Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Les etapes majeures de l’enfance, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,5 (× 2 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон
Корекция и форматиране
aradeva

Издание:

Автор: Франсоаз Долто

Заглавие: Основни етапи на детството

Преводач: Николина Жекова

Година на превод: 2009

Език, от който е преведено: Френски

Издател: ИК „Колибри“

Град на издателя: София

Година на издаване: 2009

Тип: научнопопулярен текст

Националност: Френска

Отговорен редактор: Силвия Вагенщайн

Художник: Стефан Касъров

ISBN: 978-954-529-699-4

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/2006

История

  1. — Добавяне

За неувереността на родителите във възпитанието

„Училище за родители септември-октомври 1979“[1]

С неувереността на родителите не можем да се справим. От една страна, те имат склонност да преувеличават, а от друга — искат незабавно да отговорим с няколко напътствия на въпроса: „Какво трябва да направя?“ На този въпрос аз съм неспособна да отговоря. Ако някога съм давала отговори по радиото, това е било, защото родителите, с които разговарям, предварително са ми писали много дълги писма и с тях вече са подсказвали или предусещали някакво решение. То е било съвсем близо до ума, но те не са посмели да поемат посоката, към която са се насочили, преди да чуят гласа на специалиста: „Ами да, защо не?“ За всички останали слушатели това е било повод да се засегне и разбере някакъв проблем във взаимоотношенията, а след това да бъде отнесен към неговия специфичен семеен климат.

Такива трудности могат понякога да се приемат с известна доза хумор. Преди всичко можем да разчитаме, че няма да продължат до 25-годишната възраст на детето, макар и родителите да си въобразяват често, че проблемите се усложняват с годините. Не може да се отглежда дете, без в даден момент да се премине през някакъв симптом. За родителите той често е обезпокоителен, тъй като детето инвестира в него безплодна енергия, която те не могат ясно да разтълкуват. От своя страна детето по този начин освобождава напрежението, което го мъчи, и прави това по-успешно, когато родителите се притесняват по-малко.

Бележки

[1] „Училище за родители“ е асоциация, основана през 1929 г., която има за цел да обучава родителите как да предават моралните и обществените ценности на децата си, да работят за възраждането на семейния дух във Франция, да съхраняват семейните права и да допринасят за сближаване между класите и народите.

След 1942 г. „Училище за родители“ привлича редица лекари, а през 1949 г. професор Жорж Ойер, основател на първата Катедра по невропсихиатрия, застава начело на асоциацията; тогава е създадено и списанието „Училище за родители“.

Днес целите на асоциацията са да бъде на разположение на родители и възпитатели, като публикува месечно списание, осигурява телефонен прием и предлага правни и психологически консултации. Тя е поддържала дълго и редовно сътрудничество с Франсоаз Долто. (Всички бележки, които не са специално отбелязани, са на съставителя Клод Алмос.)