Роман

По-долу е показана статията за Паринуш Сании от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Паринуш Сании
Паринуш Сании, 2015 г.
Паринуш Сании, 2015 г.
Родена 1949 г. (72 г.)
Професия писател
Националност Флаг на Иран Иран
Активен период 2003 -
Жанр драма
Деца 2
Паринуш Сании в Общомедия
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Паринуш Сании (на персийски: پرینوش صنیعی‎) е иранска социоложка, психоложка и писателка на произведения в жанра драма.

Биография и творчество

Паринуш Сании е родена през 1949 г. в Техеран, Иран. Завършва психология в Техеранския университет. Печели стипендия в Калифорнийския университет, в който има възможност да защити докторат, но поради избухването на Ислямската революция се прибира в родината си. В продължение на двайсет години е главен консултант и ръководител на изследователския отдел във Върховния координационен съвет на Министерството на техническото и професионалното образование на Иран.

Първият ѝ роман „Моята орис“ е издаден през 2003 г. Той представя петдесетгодишната история на живота на иранката Масумех във времето от режима на Реза Пахлави до режима на Хомейни. Романът е забраняван на два пъти в Иран. В негова подкрепа се обявява известната иранска общественичка и защитничка на правата на жените и децата Ширин Ебади. Той претърпява двайсет издания и се превръща в световен бестселър. Италианското издание на книгата получава престижната литературна награда „Джовани Бокачо“ за най-добър чуждестранен автор.

Следващият ѝ роман „Бащата на другия“ е още по-популярен от първия. Романът представя историята на малката Шахаб, въз основа на действителен случай на дете, което не говори до седемгодишна възраст.

Паринуш Сании живее със семейството си в Техеран.

Произведения

Самостоятелни романи

  • Sahm-e man (2003)
    Моята орис, изд.: „Жанет 45“, София (2014), прев. Людмила Янева
  • Pedar-e aan digari (2007)
    Бащата на другия, изд.: „Жанет 45“, София (2017), прев. Людмила Янева
  • Range-e Hambastegee (2013)
  • Anhaa ke Raftand va Anha ke Mandand (2014)

Източници

Външни препратки