Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Биография
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
няма

Информация

Сканиране
moosehead (2018)
Корекция и форматиране
taliezin (2021)

Издание:

Автор: Ради Царев

Заглавие: Меча бърлога

Издание: първо

Издател: Държавно издателство „Земиздат“

Град на издателя: София

Година на издаване: 1988

Тип: роман

Националност: българска

Печатница: ДП „Димитър Благоев“, София

Излязла от печат: 29.VI.1988 г.

Главен редактор: Емил Кръстев

Редактор: Вихра Рускова

Редактор на издателството: Вилиана Семерджиева

Художествен редактор: Петър Кръстев

Технически редактор: Анна Михова

Рецензент: Райна Антова Кутова

Художник: Текла Алексиева

Художник на илюстрациите: Тончо Тончев

Коректор: Виолета Ценова

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/4888

История

  1. — Добавяне

Ради Царев е роден през 1934 г. в Ямбол. От 1945 г. живее в София, където се е преместило семейството му. Тук завършва и висшето си агрономическо образование, което му дава солидни знания за природата и засилва още повече проявилата се в детството му любов към нея. Р. Царев обича и проучва с голям интерес и българската история. През 1963 г. той издава първите си книги „Пламъци над крепостта“ и „Синът на мечката“.

За да бъде по-близо до родната природа, той става ловец и риболовец и обикаля непрестанно нашите гори и планини, наблюдава определени природни обекти. Това му дава възможност през 1969 г. да напише първата си природозащитна книга „Човекът и вълчицата“. По това време той завежда научнопопулярната редакция в ДИ „Земиздат“ и ратува за издаването на книги с природозащитна тематика.

От 1972 г. Ради Царев е редактор в сп. „Лов и риболов“. Работата му е пряко свързана с природата и със защитата на дивите животни, поради което тук се раждат книгите му „Мълчаливи познайници“ и „Дивите ми приятели“, както и публицистичното му произведение „Рушители на жива красота“, насочено против бракониерите.

През 1978 г. Р. Царев постъпва на работа в сп. „Турист“, където и досега е заместник главен редактор. Той продължава да воюва за защитата на природата, в резултат на което през 1982 г. написа книгата „Бързоноги другари“, а през 1986 г. „По следите на дивите животни“. По това време издава и историческата повест „Съдбата на хайдутина“. Р. Царев е съставител на няколко сборника с разкази и материали, свързани с природата. Публикувал е много есета, разкази, пътеписи, очерци и статии в защита на природни и исторически обекти в нашата страна.

Последната му книга „Меча бърлога“ е още едно доказателство за неговата огромна любов към родната природа.

Край