Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Beyond Fear, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,3 (× 11 гласа)

Информация

Източник: http://izvorite.com

История

  1. — Добавяне

МОЛИТВА

Започвам с молитва и моля всички да се присъединят към нея. Прочетете я дума по дума, после останете за малко със затворени очи и я повторете. Всеки път, когато се почувствате безкрайно самотни и необичани, повтаряйте тази молитва и ще си върнете душевното спокойствие.

Съсредоточете вниманието си върху белите дробове. Усетете удоволствието от самото дишане. Дишането удовлетворява най-важната от човешките потребности. А удовлетворението на всяка от нуждите винаги носи удоволствие и радост.

Осъзнайте неразривната връзка между вашите бели дробове и въздуха. Само едно дихание е достатъчно, за да се почувстваме щастливи. Радостта от сливането на дробовете и въздуха може да се усети във всеки миг. Това единение е изпълнено с любов. Когато създава човека, архангелът изпълва с любов предназначения за него въздух. Ако, докато дишате, осъзнавате този процес с всяка клетка на тялото си, с всяка емоция на разума, с всяка частица от сътворения за вас свят, този дар на любовта ще изпълни цялото ви същество.

Днес те молим Отче/Майко Божия, ела и бъди с нас во веки. Напълно ти се предаваме, за да можем чрез нашите очи, глас и ръце да споделим с теб твоята любов, защото сме едно.

По целия път от електрона към звездите, от материята към духа, от всяка емоция към енергията на светлината, помогни ни, Боже, като теб да обичаме без никакви условия. Помогни ни да обичаме себе си такива, каквито сме, без осъждане, защото осъждайки, ние неизменно признаваме себе си за виновни, търсим наказание и страдаме. Помогни ни, подобно на теб, да приемаме всичко както е, да обичаме така, както обичаш ти, без условия и уговорки.

Любовта преобразява целия свят. Любов е твоето истинско име. Ние сме твои деца, значи и нашата същност е Любов. О, Отче/Майко Божия, помогни ни да се уподобим на теб! Амин.

 

ВРЪЩАНЕ КЪМ ЖИВОТА

Аз се събуждам от сън

и всичко наоколо не е такова, както преди.

За първи път отварям очи.

Дълго време ми се струваше,

че те могат да виждат.

А днес всичко, което ми изглеждаше истина,

е само илюзия, сън.

Затова, подобно на ярка звезда,

Ангелът на Смъртта

стана Ангел на живота и превърна моя сън

от драма, пълна със страх, във весела комедия.

Изпълнен с удивление, попитах Ангела:

„Мъртъв ли съм?“

Той отговори:

„Да, вече от много години,

макар че сърцето ти е биело,

твоят разум е спял в могила от илюзии,

неосъзнавайки своята божествена природа“.

„Сега сърцето ти бие

и тялото ти диша,

но разумът ти излезе от ада.

Твоите обновени очи

се възхищават на въстаналата от съня красота,

пробужда се съзнанието

за твоята божествена природа,

цялата спяща в теб любов.

Далече са отминали страхът и ненавистта,

загинали са навеки вината и порицанието.

Твоята душа прощава,

и оживява божествена същност“.

Очите ми, очаровани, се взират в Ангела.

И, усещайки пробуждането на истината,

аз се оставям на милостта на победителя

без всякакви условия.

Смирено приемам

смъртта и живота.

Измъквам се от ада на вечните претенции

и с нови очи виждам

как моята вечна любов… се отдалечава.

Мигел Анхел Руис

ПРЕДГОВОР НА АВТОРА

Имах честта в продължение на няколко години да познавам отблизо дон Мигел Анхел Руис и милата му съпруга Гая. Дълго разговаряхме с дон Мигел в Санта Фе и Албу-кърк, щат Ню Мексико, както и в мексиканския град Теоти-хуакан.

Всеки път, в хода на нашия разговор, имах чувството, че се пренасям в друго измерение, което носи безгранични възможности за трансформация. В това друго пространство, в което обитаваше и Гая, цареше жизнеутвърждаващ и позитивен възглед за света и дълбоко, цялостно усещане за свещеното в живота. На мен ми остана само да събера частите на учението на дон Мигел, да го запиша и да му придам нужната форма.

Въпреки, че не мога да се нарека нито ученичка, нито шаманка, за тази една година, в която пишех книгата, моето въображение беше изпълнено докрай от ученията на нагуала, с неговия вечен обетован рай, тук, на Земята. Безкрайно съм благодарна за всичко това.

Мери Керъл Нелсън,

Албукерк, щат Ню Мексико,

Май 1997 г.

ПРЕДГОВОР
ПЪТУВАНЕ В СЪНОВИДЕНИЯТА

Тази книга ще ви поведе към едно пътешествие в света на съновиденията чрез безкрайния простор на вашето въображение. Целта на пътешествието е да открием рая на земята, а наш водач е дон Мигел Анхел Руис.

Мигел е нагуал.

Нагуал или Науатл е дума, достигнала до нас през вековете от древния език на аптеките. Постепенно тя прониква и в английския език, особено в случаите, когато става дума за шаманизъм. Какво е нагуалът?

Според толтекската традиция, нагуал е всичко, което съществува. Това е единната жива същност, която се проявява в сътворението на всичко, независимо дали е достъпно или недостъпно за нашите сетива. Настоящото битие е само част от тази жива същност. Всичко, включително и самите ние, сме само проявление на тази удивителна необятна същност.

Тази същност управлява нашата красива планета, контролирайки енергията на Слънцето, което също е форма на нейното проявление, както всички планети в слънчевата система са еманации на самото Слънце. Всичко живо на планетата Земя е резултат от взаимодействието на Слънцето и Майката Земя.

За да разберат същността на проявлението на единната същност, толтеките разделят околния свят на две категории — нагуал и тонал.

Нагуал е всичко, което е недостъпно за нашите възприятия. Можем да го наречем непознаваемото и неведомото.

Тонал е всичко, което е достъпно за възприемане от нашия разум.

Съществуването и на нагуала и на топола зависи изцяло от намерението. Намерението е онази сила или връзка, благодарението на която между нагуала и топола протичат всички енергии, водещи до трансформация. Без намерението нито едно същество не може да се прояви, без намерението самият свят няма да съществува. Намерението е самият живот. Намерението е онова, което наричаме Бог. Намерението — това е и самият живот, и Бог и Светият дух.

Ако говорим с думите на съвременната наука, всичко във вселената е енергия. Светът е съставен от енергия и всичко, което се намира в него, по своята същност е енергия. Енергията има милиарди проявления, милиони разнообразни вибрации. Нагуалът е цялата енергия на звездите и междузвездното пространство, която не ни е дадено да възприемаме. Всичко това е „el nagial“. Енергията, която можем да възприемем и можем да докажем нейното съществуване, назоваваме „el tonal“.

Слънчевата система е живо същество, което има своя обмяна на веществата, собствени нагуал и тонал. Тонал е самото Слънце със своите планети, луни, комети, метеори и спътници — всичко, което е видимо за нашите очи с помощта на оптически уреди. Нагуал е излъчването на планетарна и лунна енергия, в това число и енергията на нашата земя.

И планетата Земя е живо същество със своите нагуал и тонал. И тя има собствена обмяна на веществата. Земята, подобно на човешкото тяло, притежава органи, които функционират като добре смазан, проверен механизъм. Към тези органи принадлежи и „човечеството“, което включва всички хора. Като отделен орган, човешкият род също има свои нагуал и тонал.

Емоциите са форма на енергия, която е недостъпна за нашия ум и логика. Определяме ги като тонал, защото ги усещаме чрез нашите физически сетива. Тоналът в човека е енергията, която е достъпна за нас и която можем да опознаем. Нагуалът е онази енергия, която може да бъде достигната чрез разума. В толтекската традиция наричат бога създател „орел“, което означава дух. Всички хора по своята същност са този Орел. Всички същества са нагуал, тонал и намерение, независимо дали са живи или мъртви.

Ако наречем даден човек нагуал, това означава, че той притежава специфична енергия, чрез която осъществява връзка между нагуала и топола. Нагуалите отделят емоциите от своите постъпки. Нагуалът по рождение е надарен със силна воля и не познава парализиращата сила на страха, докато човекът, който не е роден нагуал, често попада в неговата власт. Въпреки това, теоретично, всеки човек, който има достатъчно силно намерение, може да стане нагуал. Има ясновидци, които могат да различат в енергийното поле, обгръщащо човека, енергиите, присъщи на неговия разум. Ако човекът е нагуал, енергийното му поле прилича на двойно яйце, има форма на мандала или е леко стеснено в краищата.

Нагуалът е човек, който може да учи и направлява! другите по пътя на духовното развитие и да ги убеждава, че във всеки човек е скрита могъща сила, която го свързва с бог. Обикновено нагуалът е човек, който помага на другите да опознаят истинската си същност и да открият своя дух, свобода, радост, щастие и любов.

Дон Мигел е роден нагуал. От мига, в който се е появил на света, в него се проявило силно осъзнаване на духовното, нетипично за възрастта му. Той е роден Майстор на намерението. От ранна възраст приема учението не само от роднините си, но и сам се учи чрез своите видения.

Мигел е посветил живота си да разпространява духовното познание. Вече десетилетия той черпи от своите видения скритата в продължение на векове древна мъдрост и щедро я раздава на своите ученици по време на лекции, семинари и пътувания в целия свят.

Ако никога не сте се срещали с Мигел, тази книга ще ви помогне да се освободите от страха и да го замените с радостта.

Всички се боим и очакваме страха. Според дон Мигел, страхът е закономерен резултат от „опитомяването“, на което от ранна възраст се подлагат децата. Страхът се проявява в начина, по който възприемаме действителността. Страхът е причина за болестите, войните и отчуждението от радостта, която ни принадлежи по рождение.

Най-големият от всички страхове е страхът от смъртта. Пътят, по който ни води дон Мигел, води към самото лоно на страха от смъртта. Неговата мъдрост е почерпена от видения, идващи от толтекския духовен център, Те-отихуакан, където учители от древността са открили пътя за избавление от страха от смъртта.

В продължение на години, Мигел всеки месец посещавал Теотихуакан със свои ученици и ги водил по Пътя на Мъртвите. На различни етапи от това пътешествие, той ръководел специални ритуали, чрез които учел учениците си да преодоляват страха и да се освобождават от него. В процеса на обучението в тях се раждал нов поглед към действителността, пълен със справедливост и щастие.

Не е нужно да пътувате до Теотихуакан, за да се докоснете до мъдростта на дон Мигел. Достатъчно е да се отправите на въображаемо пътешествие в дълбините на собствената си душа.