Читателски коментари (за „Мечката и драконът “ от Том Кланси)

  • 1. vaneik (28 септември 2008 в 21:48)

    Както обикновено Том Кланси демонстрира отчайващо непознаване на съветската и руската история. И ако в романите писани преди 1990 можем да приемем това за нормално, то изглежда съвсем неестествено за книга издадена през 2000 год. Още в пролога прави един куп фактологични грешки:

    .

    Головко е наречен председател на Службата за външно разузнаване, макар че официалната длъжност е директор, също както и на ФСБ. След преустройството на бившите съветски служби те вече не се наричат комитети, затова и шефовете им не са председатели.

    .

    „Беше на километър от площад «Дзержински».

    Головко няма как да има кабинет там. Щабът на СВР е в Ясенево. На бившият площад «Дзержински» се намира ФСБ.

    .

    «Съобразяваха се с мнението му, когато ставаше въпрос за външна политика, отбрана или вътрешни проблеми. Напоследък това важеше в особена степен за третото, нещо, което рядко се беше случвало преди.»

    Много ме съмнява правителството да се съветва с външното разузнаване за вътрешните си проблеми. Имат си цяло ФСБ за това. А пък за отбрана никога не са го правили дори по време на Съветския съюз. За тази цел си имаха ГРУ (Главно разузнавателно управление на Генералния щаб). Имат го и сега.

    .

    — За сградата на ФСБ Кланси пише: “Някога централа на Руската застрахователна компания, по-късно беше станала известна като „Лубянка“…"

    Винаги е била известна като Лубянка. Просто това е старото име на площад „Дзерджински“.

    .

    „преустроените помещения, в които някога Каменев и Орджоникидзе са били измъчвани пред очите на Ягода и Берия…“

    За Каменев може, но Орджоникидзе умира в дома си — дали самоубил се или застрелян, няма значение. Важното е че става през 37-ма по времето на Ежов (шеф на НКВД след Каменев и преди Берия). Може би Кланси има предвид жената на Орджоникидзе и двама от братята му, арестувани по времето на Берия, обаче не го казва. Според мен е взел две случайни имена и ги е ръгнал напосоки в книгата си.

    .

    — Охраната се обръща към Головко с: „Оттук, другарю председател“, от което става ясно, че другарят писател кара по инерция от съветско време.

    .

    — Кланси демонстрира непознаване и на американските навици. Президентът Райън: „Вече беше премислил възможността да се обади директно на Головко…“

    Ама да, бе! Райън просто ше вдигне телефона и ще си побъбри. И как ще погледне руското правителство на факта, че президентът на САЩ си бъбри директно с шефа на външното им разузнаване? Или майната им на руснаците, ама как ще погледне на това Конгресът на САЩ, секретните служби на САЩ и опозицията в САЩ? Аз лично мисля, че ще го изпапкат с парцалките.

    .

    Издънките продължават нататък. Малко от Трета глава:

    — Президентът на САЩ разговаря с министъра на финансите относно Китай: „Те взеха този голям и перфектен като теория модел, създаден от Карл Маркс и доусъвършенстван от Ленин, и го приложиха в страната си чрез оня трътлест тип с перверзни сексуални наклонности Мао.“

    Какъв Мао, какъв модел на Маркс? Действието се развива явно в края на 90-те. Мао умира през 76-та. Веднага след това жена му е съдена за заговор протива властта. а още през 79-та Дън Сяопин започва да въвежда пазарна икономика. Оттогава средният икономически ръст е 15%, чак към момента на писане на романа спада до 8-9%. И с всяка изминала година се увеличава пропастта между бедни и богати както е във всяка уважаваща себе си капиталистическа страна.

    .

    Но най-смешното от началото на книгата е в Първа глава:

    Министър-председателят на Китай си мисли: „Защо този Райън възстанови отношенията с «Република Китай»?“

    Ето това е много важен въпрос. Защо, аджеба ги е възстановил, след като от времето на Никсън не са били прекъсвани? Разбирам, че мързелът си е мързел, ама чак пък Кланси да не чете и вестници… това е голям мързел наистина.

    .

    Искрено се извинявам, че не мога да напиша читателско мнение за цялото произведение. Просто умирам от смях още на първите глави.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.