Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Търсачи на талисмани (11)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Mirror of Deception, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Повест
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,6 (× 5 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
Еми (2013)
Допълнителна корекция и форматиране
Xesiona (2013)

Издание:

Ейми Трий. Огледалото на лъжата

Английска. Първо издание

ИК „Ентусиаст“, София, 2010

Редактор: Мария Чунчева

Илюстрации: Гуен Милард

Коректор: Александра Худякова

ISBN 978-954-8657-57-0

История

  1. — Добавяне

Трета глава

Сезам не можеше да повярва! Беше участвала със Сребърен в първото си истинско конно надбягване и се беше класирала на трето място!

— Отлично се справи, Сез! — каза Ник Браун, когато отиде да види дъщеря си отзад в конюшнята. — Снимах те как пресичаш финалната линия. Страхотен кадър!

— Благодаря, татко! — каза Сезам, щастливо усмихната. Потупа леко Сребърен. На юздата му беше закачена лъскавата жълта панделка-награда.

Джоуди Лък, учителката на Сезам по езда, също се приближи. Цялата сияеше от радост.

— Сезам, ти беше просто прекрасна! — каза Джоуди. — Толкова старателно се подготвяше за състезанието. Продължавай все така! Ти си най-добрата ми ученичка!

Сезам се зае да разседлае Сребърен и да го подготви за връщане в конюшнята на Джоуди. Тъкмо го намяташе с чула, когато зърна Оливия Пайк, възседнала петнистосивата си кобилка на име Мисти Морнинг.

Оливия и Сезам ходеха в едно училище и бяха в курса на Джоуди по езда. Сезам смяташе Оливия за досадна глезла, защото никога не спираше да се хвали с това, че притежава собствено пони. Двете изобщо не бяха приятелки!

ogledaloto_na_lyzhata_olivija.png

Оливия беше спечелила няколко първи места на състезанието днес в различните 4 дисциплини и гордо показваше на всички червените си панделки-награди. После бавно премина край Сезам и Джоуди, възседнала понито си. Сезам изохка тихичко.

— Късмет следващия път, Сезам! — подвикна Оливия. — Сигурно много искаш да можеш да яздиш така добре като мен! Както и да имаш страхотно пони като моето!

— Сребърен е най-страхотното пони на света! — горещо възрази Сезам. — Така да знаеш!

Джоуди ги чу и направи крачка напред, за да потуши разправията. Оливия се отдалечи, самодоволно усмихната, а Сезам беше бясна.

Знам, че не бива да й обръщам внимание — призна тя на Джоуди, — но Оливия е толкова досадна!

— Мисля, че вече е време да се прибираме у дома — кротко отвърна Джоуди. — Днес беше прекрасен ден. Не позволявай на никого да го разваля! Вярвай в себе си, Сезам! Ти се представи отлично.

ogledaloto_na_lyzhata_sezam_i_dzhoudi.png

Същата вечер Джоуди дойде на вечеря и остана след това, за да гледа филм с Ник и Сезам. Учителката по езда излизаше с Ник вече няколко месеца. Сезам я харесваше още от самото начало, а постепенно се привързваше все повече и повече. Чувствата им бяха взаимни, освен това и двете много обичаха конете! Сезам се загледа в екрана на телевизора. Ник беше пуснал някакъв стар черно-бял филм и музиката на началните надписи беше много романтична.

— Татко, какво е това, което ще гледаме?

— „Любов под лунните лъчи“ — отвърна Ник. — Класика!

— Ммм — обади се Джоуди и посегна към кутията с хартиените носни кърпички. — Винаги плача на този филм. Обожавам го!

Сезам извъртя очи.

— Отивам да си лягам — каза тя. — Ще се видим утре.

Тя се качи в стаята си. Чипс и Пинс хукнаха пред нея и се мушнаха под леглото й. После рязко изскочиха и се втурнаха към краката й, а тя отстъпи назад със смях. След това гордо закачи снимката, която татко й беше направил днес на състезанието: тя и Сребърен пресичат финалната линия. Забоде до нея жълтата панделка-награда.

— Може би един ден ще яздя на Олимпийските игри — каза Сезам на мечето си Алфи, — и ще спечеля там златния медал! Оливия Пайк ще позеленее от завист!

ogledaloto_na_lyzhata_snimka.png

Сезам пусна на уредбата любимата си група „Кристъл Чикс“ и седна пред компютъра, за да си почати с най-добрата си приятелка Мади Уеб.

Поговориха си малко за състезанието и победата на Сезам и после Мади смени темата:

[email protected] каза:

Тази вечер ще си мия косата. Ти какво ще правиш?

[email protected] каза:

Ще си почивам. Татко и Джоуди гледат филм. „Любов под лунните лъчи“. Скукаааа!

MadWebbgirl @ maiiwizard.net каза:

Звучи много романтично! Как мислиш, дали татко ти и Джоуди ще се оженят?

[email protected] каза:

Не знам. Сигурно.

[email protected] каза:

Супер! Ако се оженят, Джоуди ще бъде твоята нова майка!

Сезам гледаше екрана на компютъра. Думите „нова майка“ сякаш крещяха срещу нея. Никога преди не се беше замисляла, че някой може да заеме мястото на майка й.

[email protected] каза:

Сез, всичко наред ли е? Извинявай, ако казах нещо неуместно. :(

[email protected] каза:

Не, всичко е наред. Честно! :) Джоуди е страхотна. Просто никога не съм мислила за нея като за майка.

[email protected] каза:

Ох, трябва да бягам. Мама казва, че трябва да си измия косата веднага. Ще се видим утре в училище. Тогава ще си поприказваме. Лека нощ. Сладки сънища.

[email protected] каза:

До утре. Целувки!

Сезам изключи компютъра. Забележката на Мади за Джоуди я беше накарала сериозно да се замисли. „Как ще се чувствам всъщност, ако Джоуди стане моя майка? Не съм сигурна. Когато Попи е починала, аз съм била още бебе. Не си я спомням изобщо, но ще се чувствам виновна, ако наричам Джоуди «мамо». Както и да е, татко и Джоуди дори не са сгодени! Може и никога да не се оженят.“

Сезам седна до нощното си шкафче и отвори кутията за бижута. Вътре лежаха вълшебната гривна на кралица Чаровна и намерените талисмани. Когато момичето вдигна капака, те заискриха на светлината на нощната лампа. Сезам беше сложила вътре и малката снимка на Попи от медальона и сега, когато видя усмихнатото лице на майка си, я взе в ръка и се вгледа замислено в нея. После изведнъж взе решение и пъхна снимката в джоба си. „Огърлицата ми вече я няма, но все пак мога да нося снимката винаги с мен“, помисли Сезам. После въздъхна.

— Обичам татко — обърна се тя към Алфи, — а на баба мога да разказвам почти всичко. Но сигурно би било много хубаво да си имам майка…

При вида на гривната и на талисманите мислите на Сезам се върнаха към Каризма. Вече беше открила десет талисмана и гореше от нетърпение да намери и останалите три. Момичето взе гривната и започна да се любува на нежния талисман, който вече беше закачен за нея — малкото сребърно сърце с ключалката.

— Кралицата изгуби гривната си толкова отдавна — продължи да говори Сезам на мечето. — Сигурно е много тъжна. Дано скоро да мога да й я върна.

ogledaloto_na_lyzhata_kutija_i_grivna.png

Почти несъзнателно Сезам започна да закача и останалите девет талисмана към вълшебната гривна. Един по един, тя сложи на местата им подковата, мидената черупка, котката, пеперудата, снежинката, фенера, монетата, звездата и делфина. Те грейнаха като звездички в зимна нощ.

— О! — възкликна Сезам, а очите й блеснаха от радост. — Толкова са красиви! Иска ми се и аз да имах такава гривна!

Тя стисна гривната и изведнъж усети странно гъделичкане и боцкане по върховете на пръстите си. Това й напомни за начина, по който я гъделичкаше огърлицата й, когато предстоеше някакво вълшебно и необичайно събитие. Това се случваше постоянно, преди феите на Зорган да откраднат огърлицата й при последното гостуване в земите на Каризма. Ник и Лоси мислеха, че Сезам е загубила огърлицата при посещението в аквапарка.

Момичето не можеше да им разкаже истината. Дали сега вълшебната гривна също не се опитваше да й каже нещо?

Изведнъж Чипс и Пинс започнаха да се държат много странно. Те се обърнаха към огледалото, закачено от вътрешната страна на отворената врата на гардероба, засъскаха гневно и опашките им настръхнаха като четки.

Без предупреждение в стъклото на огледалото блесна ярка светкавица! Сезам инстинктивно закри очи с ръка, а котетата се пъхнаха под леглото.

Когато момичето посмя отново да погледне към огледалото, ахна от ужас. Там не виждаше собственото си отражение, а фигурата на мъж, облечен в дълга черна роба. В ръката си той държеше огърлицата й!

Сезам веднага разбра, че пред погледа й се е изправил самият магьосник Зорган!

ogledaloto_na_lyzhata_zorgan.png