Учителят Тайсен Дешимару е роден на 29 ноември, 1914 г., в Япония, в областта Сага. Неговият дядо по бащина линия е преподавал джудо на самураи през периода Мейджи, докато другият му дядо по майчина линия бил доктор по източна медицина. Баща му е човек на бизнеса и като такъв бил кмет на града. Майка му — гореща последователка на будизма, го обучава в религиозен дух. Още през своето детство Тайсен среща Дзен монаха Кодо Саваки. По-късно Дешимару учи в университета в Йокохама. Заема административен пост в обществото на Митсубиши. След войната, по време на която е в Индонезия, Дешимару продължава своето обучение при Кодо Саваки, както и практикува дзадзен. Основава Институт за азиатска култура. Преди да напусне този свят, Учителят Кодо Саваки му предава щафетата и го прави свой официален духовен приемник.

Учителят Дешимару пристига в Париж в края на 1967 г. Упълномощен е да бъде Сото Дзен представител за цяла Европа. Той установява свое доджо в Париж и основава Европейска Дзен Асоциация www.zen-azi.org.

Иуамото Зенджи, отговарящ за Сото Дзен и президент на Японската будистка федерация, казва за него, че е: „Бодхидарма на Новите времена“.

Учителят Тайсен Дешимару след активна дейност за разпространение духа на Будо и Дзен в Европа, неотдавна напусна този свят. Книгите му остават за съвременния читател, за да може, макар и от време на време, последният да сверява като с компас посоката на своя индивидуален кораб. Напътствията и предупрежденията на Тайсен Дешимару черпят своята сила най-вече от факта, че самият Учител Дешимару, като пребиваващ повече от 20 години в сърцето на Западна Европа, отлично познава съвременното мислене и проблеми на модерния човек на ХХ век.

Съдържание

Настоящата книга се издава за да помогне на всички онези, които несъзнателно носят със себе си духът на Будо и Дзен, но не следват най-преките пътеки към самите тях, да им помогне да възвърнат правилната посока към постигането на истинското Будо, отървавайки се от товара на егото, превръщайки ги в защитници на началната същност на Будо

Кръг за съхранение изначалната същност и чистота на Будо

Дзен в бойните изкуства 5,8

The Zen Way to the Martial Arts,
fb2.zip epub txt.zip sfb.zip pdf mobi


Информация

Издание:

Тайсен Дешимару. Дзен в бойните изкуства

Първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Графичен дизайн: Георги Петров

ИК Хелиопол, София, 2001

ISBN: 954–578–040–1

История

  1. — Добавяне