Читателски коментари (за „Десет малки негърчета “ от Агата Кристи)

  • 1. Шерлок (23 февруари 2015 в 22:25)

    ВНИМАНИЕ: И аз да предупредя аудиторията — недейте да четете моя коментар, ако не сте чели книгата! Съдържа спойлери!

    По точките:

    1. Според мен това не е слабост на книгата. Песничката може и да подсказва как ще се развият събитията в общи линии, но съспенсът (с извинение за чуждицата) не намалява. Читателят не може да предположи по какъв начин ще бъде извършено поредното убийство (например никога няма да се сети какъв е този „мечок“, който ще смачка едно от „негърчетата“), не може да предположи коя ще е следващата жертва, и най-важното — по никакъв начин от песничката не може да отгатне кой е убиецът. А нали това е големият въпрос? Загадката не е дали всички накрая ще умрат или не, загадката е кой е убиецът — дали той е сред хората в къщата или е външен човек, и ако е от хората в къщата, кой от десетимата е той. И тази загадка не се разкрива от песничката. Песничката според мен е гениално хрумване, а не „слабо място“ на книгата.

    2. Армстронг се съгласява да участва в инсценировката (трябва да се направи уточнението, че той не подозира Уоргрейв по никакъв начин, подозренията му са насочени към другите — цитирам Уоргрейв: „известна му беше репутацията ми и през ум не можеше да му мине, че човек с моето положение може да се окаже убиец.“), защото смята, че така ще объркат убиеца. Според теб няма смисъл да се инсценира смърт пред убиеца, защото той естествено ще знае, че това не е истинска смърт, и следователно Армстронг не би трябвало да се съгласи да участва в толкова безсмислена сценка. Но защо да е безсмислена? Ако сценката със смъртта на Уоргрейв е изиграна добре (а тя е изиграна добре), убиецът ще повярва, че вижда пред себе си истинска смърт, и ще се ошашави. Може да си помисли, че в къщата се е появил втори убиец, който следва „предсказанията“ на песничката. Целта е в объркването си убиецът да се издаде по някакъв начин. Другата цел е уж убитият Уоргрейв да щъка тайно из къщата и да следи заподозрените. Т.е. няма нищо странно в плана на Уоргрейв и Армстронг съвсем естествено се съгласява да участва в него. Няма логическо пропукване на това място в текста.

    3. Добре, да предположим, че бутилката се е върнала обратно на острова и си е стояла на крайбрежието. Не е ли възможно членове на екипажа на риболовния кораб „Ема Джейн“ да са слезли по някаква причина на острова, да са намерили бутилката и да са я дали на капитана, който пък я е изпратил на Скотланд Ярд? Или пък, както казва bukovski94, бутилката може да е стигнала до кораба след буря, която обърква водните течения. Във всеки случай има много правдоподобни варианти, с които можем да обясним намирането на бутилката.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.