Читателски коментари (за „Въздушна клопка “ от Майкъл Крайтън)

  • 1. Dyx4e (3 юли 2009 в 11:57)

    Романчето не е зле — въпреки че е бъкано с технически термини от самолетостроенето и на места става доста скучно. Прилича по скоро на нещо документално и енциклопедично. Не го препоръчвам на хора които искат динамичен сюжет и бързо развите на действието.

  • 2. haukka (17 ноември 2010 в 20:39)

    Книгата е интересна, особено ако се интересувате от авиация. На места става скучно, тъй като авторът е събрал кратък период от време в голям обем.

  • 3. Ji (20 януари 2011 в 12:33)

    Книтага в никакъв случай не може да се нарече скучна. Написана си е в типичния стил на Крайтън и определно поддържа интереса през цялото време. Относно специфичната тематика за самолетостроенето за мен лично беше доста итресена и ми допадна.

  • 4. Павел (21 април 2013 в 20:37)

    Чете се на един дъх!

  • 5. V.Krumova (7 октомври 2014 в 16:14), оценка: 5 от 6

    Книгата е много интересна. На места на мен лично ми идваха в повече специфичните авиационни термини и задълбаване в авиационните технологии. Като цяло е страхотен трилър, както всичко от Крайтън разбира се!

  • 6. OVI (9 декември 2016 в 02:30)

    Книгата е много добра, но има няколко грешки в превода на термините:

    „Елерони“ са контролните повърхности за управлението на самолета по крен, т.е. колко да се наклони към лявото или дясното полукрило. Намират са на всяко от полукрилата, и се отклоняват диференциално- ако левият е на горе, то десния е надолу- при това положение самолета се наклонява (накренява) на ляво. В обратната конфигурация- левият на долу, а десният на горе- наклона е към дясното крило.

    1. В този превод термина се използва неправилно. Верният термин е „задкрилки“ или „клапи“ (на английски: flaps). Това са вид плоскости, част от механизацията на крилата. При излитане и кацане те се изваждат зад всяко от полукрилата, и за различните самолети имат няколко степени (колко са подадени, под какъв ъгъл). По този начин се променя площта и формата на крилото, респ. се увеличава подемната сила, което е важно в етапите на излитане и кацане, когато пътната скорост е ниска.

    2. На места става дума и за т.нар „предкрилки“- подобно на задкрилките, но както подсказва названието им, се намират пред предния ръб на всяко от крилата. И те, както и задкрилките служат за подобряване на аеродинамичните характеристики на крилото, и обикновено се ползват при кацане (зависи от типа на самолета).

    Има и други дреболии, които не са толкова фрапантни.

  • 7. Тихо5 (30 април 2022 в 20:21), оценка: 1 от 6

    Слаба му е тази. Базира се на наивно изградени усложнения на героинята.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.