Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Търсачи на талисмани (6)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Stolen Goblet, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Повест
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,5 (× 4 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
Еми (2013)
Допълнителна корекция и форматиране
Xesiona (2013)

Издание:

Ейми Трий. Откраднатият бокал

Английска. Първо издание

ИК „Ентусиаст“, София, 2009

Редактор: Мария Чунчева

Илюстрации: Гуен Милард

Коректор: Александра Худякова

ISBN: 978-954-8657-25-9

История

  1. — Добавяне

Първа глава

— О-о-о! Какво ли ще каже кралица Чаровна? — ахна Озина, прислужницата на кралицата. — Дорк е в беда!

Озина носеше закуска на Чаровна в леглото. На таблата лежеше и сутрешният вестник. Огромните букви на първа страница привлякоха вниманието й.

otkradnatijat_bokal_vestnik.png

„Неотдавна в Пеперудения залив се случи произшествие, в което офицерът Дорк от охраната на кралицата се опита да арестува Сезам Браун и нейните приятелки. Дорк обвини Сезам, момиче от Чуждия свят, че притежава един от тринайсетте сребърни талисмана от изчезналата гривна на кралицата.

Офицер Дорк не бе намерен за коментар, но се смята, че той погрешно е задържал Сезам Браун, известна също като Търсачка на талисмани. Информацията му е дадена от принцеса Морбреция, според която Сезам била откраднала талисманите и се опитвала да ги изнесе извън границите на Каризма.

Пазачът на портата Пеперудения залив, феята Пог, потвърди, че четири търсачки на талисмани са влезли и излезли през нейната порта. Тя посочи имената им: Сезам Браун, Мади Уеб, Джема Грейн и Лиз Робинсон.“

— Уф! — въздъхна Озина, след като прочете всичко. — Нейно Височество няма да хареса това.

Тя сгъна вестника внимателно и почука на вратата на спалнята.

— Влез — извика Чаровна.

Озина влезе и намери Чаровна седнала в леглото. Тя бе прекарала неспокойна нощ. От момента, в който гривната й бе открадната, нещата вървяха на зле — Сребърното езеро бе почти пресъхнало, нетипичното за сезона лошо време причиняваше наводнения, реколтата бе унищожена, а силни ветрове не позволиха на пеперудите от вида Златно пръстенче да отлетят на север, където те всяка година опрашваха детелините. Колко й се искаше да си върне гривната и всичко отново да бъде наред!

— Добро утро, Ваше Височество! — каза Озина и постави подноса върху одеялото. — Чай, препечена филийка, и хм… вашият вестник.

— Благодаря — каза Чаровна. Винаги й беше приятно да види Озина, която бе нейна вярна прислужница от много години. Докато Озина дърпаше пердетата, Чаровна отвори „Кроникъл“.

— Хъш[1]! — възкликна тя и прокара пръсти по първата страница. — Чудя се кой е дал тази информация на вестника?

— Нямам никаква идея, госпожо — отговори Озина искрено. Този път дори тя бе изпуснала най-новата клюка!

otkradnatijat_bokal_v_legloto.png

Чаровна изпи глътка чай, за да се успокои.

— Ситуацията е достатъчно лоша, а сега трябва да се притесняваме и от подслушвачи! — каза тя.

* * *

Сребърната фея също бе много изненадана от написаното във вестника.

„Горката Сезам!“, помисли си тя и забърза към двореца на Чаровна. „Моите подозрения по отношение на Морбреция бяха основателни! Знаех си аз, че тя ще се намеси, и то не за доброто на Каризма.“

Тя завари Чаровна да се разхожда нервно из стаята.

— Морбреция нарочно е заблудила Дорк по отношение на Сезам — каза Сребърната фея. — Тя му е разказала някаква оплетена история и го е убедила, че Сезам е крадла!

— Страхувам се, че си права — каза Чаровна. — За щастие, Сезам е успяла да намери няколко талисмана преди сестра ми. Но какво ще стане, ако Морбреция намери другите?

— Гривната ти и пет от талисманите са у Сезам — напомни й Сребърната фея.

— Разбира се! — каза Чаровна. — У Сезам са сърцето, подковата, мидата, котето и пеперудата. Мислиш ли, че е възможно тя да намери и другите?

— Сезам и може би нейните приятелки ще се завърнат скоро — увери я Сребърната фея. — Те всички са търсачки на талисмани, но Сезам е по-особена. Тя притежава онзи рядък дар на откривателите. Дори ако Морбреция и Зорган се опитат да предизвикат някаква беда, Сезам няма да се предаде, независимо от всичко!

* * *

Когато се върна в работилницата си, Сребърната фея погледна към тринайсетте магически свещи. Осем от запалените фитила продължаваха да горят. Тя притвори очи, щракна с пръсти и бум!… изпадна в транс.

otkradnatijat_bokal_osem.png

Тя си представи Сезам, призова лицето й, а после и кутийката с бижута, която бе оставила в Чуждия свят преди много луни. Ах, да! Ето я гривната и петте вълшебни талисмана. Бяха на сигурно място при Сезам. Тогава Сребърната фея започна тихо да пее Песента на талисманите и нейният сладък глас премина през пространството и времето като ехо от хиляди медни звънчета…

„Тринайсет талисмана

на сребърна верижка

заедно обгръщат света ни

с нежна нишка.

Нека този подарък

за добрата кралица Чаровна

предпазва Каризма от беда злокобна.

Внимавайте всички за деня,

в който талисманите и гривната

се разделят.

Завинаги заедно трябва да стоят…“

otkradnatijat_bokal_srebyrnata_feja.png
Бележки

[1] Възклицание, което изразява смут, тревога, ужас. — Б.пр.