Читателски коментари (за „Трите заповеди на Създателя “ от Джеймс Хоуган)

  • 1. Михаил Георгиев (6 февруари 2009 в 22:47)

    Всички знаем колко привлекателни са повечето истории за човешките паранормални способности. Едва ли има някой, който да не е гледал в захлас някой ловък фокусник, който „чете мисли“ и „контактува с духовете на мъртвите“. Някои от тези хора искрено се забавляват. Други — т. нар. „мошеници“ — гледат сериозно на това си занимание, тъй като с него си изкарват прехраната. Запознайте се с Карл Замбендорф. Той е от втория тип.

    Разбира се, краставите магарета се надушват и през девет баира, както знаем. Около Замбендорф има цяла свита уфолози, медиуми, контактьори, екстрасенси и прочие. Всички те имат научни степени в областта на паранормалното. Така че, когато в небесата се появява нещо, което „скучните стари учени“ не могат да обяснят задоволително, Замбендорф и неговия „екип“ се заемат с проучването.

    Проучването води до Титан — една от луните на Юпитер. И там „разследването“ удря на камък… Титан е населен от роботи, преоткрили законите на Мендел от собствената си гледна точка. Добрата новина е, че са разумни и имат своя цивилизация. Лошата е, че са навлезли в епохата на Ренесанса, а нещото отвъд света не се вписва в представите на официалната догма. Но тъй като земляните използват късовълнов предавател, а талоидите — жителите на Титан — комуникират помежду си именно в този обхват, част от тях започват да чуват гласове в главите си. След няколко опита за междувидова комуникация, завършили със спорен успех, групичката напуска по спешност.

    Писана през 1983 г., „Трите заповеди на Създателя“ е една много добра пародия на Ню ейдж — вълната, върлуваща тогава в САЩ. Макар на алюзията за стоманените, твърдоглави роботи, живеещи зад непроницаема завеса, да е наблегнато малко повече от необходимото, това не е толкова дразнещо, както в други произведения от същото време. Макар може би леко наивна, „Трите заповеди…“ си остава книга, заслужаваща особено място във всяка една библиотека, редом до цикъла „Фондация“ на Азимов и „Кибериада“ на Лем… стига да може да я намери човек.

    Корица: http://img7.imageshack.us/img7/6412/zappe3.jpg

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.