• 1. читател (2 ноември 2007 в 20:44)

    Сергей Курчатов и Сергей Корольов май е нещо различно, ама нейсе никой не е застрахован от грешки.А иначе книгата е добра.

    • 2. goblin (5 ноември 2007 в 21:32)

      Сергей Курчатов явно е някакъв хибрид между Генералния конструктор на ракетите Сергей Корольов и Игор Курчатов — този пък е един известен бомбаджия :). Забелязах го, когато редактирах книгата, но тъй като не знаех дали авторът или преводачът е объркал имената, реших да го оставя така.

  • 3. марина Сена (11 март 2009 в 02:42)

    Не съм съгласна с факта че Исус е на трето място!С какво мохамед превъзхожда Исус? Копирал е от Библията почти всичко,и се е провъзгласил за водач!И посл.е-войните! Кога Исус е насърчавал християните да се убиват хора от друга религия? Мохамед е фанатизирал хората.Колко християни са убити от мюсулманитедо днес-страшно много!! Да-огромно е влиянието на Мохамед-както е огромно злото заляло света-сега вилнее дявола, но в Библията всички предсказания са се сбъднали до сега.Единствения водач-положителен за сега е нашият Христос…и скоро ще дойде за да сложи краи на всички измислени религии-(имам пред вид че Корана е копиран от Библията

    • 4. уж анонимен (11 март 2009 в 11:58)

      Само Левски Спартак! Изобщо не си чела корана и/или библията. Може би си слушала за въпросните две книги? Така например библията се състои от стар завет (договор) и нов завед (е, признавам, че зависи и от нагласата при четене). Та от кой пото-точно било преписано? Естесвено е, че ще имат общи неща, нали стария завет е свързан с историята на евреите, а пък корана — с техните брат’чеди. Това ми звучи като трърдението, че на кандидат-студентските изпити всички ученици са преписвали защото са решавали едни и същи задачи?

      • 27. Азим Менк (28 ноември 2013 в 20:14)

        За да се постави Мухамед на 1 място значи е имало защо, Майкъл е един от най-умните хора той не би сгрешил. А относно корана и библията от тук ми става ясно колко си е чел. погледни колко пъти в корана се споменава меч,погледни и във библията, поне 160 пъти а във корана нито един път.И запомни коранът е единствената книга от бог а библията е писана от хора.Затова погледни нещата по от близо и помисли.

        • 28. becko_vn (15 юни 2014 в 17:40)

          Моля, без глупави коментари, Азим Менк. Няма книга писана от Бог. И Аллах не е единственият истински Бог, така че не коментирай тъпотии на религиозна основа.

        • 32. vog (13 септември 2018 в 13:39)

          Сериозно?? Бог пише книги? Бог не е ли един за всички хора?

    • 5. сонора (14 март 2009 в 21:00)

      От твоя коментар лъха потресающ фанатизъм, тотално НЕпознаване на фактите и Нежелание да ги потърсиш, прочетеш и размислиш.

      Оставям това мнение с идеята, не желая да политизирам това страхотно място с нападки и политиканстване … но твоето мнение е потресаващо

    • 6. бай Стоян (5 април 2009 в 14:19)

      Пропуснат е поп Богомил, основателя на Богомилството, едно от нещата които е допринесло Богомилството, е европейския ренесанс който започва с пречистване на западно европейска църква през Х_век, довело до възраждането на изкуството и завършило с възникването на протестанството в католицизма.

  • 7. Ванюш (8 април 2009 в 23:51)

    Книгата в никакъв случай не отразява действителноста — както казват руснаците"полная хуйня"

    явно тази „книга“ е написана под влияние на определени среди за промиване на мозъците на хората, както и класациите примерно на модно списание което лансира своите моми. А истината е някъде в зоната на здрача — както и цялата история на човечеството.

  • 8. popom (19 май 2009 в 17:12)

    Делото на Мохамед било по-влиятелно от това на Христос? С празни ръце Христос е направил за човеците неизмеримо повече,отколкото Мохамед,опрян на 200 000 копия.

  • 9. ван (7 октомври 2009 в 01:51)

    Моханед е бил неграмотен/виж уикипедия/,Коранът е написан от един равин,при когото Мохамед е бил пастир на камили. Това е направено в отговор на „застрашителното“ нарастване на християнството,според евреите! Той е бил маша в ръцете на евреите,но после това им се връща!

  • 10. [email protected] (17 октомври 2010 в 00:29)

    Mарина Сена.

    Госпожо вие говорите за Исляма, без да имате знания за това. Вие говорите ръководейки се от вашите страсти. Ако истината следваше страстите Ви , щяха да се разрушат небесата земята и всичко което е междо тях.

    Ако обарнете внимание на историческите факти ще забележите че Исляма не е това което си мислите. В исторически план. Когато мюсюлманите превземат г.Самарканд. се формира делегация от жителите на този град и отиват при Халифа на мюсзлманите по това време. Казват му следното.

    Нашият град бе превзет от вас , погазвайки принципите на биткта. Вие нени предопредихте че ще ни нападнете.

    Тогава водача на мюсюлманите пише писмо на воено началника на ислямската армия в което писмо пише: когато пристигне това писмо при вас, събирата цялата армия, поправята всички поражения и напускате града.

    Писмото стига при водача на армията то събира армията поправя пораженията извиняват се на хората че без принципно са влезнали в града и напускат г Самарканд

    И цъщо така трябва да спомена че National Geographic правят филм за исляма, озъглавен

    Ислямът-империя на вярата. Можете да го гледата в

    http://vbox7.com/play:c185da4f

  • 11. щирлиц (9 декември 2010 в 13:13)

    Пълни глупости са тези класации. Ако бай Пешо не беше умрял на 15 години, неговият син щеше да блъсне с коня бащата на Хитлер. Та кой е по.важен и защо не е включен? Аман от редакторски глупости, измислени да източват парите на невежите. Толкова ли е сложно да напишеш- Биографии на 100 известни личности и да приключиш въпроса…

  • 12. Ердинч  Рамадан (9 юни 2011 в 00:13)

    Г-жо (Г-це) Марина Сена,

    Като последовател на Мюсюлманството, с цялото си уважение имам смелостта да твърдя, че не само сте екстремно тесногръд човек, а и най-вероятно имам много по-дълбока представа за общото и различията между двете религии отколкото Вие знаете за вашата собствена.

    Любов, смирение, състрадание, саможертва - това са само някои от моралните учения, на които една истинска религия се позовава. Независимо от имената и формата на практикуване на двете от техните последователи - Те имат толкова прилики, колкото и разлики. А това, че има определени хора или групи, които използват името на религията като извинение за извършените злодеяния от тях, мисля че не е нужно да описвам чувствата си, които един разумен човек би изпитвал. Срам ме е от такива хора, с които споделям една и съща религиозна пътека. Но, моля ви, не търсете вината във вероизподанието, а в самите поклонници.

    Предполагам, за да Ви накарам да почувствате това, което аз изпитах след като прочетох вашия коментар, най-логичното нещо да направя бе да Ви отвърна по същия начин - но не и най-разумния. Затова и не го направих. Защото уважението ми към Християнството е толкова колкото ми е уважението към моята лична вяра.

    П.С. Твърдението Ви, че Мюсюлманството е отнемало животи е безгранично неосмислено и постно. Нека ви попитам аз - мислила ли сте изобщо върху това - колко ли жертви има от сблъсъка християнин-християнин? И нека Ви го кажа директно, мадам - човекът е виновника, не Мюсюлманството, или изобщо някакво друго алтернативно извинение.

    • 29. тцЪ (16 юни 2014 в 12:19)

      Г-н Рамадан,

      Не познавам постулатите на исляма, така че не мога да говоря в подробности по темата, за разлика от Вас. Вярвам обаче, че в началото ислямът е бил нещо коренно различно от това, което е възприето по-късно. В основата си действително може да говори за любов, състрадание, смирение и т.н. (както и християнството в чистия му вид)

      За съжаление, с течение на времето му се случва същото, каквото и на християнството през средните векове — превръща се в средство за манипулиране на безпросветните от страна на свещениците, които тълкуват канона (в случая с исляма — корана) както им е изгодно. В резултат се случват страховити неща — избиване на „неверници“, ограничаване на свободата на индивида, унищожаване на всяка форма на различна култура от ислямската, самоубийствени атентати…

      Благодарение на тези „миролюбиви“ методи, ислямът е считан за световно зло… Най-вече, защото те продължават да се използват и до ден днешен, докато етапа на фанатизъм при християнството е отминало.

      Иначе, позволете метафорично да Ви стисна ръката за коментара. Искрено се надявам религията, независимо каква е тя, да престане да бъде извинение за човешкото скудоумие.

      От заклет атеист :)

  • 13. Julia_Nik (2 септември 2011 в 17:12), оценка: 2 от 6

    За мен също е леко невежо да се смята, че Мохамед е личността която влияе повече от Исус на своите последователи. Продължава да се разпространява религията му, но пък Исус е бил,е и ще бъде личност винаги. Той продължава да влияе. Исус все още е личност, а Мохамед е минало. Това е мнение на християнин. Писателя явно не е познавач, а само наблюдател.

  • 14. Julia_Nik (2 септември 2011 в 17:21), оценка: 2 от 6

    …Исус умира млад, но възкръсва и е жив и днес /Това вярваме ние, от това се влияем/.

  • 15. Алоис (9 октомври 2011 в 17:12)

    Как е възможно да се сравнява Христос създал, учил ни и прокламатор на изконни, незаменими, основни човешки ценности, независимо от различията верски, един от най-големите миролюбци и защитници на целия човешки род заедно с Буда, със завоевателят-агресор Мохамед, докарал нещастия, смърт и унищожение на покорените народи…Извършил, заедно с последователите си безброй палежи и колежи за ислямизиране на покореното население от което сега се наброяват само мизерни отатъци от няколко десетки милиона (копти, бербери и т.н.)!!??? Християнската вяра се е разпространявала винаги с миролюбива проповед и човеколюбие !!!?????????

    • 16. кухчо (9 октомври 2011 в 18:38)

      става дума за ВЛИЯТЕЛНИ, не за ДОБРИЧКИ

      отделно

      ---------------------------

      Християнската вяра се е разпространявала винаги с миролюбива проповед и човеколюбие

      ---------------------------

      това пък от къде го измисли?

    • 18. bari1970.g (30 април 2012 в 16:29)

      Истината е, че и от двете религии са се възползвали, възползват и ще се възползват, докато ние спорим за това кой е по-силен. Батман или Робокоп? Принципът на"Разделей и Владей" знае го всеки и забравян от почти всеки!

  • 17. безпристрастен. (27 февруари 2012 в 15:26)

    Книгата е издадена 1995г преди атентатите и не ги отчита

    Мюсюлманите все още се молят, постят, не вкарват пари в банки , не пият, не ядът свинско и всички други глупави догми,като факта,че жените трябва да си крият лицата.Повечето християни не спазват всички догми. Ти ходи ли на църква тази неделя? Това е причината да сложат Мохамед пръв. Не е казано дали влиянието е добро или лошо, а че все още го има

    Кръстоносци, инквизитори,Конкистадори , робовладелци има доста народ вършел лоши неща в името на Христос

  • 19. pipi (2 май 2012 в 23:44)

    Джон Атанасов защо не е в класацията?

    Откривателите на ДНК са във втората стотица, а откритието им е ключ към разбирането и лечението на повечето болести.

    Във втората стотица можеха да поставят и откривателят на противозачатъчните хапчете, отново с български произход.

  • 20. sockol (18 юли 2013 в 15:11)

    Тези пропагандни писания са на 30% верни. Този мАЙКЪЛ хАРТ е доста изостанал с науката или е бързал да направи изданието. Намесата е една единствена и няма по-вярна от нея. Единственият е нашия Създател, а всички останали са по негов образ и подобие. Променили Света? Всеки е дал принос за промяна на Света. Много от изброените са с преписани заслуги, защото голяма част от тях са присвоили трудовете другиму, за да изпъкнат след време.

    Всичко може да се каже с една единствена дума — Милосърдие.

    А кой е по-по-най, оставете това на Къци и бать Енчо.

  • 21. ГТ (24 август 2013 в 18:47)

    книгата е с грешно заглавие — вместо влиятелни трябва да е популярни. Иначе маркс и фройд трябваше да са в десятката

  • 22. ГТ (24 август 2013 в 18:59)

    а аменхотеп4(ехнатон) липсва навсякъде — от него тръгва монотеизма, моисей е негов последовател и е продължил делото му с юдаизма, павел доразвива с християнството, а мохамед с исляма.

  • 23. ГТ (24 август 2013 в 19:08)

    аристотел пък 13-ти — а зад него стои колектив и не може да се приемат достиженията му за лични (физически невъзможно е да напише толкова много)

  • 24. Wallküre (25 август 2013 в 02:56)

    Много глупава ми се вижда идеята за подобна класация. Особено при размити критерии, а те няма как да са други. За мен е много странно например Октавиан Август да е на 18 място. Погледнете какво пише в календара и помислете защо името му ни среща от всякъде след две хилядолетия? Но това е мое мнение. Някой биолог ще пита къде е Дарвин примерно и т. н. Много инфантилно четиво.

  • 25. bat Kolio (20 ноември 2013 в 22:56)

    Класации от сорта на „Еди колко си най-“ винаги ще пораждат спорове и винаги ще има недоволни, тъй като те са плод на субективното мнение на един човек. Все пак това не ми пречи да се чудя, защо Кирил и Методий не са в класацията, при условие, че около 300 млн души ползват кирилица.

    • 26. микгигс (23 ноември 2013 в 11:11)

      кирилицата е на Климент Охридски

  • 30. Karlson94 (11 септември 2018 в 10:23)

    От сто човека само две жени и то кралици. Ами императрица Екатерина Велика, не само че е победила Османската империя два пъти, но е въвела първата ваксина в историята на човечеството(откривателката, между другото също е жена) и спасила милиони. Ами Хариет Тъбман? Една от най-видните борци срещу расизма. Ами Сапо, една от най-великите антични поетеси? Ами Клеопатра? Ами Бодука? Жената от английско племе, победила легиони римски воиски? Ами Жана Дар’к? Джейн Остин? Катерина Медичи? Майка Тереза? Кралица Виктория? Флоренс Наитингейл? Емили Дикинсон? Мария Кюри, единственият човек някога получил две нобелови награди в различни категории? Анне Франк?

    • 31. skirmish (12 септември 2018 в 23:50)

      Здравей Karlson94 :)

      Емили Дикинсон?! Клеопатра?! Хариет Тъбман?! Сапо…Предполагам искаше да напишеш Сафо, но пак!? Жана Дар’к??!

      Бодука — нямам идея кой е това?! и т.н. …ама ти сериозно ли? :)))

      Предполагам не си си направила труда да прочетеш книжката за да разбереш идеята й, както и критериите използвани за включването на личностите в нея, та дори и заглавието да е достатъчно красноречиво.

      Поздрави

  • 33. Букърти (19 октомври 2019 в 11:21)

    На първо място поставям

    Ератостен Киренски (276 г. пр.н.е. — 194 г. пр. Хр.) гръцки математик, астроном, географ и поет.

    Талес от Милет

    Клавдий Птоломей

    Демокрит- роден 460-те пр. н. ера Абдера считан за баща на съвремената наука

    Левкип роден 5-и в. пр. н. е Елеа или Абдера прави предположение за атомния строеж на света

    После следват плеядата от учени направили знаменити открития полезни за човечеството, които стават основата на технологичния бум.

    6 Галилео Галилей

    7 Йохан Кеплер

    8 Николай Коперник

    9 Исак Нютон

    10 Алберт Айнщайн

    11 Едуин Хъбъл

    12 Макс Планк

    13 Луй дьо Броил

    14 Вернер Хайзенберг

    15 Ервин Шрьодингер

    16 Мария Кюри-майка

    17 Нилс Бор

    18 Ърнест Ръдърфорд

    19 Пол Дирак

    20 Джеймс Кларк Максуел

    21 Джеймс Чадуик

    22 Майкъл Фарадей

    23 Джоузеф Джон Томпсън

    24 Людвиг Болцман

    25 Лиза Майтнер

    26 Волфганг Паули

    27 Ото Хан

    28 Макс Борн

    29 Херман фон Хелмхолц

    30 Робърт Миликан

    31 Джон Далтон

    32 Ойген Голдщайн

    33 Анри Бекерел

    34 Уилям Крукес

    35 Хенри Мозли

    36 Харви Флетчър

    37 Алберт Майкелсън

    38 Антоан Лавоазие

    39 Жозеф Пруст

    40 Харлоу Шапли

    41 Хебър Доуст Къртис

    42 Хенриета Суон Ливит

    43 Хенри Ръсел

    44 Сесилия Пейн

    45 Жорж Льометър

    46 Уилям Хершел

    47 Франк Дрейк

    48 Стивън Хокинг

    49 Ричърд Файнман

    50 Ирен Жолио-Кюри- дъщеря

    51 Пиер Кюри- баща

    52 Жан Фредерик Жолио-Кюри — зет

    На последно място бих поставил Буда, Христос, Мохамед, за първите двама няма убедителни. доказателства, че са били исторически личности и са съществували, и общия принос към човешкия вид се свежда до извършване на чудеса,което всеки маг в днешно време го прави отлично. Но най-голямата злина е в това, че религийте хвърлят булото на невежество върху човек, затова поставям учените на първо място, защото са като свещ в мрака на невежеството

  • 34. Костадин Бояджиев (16 декември 2020 в 19:09)

    Преди години книгата ми бе доста интересна, сега хвърлих отново един „бърз поглед“. Класацията не е лоша, но подредбата търпи критика. На първо място щем не щем, римската култура стои в основата на съвременния свят, а доколко това е фундаментално, то само изредете на кой да е език месеците от годината, и ще си отговорите. Аз лично месец Мохамед, Петър, или Исус не съм чувал.

  • 35. Костадин Бояджиев (16 декември 2020 в 20:58)

    Не, просто …. Кенеди, Горбачов…. Наистина автора малко се е олял.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.