Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Zen Way to the Martial Arts, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Разни
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,8 (× 5 гласа)

Информация

Сканиране
Радостин С.
Разпознаване и корекция
Деница Минчева

Издание:

Тайсен Дешимару. Дзен в бойните изкуства

Първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Графичен дизайн: Георги Петров

ИК Хелиопол, София, 2001

ISBN: 954–578–040–1

История

  1. — Добавяне

Предговор

През време на един встъпителен семинар върху практиката на Дзен и бойните изкуства, проведен в Зинау, Швейцария, през лятото на 1975 г. няколкото стотин участници изразиха нуждата да изучат по-задълбочено връзката между медитация и действие. В отговор на този зов Дешимару Роши[1], който оглавяваше семинара, говори надълго и нашироко по проблема през време на дзадзен медитация и при други поводи. „Истинското родство между Дзен и бойните изкуства“, обясни той, „лежи във факта, че и двете ни водят към духа на Пътя: защото всеки конфликт, бил той вътре в тялото и ума или извън тях, е винаги една битка с егото“.

С отминаването на дните бяха обхванати редица съществени понятия: ки или енергията, благоприятна възможност, техника, напрежение, физическа форма, състояние на съзнанието и духовно пробуждане; а това което Дешимару Роши каза относно тях, бе илюстрирано и пресъздадено в поредица схватки, проведени от майстор Юно, 8 дан по кендо „японското изкуство на меча“, който бе пристигнал от Япония с цел да посети семинара.

В процеса на работата всеки от присъстващите започна да разбира какво е имал предвид Сун Тце, велик китайски стратег, когато е написал:

Опознай своя враг и опознай себе си: в стотици битки да се биеш, стотици пъти победоносно би изплувал.

Опознай не врага си, а опознай себе си: ти можеш да загубиш, ти можеш да спечелиш.

Не опознавай нито врага си, нито себе си: всяка битка, която пресмяташ, ще бъде загубена.

Така доджото се превърна в зала за медитация, пропита от тишина и спокойствие, които се излъчваха от позата на дзадзен, която сега бе бойното поле. Но великият урок на този семинар се простира извън всяка представа за победа и загуба: той се състоеше в това, че едновременно и Дзен и бойните изкуства са пътища за изучаване на живота, за изучаване на смъртта.

Текстът, възникнал от тези лекции бе допълнен от продължилите един месец поредици от разговори (мондо), които седмица след седмица бяха провеждани в стаята на учителя в Париж.

Хората, спомогнали да се подготви тази книга са: Жанин Моно, Евелин де Смед, д-р Клод Дюри, Винсен Барде, Фаусто Гауреши и всички онези, които участваха в семинара в Зинау за духът на Дзен и бойните изкуства.

Марк де Смед

Бележки

[1] Учителят Дешимару — на японски титлата следва името.