Читателски коментари (за „Предсказанието “ от Джак Дю Брул)

  • 1. нт (22 септември 2009 в 08:24)

    Наскоро прочетох (и написах читателско мнение) за поредицата „Зона 51“ от Робърт Дохърти. Търсейки какво да прочета след нея, погледът ми попадна на анотацията на „Предсказанието“ от Джак Дю Брул. Там се споменава ’зоната’ и това привлече интереса ми. Казах си: Любопитно е каква интерпретация на темата дава този автор.

    Да, ама не!

    Джак Дю Брул няма стил. Няма и прилична идея. Има измъчена и изсмукана от пръстите аналогия с акупунктурата и на базата на това и около милион клишета забърква глупав и досаден екшън. Описанията отегчават. Мотивацията на героите е смехотворна и целият роман дъха на долнопробност. Естествено, накрая с цената на много жертви спасяват земята, унищожават де що има ценни непознати реликви и всичко завършва там, където е било преди злодеите да се покажат от дупката си.

    Повърхностното сравнение може да покаже прилики между „Зона 51“ и „Предсказанието“: секващ дъха екшън, двуизмерни герои, тайни заровени в историята, смъртна опасност за планетата. Само че в първата тези неща са до голяма степен овладени и стилизирани, уместни, а във втората — досадни, глупави и дразнещи.

    Всъщност книгата е точно толкова лоша, колкото и долнопробният холивудски филм, който може да бъде направен по нея.

    Едва ли някога бих прочел нещо друго от Дю Брул, освен ако след години не забравя името му и не сбъркам…

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.