Фред Колвин
Превъзходен път (1) (Любовта и библейската употреба на духовните дарби)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
[не е въведено; помогнете за добавянето му], (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Религиозен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
6 (× 2 гласа)

Информация

Сканиране
Еми (2019)
Разпознаване, корекция и форматиране
Стаси 5 (2020)

Издание:

Автор: Фред Колвин

Заглавие: Превъзходен път

Преводач: Красимира Стефанова

Година на превод: 1993

Език, от който е преведено: английски; немски

Издание: второ (не е указано)

Издател: Верен

Град на издателя: София

Година на издаване: 2016

Тип: беседи

Националност: не е указана

Редактор: Ясен Дамянов

ISBN: 978-619-7015-74-4

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/10502

История

  1. — Добавяне

Предговор от автора

Казвам се Фред Колвин. Живея и работя в Залцбург, Австрия. Най-същественото в моя живот е това, че съм мъж на една жена и баща на осем деца. Друго съществено нещо е това, че Бог ме е намерил. Аз не съм Го намерил, но Той ме намери. Аз не съм Го и търсил. Търсех отговорите на въпросите на живота на други места, при други извори.

Аз бях като онази жена от Библията, като самарянката. Тя стояла до един кладенец — жадна, много жадна. Била дошла да си начерпи вода, защото била жадна. И там срещнала един мъж. Тя не го познавала. Той й казва: „Дай ми да пия“. Тя му отговаря: „Защо искаш от мен вода? Ти си юдеин, а аз съм самарянка. Вие нямате нищо общо с нас“. А Той й казва следното: „Ако знаеше кой е Този, с когото говориш, щеше да Го помолиш и Той би ти дал жива вода“. „Жива вода — мисли си тя, — как ще стигне до нея? Кладенецът е дълбок, а Той няма почерпало.“ Тя е жадна, но досега е пила от погрешния кладенец. Иисус й казва: „Ако пиеш от тази вода, винаги ще ожадняваш“. Знаеш ли за коя вода й говори Той? Тя трябва да е пила доста много. Пила е и от Иван, и от Петър… Тя си е мислела, че може да има някакво запълване на празнотата в живота и чрез интимни отношения с мъже. Колко много хора си мислят така! И аз си мислех, че мога да изпълня живота си посредством някоя жена, чрез задоволяване на естествените ми потребности. Но преди 20 години срещнах един Мъж, когото преди това не познавах. И съм стигнал дотам, че чрез Него получавам изпълване на живота си — чрез Иисус Христос.

Може би и ти имаш същата опитност. Ти си бил жаден за Истината, но си пил от погрешния кладенец. Това, за което говоря с най-голямо удоволствие, е Иисус Христос и всъщност това ми е работата. Тази година бях в доста различни страни. Бях в един университет в Шотландия, в бившия Съветски съюз, в Италия, в Германия, навсякъде из Австрия; и от всичко най-много обичам да говоря за Иисус Христос. Но в следващите пет лекции ще говоря относително малко за Него. Ще говоря за Светия Дух. Светият Дух е третата личност на Бога. Аз заявявам, че вярвам в Светия Дух. И искам да подчертая, че Той е не само важен за мен, Той е незаменим. Без Него не бих могъл да послужа за нищо. Най-доброто, което бих могъл да направя със собствени сили, е като пясък, който изтича между пръстите ми. Всичко, което бих могъл да направя за Бога със собствените си сили, не струва. Аз зная какво означава да служа в силата на Светия Дух. Нищо не ме натъжава така, както безсилното християнство. Но ми е ясно, че днес християните имат различни мнения за Светия Дух и Неговото действие.

Знаеш ли, ти можеш да проповядваш всичко с Библията в ръка, затова има и толкова много секти. Свидетелите на Йехова казват, че Иисус не е Бог. Те доказват това с Библията. Християните казват, че Иисус е Бог. И те го доказват с Библията. Мормоните казват, че Адам е бил бог. Те също се опитват да докажат това със своите библии. Хората са склонни да тълкуват Библията според своите опитности и преживявания и често забравят взаимната връзка на някое изказване на Библията с околните стихове. Нека ви дам един пример за това. В една гимназия у нас имаше един учител по биология. Веднъж той взел две чаши, пълни с течност и казал: „Деца, днес ще направим един опит“. Взел един дъждовен червей и го пуснал в едната чаша. Червеят веднага умрял. След това пуснал друг във втората чаша и червеят заплувал в нея. Той казал: „Деца, това е ракия, а това е вода. Какъв е изводът от този опит?“. Един от учениците отговорил: „Ако пием достатъчно ракия, няма да имаме глисти“. Това е едно от възможните тълкувания. Ти може би щеше да го изтълкуваш другояче. Аз зная, че тълкуването на тези неща, за които ще говоря, няма да съвпадне с това, в което вярват някои други християни. Има християни, с които съм чел Библията и съм се молил, които мислят другояче. Аз не твърдя, че те не са искрени, но мога да кажа, че правят една грешка. Те забравят за взаимната връзка между библейските текстове.

В следващите лекции ние ще четем по цели глави от Библията и ще тълкуваме думите на апостолите в тяхната взаимна връзка. Тук ще ви дам един пример: нека предположим, че аз стоя навън и ти чуваш гласа ми с моя американски акцент. И така, аз казвам: „Най-много ми харесват русите жени“. Ти си мислиш: „И това ми било християнин! Та това е ужасно. Как може да говори така!“. Тогава поглеждаш през вратата и виждаш как прегръщам… своята собствена руса жена! Това звучи вече съвсем по друг начин, нали? Това, което беше отрицателно, стана положително, защото обърнахме внимание на взаимовръзката. Аз чета Библията от двадесет и една години и най-важното правило, което познавам при четенето й е: „Обърни внимание на взаимовръзката!“. Човек чете Библията с доверие в Светия Дух, в нейната взаимовръзка; сравнява стих със стих и се опитва да разбере общото послание на прочетеното. Моят опит показва, че голямата част от различията в мненията на различните християни се дължи на това как те четат Библията. Аз я чета през очилата си; някои я четат през своите собствени преживявания. Искам да ви препоръчам това и ще се връщам на него отново и отново по време на нашите пет лекции: нека да четем нашите преживявания през Библията.