Нека не срещат трудности. Нека не срещат проблеми. Нека винаги да успяват.

Нека също да имат търпението, смелостта, разбирането и решителността да посрещнат и да преодолеят неизбежните трудности, проблеми и неуспехи в живота.

Нека приятелите ми бъдат добре, щастливи и в мир. Нека не срещат вреда. Нека не срещат трудности. Нека не срещат проблеми. Нека винаги да успяват.

Нека също да имат търпението, смелостта, разбирането и решителността да посрещнат и да преодолеят неизбежните трудности, проблеми и неуспехи в живота.

Нека всички неутрални хора бъдат добре, щастливи и в мир. Нека не срещат вреда. Нека не срещат трудности. Нека не срещат проблеми. Нека винаги да успяват.

Нека също да имат търпението, смелостта, разбирането и решителността да посрещнат и да преодолеят неизбежните трудности, проблеми и неуспехи в живота.

Нека враговете ми бъдат добре, щастливи и в мир. Нека не срещат вреда. Нека не срещат трудности. Нека не срещат проблеми. Нека винаги да успяват.

Нека също да имат търпението, смелостта, разбирането и решителността да посрещнат и да преодолеят неизбежните трудности, проблеми и неуспехи в живота.

Нека всички живи същества бъдат добре, щастливи и в мир. Нека не срещат вреда. Нека не срещат трудности. Нека не срещат проблеми. Нека винаги да успяват.

Нека също да имат търпението, смелостта, разбирането и решителността да посрещнат и да преодолеят неизбежните трудности, проблеми и неуспехи в живота.

След като завършиш тези рецитации, остави настрана всичките си проблеми и конфликти за периода на практиката. Просто остави цялата купчина. Ако по-късно се върнат в медитацията ти, просто се отнасяй към тях като това, което са — разсейване.

Практикуването на Универсална любяща доброта също се препоръчва преди заспиване или веднага след събуждане. Казано е, че помага за по-добър сън и предотвратява кошмари. Освен това така сутрин се става по-лесно. А и те преви по-приятелски настроен и отворен към всички, приятели или врагове, хора или други същества.

Най-разрушителният психичен дразнител, възникващ в ума специално по времето, когато умът е тих, е негодуванието. Може да изпиташ възмущение и обида, като се сетиш за някой случай, който ти е причинил психологическа и физическа болка. Това преживяване може да предизвика неспокойство, напрежение, раздразнение и тревога. Може да не успееш да продължиш да седиш и да преживяваш това състояние на ума. Затова силно препоръчваме да започваш медитацията си с пораждане на Универсална любяща доброта.

Понякога може да се чудиш как може да пожелаваме: „Нека враговете ми бъдат добре, щастливи и в мир. Нека не срещат вреда; нека не срещат трудности; нека не срещат проблеми; нека винаги да успяват. Нека също да имат търпението, смелостта, разбирането и решителността да посрещнат и да преодолеят неизбежните трудности, проблеми и неуспехи в живота“?

Трябва да помниш, че практикуваш любяща доброта за пречистване на собствения си ум, точно както практикуваш медитация за собственото си постигане на мир и свобода от болката и страданието. Като практикуваш любяща доброта в себе си, можеш да се държиш по най-приятелски начин без предубеждения, предразсъдъци, дискриминация или омраза. Благородното ти поведение ти помага да помагаш на другите по възможно най-практичен начин, за да намалиш техните болка и страдание. Само състрадателните хора могат да помагат на другите. Състраданието като проявление на любящата доброта в действие, защото човек без любяща доброта не може да помага на другите. Благородно поведение означава да се държиш по най-приятелски и най-сърдечен начин. Поведението включва твоите мисли, реч и действие. Ако това тройно проявление на поведението ти е противоречиво, поведението не може да бъде благородно. От друга страна, реално погледнато, е много по-добре да развиваш благородната мисъл „Нека всички същества бъдат щастливи“, отколкото мисълта „Мразя го“. Благородната мисъл някой ден ще се прояви като благородно поведение, а злобната мисъл — като зло поведение.

Не забравяй, че мислите ти се преобразуват в реч и действие, за да доведат до очаквания резултат. Мисълта, преведена в действие, може да създаде реални резултати. Винаги трябва да говориш и да вършиш нещата с осъзнатост за любяща доброта. Докато говориш за любяща доброта, ако действаш или говориш по коренно обратен начин, ще бъдеш порицан от мъдрите. С развиването на осъзнатост за любяща доброта мислите, думите и действията ти трябва да бъдат нежни, приятни, значими, искрени и полезни както за теб, така и за другите. Ако мислите, думите и действията ти причиняват вреда на теб, на другите или и на теб, и на другите, то трябва да се запиташ дали наистина си осъзнат по отношение на любящата доброта.

Практично погледнато, ако всичките ти врагове са добре, щастливи и в мир, те няма да са ти врагове. Ако нямат проблеми, болка, страдание, скръб, невроза, психоза, параноя, страх, напрежение, безпокойство и т.н., те няма да са ти врагове. Практичното решение на проблема с враговете ти е да им помогнеш да превъзмогнат проблемите си, така че да можеш да живееш в мир и щастие. Всъщност, ако можеш, трябва да изпълниш умовете на враговете си с любяща доброта и да им помогнеш да осъзнаят истинското значение на мира, така че да можеш да живееш в мир и щастие. Колкото повече страдат от невроза, психоза, страх, напрежение, безпокойство и т.н., толкова повече проблеми, болка и страдания могат да причинят в света. Ако можеш да преобразуваш някой жесток и злонамерен човек в свят индивид, ти ще си извършил чудо. Нека развиваме правилна мъдрост и любяща доброта в себе си, за да преобразуваме злите умове в свети умове.

Когато мразиш някого си мислиш: „Нека да е грозен. Нека го боли. Нека да не сполучи. Нека да не е добре. Нека да не е известен. Нека да няма приятели. Нека след смъртта си да се превъплъти в нещастно състояние на лишения и лошо гибелно място.“ Обаче, това, което се случва в действителност, е, че собственото ти тяло създава толкова вредна химия, която ти изпитваш като болка, ускорен сърдечен ритъм, напрежение, промяна на изражението на лицето, загуба на апетит, безсъние и в крайна сметка отблъскваш другите. Преминаваш през същите неща, които пожелаваш за врага си. Освен това не можеш да видиш истината такава, каквато е. Умът ти е като вряща вода. Или си като пациент, страдащ от жълтеница, който усеща всяка вкусна храна като безвкусна. По същия начин не можеш да оцениш нечий външен вид, постижения, успех и т.н. Докато това състояние съществува, не можеш да медитираш добре.

Затова много силно препоръчваме да практикуваш любяща доброта, преди да започнеш сериозна практика на медитация. Повтаряй горните пасажи много осъзнато и съдържателно. Докато рецитираш тези пасажи, усети истинска любяща доброта първо в себе си и след това я сподели с другите, защото не можеш да споделиш с другите нещо, което нямаш в себе си.

Не забравяй обаче, че това не са магически формули. Те не работят сами. Ако ги използваш като такива, само ще губиш време и енергия. Но ако наистина участваш в тези изказвания и вложиш в тях своята енергия, те ще ти послужат добре. Пробвай ги. Увери се сам.