Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
[не е въведено; помогнете за добавянето му], ???? (Пълни авторски права)
Превод от
[Няма данни за преводача; помогнете за добавянето му], ???? (Пълни авторски права)
Форма
Разни
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
1 (× 1 глас)

Информация

Корекция
logixoul (2020 г.)
Източник
veren.bg

Издание:

Автор: Уилиям Макдоналд

Заглавие: Не е за слаби нерви

Преводач: Красимира Ненова

Година на превод: 2005

Издател: Верен

Град на издателя: София

Година на издаване: 2014

Художник: Мая Димова

ISBN: 978-619-7015-62-1

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/10498

История

  1. — Добавяне

Какво ни предстои?

В днешно време все по-често се чуват понятия като „Армагедон“, „Трета световна война“, „Края на света“, „Страшния съд“, „Второто пришествие“. В каква последователност ще се случат тези събития в бъдещето?

Разписание на бъдещето

Няма нужда да живеем в съмнения, объркване или неразбиране на това, което ни предстои. В Библията намираме ясна и точна панорамна картина на бъдещето. Ето например седем главни събития, които ще настъпят. След като ги изброим, ще разгледаме подробно всяко от тях.

• Грабването на Църквата

• Голямата скръб

• Второто пришествие на Христос

• Хилядолетното царство на Христос

• Краят на сегашния свят

• Новото Небе и Новата Земя

• Съдът пред Големия бял престол

Внезапно изчезване — Грабването

Какво представлява „Грабването“? Това е моментът, в който Христос ще дойде от Небето в нашата атмосфера. Всички, които са починали с вяра в Христос, ще бъдат възкресени от гроба с нови, изменени тела. Така и всички живи вярващи ще получат нови тела. Те ще бъдат издигнати заедно нагоре, за да срещнат Господа във въздуха и да се върнат заедно с Него в Небето. Това е следващото предстоящо събитие от Божия пророчески план.

Библията ни дава и друга информация за Грабването.

То е сигурно. Христос, Божият Син, казва: „Аз ще дойда отново.“ Нищо не е по-сигурно от Неговото Слово.

То е заплашително близо. Това означава, че може да се случи всеки миг. Никой не знае деня или часа. Няма нито едно пророчество, което да трябва да се изпълни преди това. Никога досега в световната история не е имало толкова много признаци, които сочат към Неговото непосредствено предстоящо идване.

То ще бъде изненада. Няма да го предшестват знамения. Ще се случи точно когато хората най-малко го очакват.

Грабването ще бъде мигновено явление. Библията казва, че то ще се извърши в един момент — като мигване на око. Така светът няма да усети какво е станало. Ето защо често се говори за „тайното грабване“.

То ще бъде време на разделение. Както магнитът отделя парченца метал от дървени стърготини, така идването на Христос ще раздели вярващи от невярващи. Само тези, които са в Христос, било то живи или мъртви, ще бъдат взети на Небето. Всички невярващи ще останат.

За много хора Грабването ще бъде краят на възможността за спасение. Тези, които са чули благата вест и са я отхвърлили, след това ще предпочетат да вярват на лъжата на Антихриста, а именно че той е бог.

Не е време за слаби нерви — Скръбта

След Грабването започва времето на Скръбта. Тъй като вярващите вече ги няма, състоянието на света бързо ще се влоши.

Скръбта е период от седем години, през които земята ще бъде сполетяна от все по-тежки бедствия. Съобщенията на медиите ще бъдат изпълнени с новини за войни, глад, епидемии, земетресения, анархия и насилия. През този период Бог ще излее Своя гняв върху света, който е отхвърлил Неговия Син.

Ще има и невиждани природни катаклизми. Ужасни катастрофи и бедствия, град и огън, примесени с кръв, ще валят от небето. Една трета от морето ще се превърне в кръв и една трета от живите същества в морето ще измре.

Ще има 144 000 израилтяни, които ще вярват в Иисус като свой Месия и ще бъдат натоварени да проповядват благата вест за Божието царство. Те ще призовават хората да вярват в Господ Иисус, за да могат да влязат в Неговото царство при Второто Му пришествие. Някои хора (и евреи, и езичници) ще приемат Господ Иисус като Спасител и ще бъдат жестоко преследвани.

Хората по времето на Скръбта ще преживеят издигането на Антихриста — могъщ световен диктатор, враг на Христос, който ще изисква хората да му се покланят вместо на Христос. Ще бъде постановено със закон всички хора да носят „знака на звяра“ — числото 666. Който не се съгласи, няма да може да купува и да продава. Мнозина ще загинат като мъченици.

Последните три и половина години от този период са известни под името „Голямата скръб“. Това ще бъде най-страшното време на размирици, преследвания и страдания, което светът някога е преживявал или ще преживява. Ако тези дни не бъдат съкратени, никой човек на земята не би се спасил. В това време ще се разиграе и Армагедонската битка, но тя ще бъде само една от многото.

В една друга битка огромна армия, прииждаща от север, ще претърпи унищожително поражение от ръката на Господа по израелските планини. Оставените от нея боеприпаси ще служат за гориво на израелските градове в продължение на седем години. Погребването на човешките останки в долината Амон Гог ще отнеме цели седем месеца.

При друга битка конете ще газят в кръв до юздите си.

Положението ще бъде толкова ужасно, че хората ще молят планините да паднат върху тях, за да ги скрият от лицето на Онзи, който седи на Престола.

Една трета от човечеството ще загине наведнъж. Тези, които се покланят на Антихриста, ще бъдат покрити с гнусни злокачествени образувания.

Кръв ще зарази реките и изворите. Хората ще хапят езика си от болка. Ненормалното слънчево лъчение ще предизвиква тежки изгаряния по кожата. Градушка, чиито парчета ще тежат десетки килограми, ще бие земята. Това ще бъде време на постоянен ужас и отчаяние. Народите ще примират от страх, ще онемяват от бедствията.

Хората ще побегнат в планините, за да търсят убежище, но няма да има спасение. Никъде не ще се намери скришно място.

„Затова бъдете и вие готови, защото в час, който не мислите, Човешкият Син идва.“

Матей 24:44

Библейска справка: Еремия 30:7; Даниил 9:27; Матей 24:4–28; Лука 21:25, 26; Откровение 6:1–9:10.

Хубаво е да срещнеш добър познат — Неговото Второ идване

Преди Второто пришествие на Иисус ще се появят знамения на небето. Слънцето ще потъмнее, Луната вече няма да свети, звездите ще падат от небето и планетите ще напуснат орбитите си. Това ще предизвика гигантски природни катаклизми на земята.

Тогава Човешкият Син ще се яви със сила и голяма слава, яздещ на бял кон и носещ титлата „Цар на царете и Господ на господарите“. Щом краката му докоснат Елеонския хълм (хълма на маслините), той ще затрепери и ще се разцепи на две.

Неговото явяване ще може да се наблюдава от целия свят. „Както светкавицата излиза от изток и се вижда чак до запад, така ще бъде пришествието на Човешкия Син.“

Заедно с Него ще дойдат и Неговите светии — всички, които са вярвали в Господа още от зората на човешката история.

Първата точка от Неговия дневен ред ще бъде унищожаването на враговете Му. Както пише апостол Павел: „… в пламтящ огън, за да даде възмездие на онези, които не познават Бога и които не се покоряват на благовестието на нашия Господ Иисус“. Тези хора „ще бъдат наказани с вечна погибел далеч от лицето на Господа и от славата на Неговата сила“.

След като премахне всички врагове, Той ще установи Своето Царство на тази земя.

„Ето, идва с облаците; и ще Го види всяко око, и онези, които Го прободоха.“

Библейска справка: Захария 14:4; Малахия 4:1–3; Матей 24:27–31; Деяния 1:11; 1 Солунци 3:13; 2 Солунци 1:7–10; 1 Петрово 1:7; 4:13; Откровение 1:7; 19:11–16.

Най-после мир на земята — Хилядолетното Царство

В края на предишния период Сатана ще бъде вързан от един ангел и ще бъде хвърлен в ада (бездната).

Хилядолетното Царство ще бъде период на мир и благоденствие в продължение на хиляда години. Земята ще бъде плодородна и пустинята „ще се развесели и ще цъфти като крем“. Дори и планинските върхове ще бъдат плодородни като равнините.

Експлозивният прираст на населението вече няма да бъде проблем, тъй като ще има храна за всички. Земята ще дава реколта дванадесет пъти годишно. Орачът ще застига жетваря, за да подготви почвата за следващата сеитба.

Хората ще гледат диви животни като домашни. Лъвът ще спи до агнето. Децата ще си играят безопасно дори със змии.

Никой вече няма да бъде беден или бездомен. Хората ще живеят, за да се наслаждават на плодовете на труда си. Всеки човек ще има свой имот, своя лоза или смокиня.

Смъртта на практика ще е в отпуска. През този период вярващите изобщо няма да умират. Само тези, които се опълчват срещу Царя, ще бъдат умъртвявани. Грешникът, който умира на сто години, ще се счита като дете.

Невежеството по отношение на Библията ще изчезне. Земята ще се изпълни с познание на Господа.

Вече няма да има война. Мечовете ще бъдат изковани на плугове, а копията — на сърпове. Това означава, че всичките средства, които сега се влагат във въоръжаване, ще се използват за земеделие.

Христос ще управлява на престола на Давид. Градът Ерусалим ще бъде центърът на света — в религиозно, икономическо и политическо отношение.

Израел ще бъде издигнат за глава на народите. Другите народи ще имат значение доколкото имат някакво отношение към Израел.

Езическите народи ще идват на поклонение в Ерусалим. Тези, които не искат да правят това, ще страдат от епидемии и суша.

Хората, които ще се родят през този период, също ще носят в себе си греховна природа и ще трябва да се новородят. Както и през всички други времена, ще се спасява онзи, който вярва в Господа. Не всички обаче ще Му се доверят.

Проблемите на обществото ще останат в миналото. За рецесии и икономически кризи ще може да се прочете само в учебниците по история. В политиката няма да има подкупи и корупция. Няма да се случват и съдебни грешки.

Никакви лъжливи религии вече няма да държат хората в невежество и нищета. Обществото на практика няма да познава разводи, прелюбодейства, аборти, проституция, злоупотреби с деца или порнография. Наркоманията и алкохолизмът ще се срещат така рядко както убийството.

Безпокойствата за околната среда ще са минало. Няма да има нужда замърсяването да се забранява със закони.

Малко преди края на Хилядолетното Царство Сатана ще се яви от бездната, ще събере армия от четирите краища на света и ще тръгне на война срещу Ерусалим, за да свали Царя от престола Му. Тогава огън от небето ще унищожи него и войската му и той ще бъде хвърлен в огненото езеро.

Сензация от днес за утре — краят на света

В края на Хилядолетното Царство атмосферата, звездите и Земята, каквито са днес, ще изчезнат. Апостол Петър пише: „Небето ще отмине с бучене и елементите, нажежени, ще се разпаднат и земята и делата по нея ще изгорят.“ Това звучи като всеобхватна ядрена експлозия, но не непременно трябва да е така. Знаем обаче със сигурност, че когато това стане, вече няма да съществува време — започнала е вечността.

Библейска справка: Исая 2:1–5; 12; 32:1–5; 35:1–7; 54; 60; 61; 65:17–25; 66:10–24; Откровение 20:4–6; 2 Петрово 3:10.

Любов без край — новото небе и новата земя

Тогава ще има ново небе и нова земя, в които ще цари абсолютна правда. Това е вечното състояние, за което Създанието е копняло през всички изминали векове.

Но най-великото е, че Господ Иисус ще бъде там, блестящ в неизразима красота. Все още носещ белезите на Голгота, Той ще заслепява със славата Си всяко око, когато бъде провъзгласен за достоен да приеме власт, богатство, мъдрост, сила, почит, слава и благословение. Служещи ангели ще заобикалят престола Му заедно с вярващи от всяко племе, език, народ и нация — вече в своите нови, прославени тела. Небесата ще ехтят от песните на спасените, които ще прославят достойнството на Онзи, който ги е изкупил със Своята кръв.

Страдания, жалеене, болести и смърт ще бъдат отминали навеки. Божиите хора ще бъдат освободени от страх, недоимък и грижи.

Те никога вече няма да наскърбяват с грехове сърцето на Христос. Самият Спасител ще ги приветства в един свят без съжаление, преследване, недоразумения, съблазни, падане в грях или слабост. Той ще се погрижи за всяка нужда и ще задоволи всеки копнеж. Колко чудесно ще бъде да изследваме все по-надълбоко материалното и духовното творение на Бога, което Той ще ни открива! Вярващите ще разберат как Бог е отговорил на всичките им молитви според Своята безкрайна любов, мъдрост и власт, и как Господ е бил близо до тях, когато им се е струвало, че е най-далеч.

Човешките думи са твърде слаби, за да опишем славата на това вечно състояние; въображението ни е неспособно да обрисува възвишеното съвършенство на онзи свят.

Библейска справка: Откровение 4:8–11; 5:8–14; 21:1–27; 22:1–14.

Лице в лице — Съдът пред Големия бял престол

Това е съдът над всички невярващи от всички времена. Мъртвите, които не са били изкупени, ще възкръснат от гробовете и заедно с тези, които са още живи, ще застанат пред Трона. Христос ще бъде Съдията. Всички, които се явяват на този съд, са вече виновни, защото не са повярвали в Господа. Съдът ще определи степента на наказанието им, според това как са се отнесли към Божията добрина и колко са се наслаждавали на злото. Страданието в пъкъла ще бъде степенувано, също както и наградите в небето ще бъдат различни. Тези, чиито имена не са записани в Книгата на живота, ще бъдат хвърлени в Огненото езеро. Това е втората смърт.

Библейска справка: Откровение 20:11–15.