Роман

По-долу е показана статията за Савако Арийоши от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Савако Арийоши
有吉佐和子
японска писателка
Ariyoshi Sawako.jpg
Родена
Починала
Токио, Япония
Погребана Кодайра, Япония

Националност Флаг на Япония Япония
Професия писател

Уебсайт

Савако Арийоши (на японски: 有吉佐和子Ariyoshi Sawako) е японска писателка.

Биография

Савако Арийоши е родена на 20 януари 1931 г. в столицата на префектура Вакаяма, Япония. Когато е на шест години, семейството ѝ отива в Джакарта, Индонезия, където живеят до 1941 г., когато се преместват в Токио. От 1949 до дипломирането си през 1952 г. Арийоши изучава литература и театър в Tokyo Women's Christian College. През 1959 г. учи в Sarah Lawrence College в Ню Йорк.

Арийоши е продуктивен писател. Автор е на над 100 разказа, романи, пиеси, филмови сценарии. Сред най-известните ѝ произведения са романите „Съпругата на доктор Ханаока“ (1966 г.), „Река Кинокава“ (1959 г.), „Цветнокожи няма“ (1963 г.) и др. В творбите си Арийоши разглежда значими теми като проблемите на възрастните хора, расизма, замърсяването на околната среда, последиците от социалните и политическите промени в страната върху семейния живот и ценностите на японците, ролята на жените в Япония. Писателката печели няколко японски награди за литература.

Умира в съня си на 30 август 1984 г.

Вижте също

Външни препратки

Източници