Читателски коментари (за „История на Втората световна война “ от Базил Лидъл Харт)

  • 1. Лазо (21 април 2009 в 18:33)

    Всичко, което Росен е написал е абсолютно вярно, когато се касае за операциите, в които са участвали англо-американски войски. Всички останали операции на войната са описани надве-натри, да не кажем претупани. Някакъв заден фон на основния театър на бойните действия. Това до голяма степен е резултат от недостатъчната информация, която авторът е имал например за събитията на източния фронт, плод на съветската цензура, както и от ефекта на автоцензурата на студената война, когато книги, изтъкващи участието на „комунистите“ във войната не са се толерирали на Запад.

    Само един пример — авторът НИЩО не пише за мюнхенския договор, който по същество е истинската причина за войната и който бива сключен по инициатива не на Германия, а на Великобритания. Това е позорен факт, за който и днес в Обединеното Кралство някак си не е прието много да се говори.

    Напротив, първото изречение дословно гласи:

    „На 1 април 1939 г. световният печат разпространи новината, че правителството на Невил Чембърлейн е преразгледало политиката си на отстъпки и неангажиране и е обещало Великобритания да защитава Полша срещу всяка заплаха от страна на Германия с цел да запази мира в Европа.“

    Едва ли не на 1 април (първи април, каква асоциация) английският премиер се събудил, избръснал, почесал се по долните части и казал: „Айде от днес да си преразгледаме политиката“ Басил Лидъл Харт дори не благоволява да уточни каква е била политиката преди тази сакрална сутрин и какво точно са и преразгледали.

    И както е казано: Колкото повече четеш нататък, толкова повече такива намираш…

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.