Читателски коментари (за „Лъвовете на Ал-Расан “ от Гай Гавриел Кай)

  • 1. нт (29 януари 2008 в 10:40)

    Прочетох „Лъвовете на Ал-Расан“ от непознатия за мен автор с интересно име Гай Гавриел Кай.

    Смятам всичките часове, прекарани с тази книга за напълно изгубено за мен време.

    Ако искате добра и забавна приключенска литература по-добре (пре)прочетете Капитан Блъд, Скарамуш или Граф Монте Кристо. Ако искате интересни мистични лекарски истории вижте Синухе Египтяниа. Ако искате фентъзи ще препоръчам дори не тъй любимия ми Робърт Джордан. Че дори смешници като Майкъл Муркок или Филип Х. Фармър се справят значително по-добре. Ако искате арабски приказки — вижте тези за Алхамбра.

    Гай Гавриел Кай на няколко пъти променя дори стила си на писане — някак героите му се изплъзват. Но не в смисъл, че заживяват собствен живот.

    „Фентъзито“ в целия роман се заключава в измислената география и имена на народи и божества. Аналогиите с Араби-Мюсюлмани, Евреи и Испано-Католици са крайно прозрачни, а цялото желание на автора е да докаже най-клиширано тривиални хуманистични идеи по доста преднамерен и неловък, бих казал, начин.

  • 2. Мария (10 декември 2008 в 19:56)

    Това е една от любимите ми книги :)

    Книгата е трудно да се нарече фентъзи, поради гореспоменатите причини, но изключвайки това е завладяваща и приключенска като всяко друго добро фентъзи. Е другата разлика е, че сюжета не се точи в 10 книги!

    В книгата има алегории с исторически събития, но авторът набляга на личната история на главните герои. Ако харесвате приключенски романи и малко по-различно фентъзи, от типичните истории с магьосници, тази книга ще ви хареса. Препоръчвам също Сарантийската мозайка от същия автор.

  • 3. Hajmanata (27 юли 2014 в 22:58)

    Най-красиво написаната книга, която съм чел.

  • 4. Тобиас (30 май 2023 в 18:55), оценка: 3 от 6

    И, това нещо има оценка 5,5 ? Стига, бе! И оценка 3 ( посредствено) му е много.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.