Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Архивите на НАМПД: Приключенията на Кърт Остин (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Serpent, (Пълни авторски права)
Превод от
[Няма данни за преводача; помогнете за добавянето му], ???? (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5 (× 8 гласа)

Информация

Сканиране
Еми (2015)
Разпознаване и корекция
egesihora (2016)

Издание:

Клайв Къслър, Пол Кемпрекос. Загадката „Серпента“

Американска. Първо издание

ИК „Венус прес“, София, 2001

ISBN: 954-780-002-7

История

  1. — Добавяне

С признателност

 

Изразявам най-голяма благодарност на Дон Стивънс, който ни заведе на дъното при „Андреа Дориа“, без дори да намокрим и пръстите на краката си, както и на прекрасните писатели Алвън Москоу и Уилям Хофър, чиито произведения „Курс към катастрофа“ и „Спасени“, така живо предават човешката страна на тази колосална морска трагедия. Признателен съм и за упоритостта на неустрашимия изследовател Джон Л. Стефънс, който не се уплаши от комарите и маларията в своите търсения на чудесата на цивилизацията на маите из дебрите на Юкатан.

Клайв Къслър

Представям ви един приятел

Предложението да ви запозная с Кърт Остин, Джо Завала и приятелите им, служещи в Националната Агенция по Морско и Подводно Дело, приех с огромно задоволство и въодушевление. Имал съм честта да познавам Кърт и Джо дълги години. Срещнахме се за пръв път, когато по покана на адмирал Сендекър, те постъпиха в НАМПД, малко след нас с Ал Джордино. И макар нито веднъж да не сме работили заедно, приключенията им под и над водата често са възбуждали моето въображение и желанието ми да съм бил с тях.

В някои отношения Кърт и аз си приличаме. Той е с няколко години по-млад и едва ли може да става дума за физическо сходство помежду ни, но се е настанил в един бивш склад за лодки на брега на река Потомак и колекционира старинни пистолети за дуел — един мъдър избор, ако се вземе предвид обстоятелството, че те са по-лесни за поддръжка и съхранение от старите модели автомобили, които събирам аз в самолетния си хангар. Освен това, Кърт се занимава с гребане и ветроходство, самата мисъл, за които ми насажда усещането за крайно изтощение.

Кърт е умен, находчив и по-куражлия от допингирана бяла акула. Освен това е наистина приятен мъж, зареден с два тона почтеност, убеден в светостта на националното знаме, майката и ябълковия пай. За мое огорчение, дамите го намират много привлекателен, дори повече от мене. Единственият нерадостен извод, който мога да извлека от това обстоятелство — необходимостта да го спомена ме наранява дълбоко — е, че от двама ни той е по-добре изглеждащият.

Щастлив съм, че най-сетне резултатите от работата на Кърт и Джо, съхранени в документацията на НАМПД, виждат бял свят. Не може да има и най-малко съмнение, че те ще ви предложат приятен и интригуващ начин за прекарване на времето. За мене със сигурност бе така.

Дърк Пит