Читателски коментари (за „Тютюн “ от Димитър Димов)

  • 1. Elentari (8 юли 2017 в 12:36)

    Много хубави коментари на Димитър и нт. Не бих могла да добавя нищо повече, само ще се осмеля да изразя малко по-различно мнение относно актуалността на класическите произведения — тук включваме и поводът за нашата дискусия, „Тютюн“ –, а също и за разгарничението истинска срещу жанрова литература.

    Може би в исторически план повечето класически произведения да не са актуални, въпреки че историята проявява каприза да е циклична и да се повтаря през определени периоди от време, създавайки сходни контексти, в които да се разположат конкретни истории. Човешкият характер обаче със своите стремежи, възходи и падения, и всичко, произтичащо от тях, е друга тема. В тази връзка мисля, че всичко случващо се с Морев и Ирина е актуално и днес. И днес (а и във всички времена) много хора погубват душата си и изгубват себе си, заслепени от жаждата за богатство и власт, като доста важна роля за това играят събитията от детството и младостта им. Такъв е случаят на Борис Морев, мисля. А и Ирина не е изключение: способната и целеустремена млада жена изгубва на практика всичко, повлечена от водовъртеж на чувства и неправилни избори… и такива примери можем да открием в наши дни, ако не в литературата, то в реалността. Вземете което и да е класическо произведение и ще откриете характери, мотиви и ситуации, които се откриват едно към едно във всички епохи. Осъзнавам, че изказът е препъни камъкът за младите четящи, но това е преодолимо с повечко четене. На мен, човек възрастен, този изказ допада, той е богат, методичен, уважава детайлите и не препуска из повествованието.

    Що се отнася до жанровата литература, да, напоследък чувам и чета този „етикет“, но това противопоставяне ми се струва крайно. Съэс средствата на „жанровата“ литература творят писатели като Урсула Ле Гуин, Маргарет Атууд, Питър Уотс, Робин Хоб, Филип Дик и мн. др., да не изброявам всичките си любимци:), които са създатели на качествена проза, която е основа за сериозни рефлексии относно света, бъдещето, човека. Което още веднъж потвърждава, че не жанрът и неговите изисквания и канони, а талантът и идеите на автора са критерий за стойността на творбата.

    Теди Крейзи, разбирам наистина проблема ти — аз самата на практика не виждам нищо с едното си око, освен мъгла и сенки. Нищо не губиш като не висиш пред телевизора. Виж, ползването на компютър е друго нещо, защото човек може да открие много интересни неща и хора в интернет.

    Понеже обичаш криминални истории, може ли да ти препоръчам интересни по мое скромно мнение авторки? Като Пени Луиз и Филис Дороти Джеймс, например? Освен интересна интрига, при тях ще откриеш и невероятни човешки типове.

    Ако модераторите не сметнат това за реклама, бих насочила вниманието ти и към goodreads.com, ако още не си открила това местенце, де:), а също така и към shadowdance.info

    Желая ти много интересни книги, добри приятели и хубаво лято.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.