По-долу е показана статията за Делиян Маринов от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Делиян Маринов
Роден 28 април 1992 г. (28 г.)
Професия писател, поет
Националност Флаг на България България
Активен период 2013 -
Жанр фентъзи, хорър, фантастика, магически реализъм
Известни творби „Последните българи“

Делиян Маринов е български публицист, поет и писател на произведения в жанра фентъзи, хорър, магически реализъм, и др. Автор на ревюта за кино, театър, музика и литература и статии на социална тематика.

Биография и творчество

Делиян Маринов е роден на 28 април 1992 г. в Севлиево, но прекарва детството си в малкото планинско градче Етрополе. Запалва се по фентъзи жанра след като прочита романа „Орки“ на Стен Никълс, и сам решава да стане писател. Първите му опити докато е в гимназията са неуспешни, но упорито преследва мечтата си. От 13-годишен се занимава с политика и участва в дейността на клуб „Дебат“ в Дряново. Труди се от 14-годишен, като първата му работа е товарач на бали със сено.[1]

В периода 2011 – 2015 г. живее във Велико Търново и учи политология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и работи като складов работник в завод за найлонови торбички. В свободното си време продължава да пише.

През 2012 г. участва в академичния форум за обществени науки, провеждан от УНСС, с публикацията „Социалната срещу либералната държава: Здравеопазването и образованието като човешки капитал“. В същия форум, заедно с колегата си Денис Симеонов, печелят награда за „Академичен екип“. 

Първият му роман „Пътуване през спомени: Последното измерение“ от едноименната поредица е публикуван през 2013 г.

През следващата година, Делиян реализира и „Пътуване през спомени“ част 2. 

В края на 2014 г., разказът му „Балканът, който все още има сърце“ печели поощрителна награда от конкурса „На шефа с любов“ и е публикуван в едноименния сборник на издателска къща „Президент“. 

През 2015 г. завършва бакалавърска степен и окончателно напуска фабриката. Същата година печели специална награда от scifi.bg за разказа си „Изборът“, участвал в конкурса „Копнеж за растящо човешко творчество“ на Човешката библиотека. Друго постижение в разказът му „Самотата на вятъра“, която печели 3-то място в IX-тото издание на Националния конкурс „Яна Язова“, организиран в гр. Лом през 2015 г.

Лятото на 2015 г. Делиян се мести във Варна, където започва работа в супермаркет, като паралелно с това пише статии за интернет медията „Под Моста“ (www.podmosta.bg). Материалите му засягат различни аспекти на социалния живот: наболели световни проблеми; ревюта на известни български и световни романи; интервюта с издатели, автори и музиканти.

Есента, заедно със своята колежка Силвия Петрова, повеждат „Походът на българското епично фентъзи“, чиято настояща и бъдеща мисия, е да организира серия представяния, в различни градове на страната, заедно с други автори, за да може българското фентъзи да се утвърди още повече в литературните среди у нас. Първото събитие от мероприятието бива проведено в книжарница „Хеликон“ – Витоша, гр. София, събира близо петдесет души, сред които и утвърдени в жанра автори. 

През месец октомври 2015 г. участва доброволно в предизборен PR екип, като негова се пада ролята да подготвя и пише речи, статии към различни медии и рекламни материали. Участието му е напълно безкористно – с цел добиване на опит, както по специалността, така и в писането.

Началото на 2016 г. става член на клубът за хорър автори „Lazarus“. В края на март същата година, излиза сборникът на национален клуб за фентъзи и фантастика „Цитаделата“ – „Мечове в космоса“, в който участва с разказа си „Новооткрита раса“.

Същият месец, получава и грамота-сертификат за финалист, в конкурса на Българско либертарианско общество за есе на тема „Цената на безплатния обяд в социалната държава“.

През 2016 година, излиза сборникът с хорър разкази „Писъци“, с който Делиян участва с произведението си „Саможертвата на твореца“. Същата година излиза разказът му „Под корените на живота“ в сборника „Детство“. През август е публикуван сборника му „Последните българи“. Сборникът, включва 12 разказа на остра социална тематика, с фолклор, ужаси и апокалиптична атмосфера, така характерна за умиращите български села, които са в центъра на произведението.

Август месец създава инициативата „Походът на българската ъндърграунд литература“, в рамките на които по време на „МОГА ФЕСТ“ Етрополе, организира щанд за съвременна българска остросюжетна литература.

Произведения

Серия „Пътуване през спомени“

 1. Пътуване през спомени, Част 1 (2013), изд. къща „Весела Люцканова“
 2. Пътуване през спомени, Част 2 (2014), изд. къща 'Весела Люцканова"

Сборници

 • Последните българи (2016), изд. къща „Гаяна“

Разкази

 • Балканът, който все още имаше сърце (2014)
 • Хайка за дракон (2015)
 • Изборът (2015)[2]
 • Тайният романс[3]
 • Самотата на вятъра (2016)
 • Саможертвата на твореца (2016)
 • Новооткрита раса (2016)
 • Под дървото на живота (2016)
 • Последният нестинар (2016)

Източници

Външни препратки