Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
6 (× 4 гласа)

Информация

Сканиране, корекция и форматиране
ventcis (2016)

Издание:

Хаим Оливер

Гол от засада

 

Рецензент: Николай Янков

Редактор: Максим Наимович

 

Нац. бълг., I издание, Лит. група IV

Темат. №3623/1978 г. Изд. №5268

Художник на корицата и вътрешните илюстрации: Александър Хачатурян

Библиотечно оформление: Александър Хачатурян

Художник-редактор: Мария Табакова

Технически редактор: Мария Белова Коректор: Олга Цанова

 

Дадена за набор на 15.I.1973 г. Подписана за печат на 25.VII.1973 г. Излязла от печат на 15.XI.1973 г.

Формат 84/108/32. Печатни коли 11,50. Издателски коли 8,74 Тираж: 30090 Цена 0,66 лв.

 

Държавно издателство „Медицина и физкултура“, пл. Славейков 11 — София, 1973

Държавна печатница „Димитър Благоев“ — Пловдив

История

  1. — Добавяне

По-бързо, по-високо, по-силно!

Първа част
Редут

1.
Нека най-напред ви запозная с отбора,
за да можете да правите по-нататък справки.

И тъй:

ННФК РЕДУТ

№1 — Льонка Пантерата

№2 — проф. Кънчо (капитан) №3 — Гошо Йогата

№4 — Иво Кръстничето №5 — Бобо Черното око

№6 — Митко Пеле

№7 — Дани Берлински №8 — Тото Тотото

№10 — няма №11 — Сисулу Софийски

№9 — Влади Моторетката

Резерва №111 — Ухуру Неандерталска

Отговорник по медицинските въпроси — Андреа с плитките

Съветници по научните въпроси — инж. кака Вера и инж. бате Ники

И много други съветници.

 

 

Съществува и още един отбор, но няма смисъл да се занимаваме с него още сега…

Толкова повече, че се нарича ФК МЛЕЧНИТЕ ЗЪБИ…

Сега пък да ви представя и героите на тази история, за да ви спестя по-нататък скучни описания, които и без това няма да прочетете. Най-главният от всички е
k_1_kqncho.pngРис.1 КЪНЧО професор

Почвам с Кънчо не само защото е капитан на ННФК РЕДУТ, а и защото е бивш член на Федерацията на династронавтите, която преди няколко години построи звезден кораб и замалко не отлетя на Марс. Ученик. Сменил е всичките си зъби. Член на кръжоците по физика, химия, електроника и пр. при Двореца на пионерите. Работи върху проблема за превръщане на царевица в шоколад. Освен това баща му е кварталният милиционер Марко, сега повишен в чин старшина благодарение на големите му заслуги към гражданите от 6 до 12–годишна възраст.

k_2_mitko.pngРис.2 МИТКО ПЕЛЕ половин-защитник

 

 

Всъщност Митко не е герой, а само братче на проф. Кънчо. И се казва не Пеле, а Митенцето, но това е друг въпрос. Липсват му доста зъби.

Много обича допинг.

k_3_gosho.pngРис.3 Гошо Йогата

 

 

Гошо Йогата е идеологът и теоретикът на отбора. Той знае всичко, отнасящо се до черната магия: от призоваване на духове в лунна нощ срещу тринайсето число на месец ноември до съставяне на футболни системи. Решителен враг на точните науки, особено на аритметиката и химията, противник на Айнщайн и проф. Кънчо. Работи върху проблема за превръщане на хора в маймуни. Умее да чете отговори на задачи по аритметика през кориците на тетрадките. Има си всички зъби. Прави сиршазана, сиреч стои на глава.

k_4_vladi.pngРис.4 Влади Моторетката

 

 

Централен нападател на РЕДУТ, Влади бе наречен веднъж Влади-Перпетуум мобиле, което ще рече Вечното движение. Научните консултанти изчислиха, че енергията, която Влади изразходва за един ден във форма на ритници, премятания, приказки и крясъци, може да задвижи космическа ракета от София до Бояна.

Влади не се интересува нито от изкуство, нито от наука, а само от мотори.

k_5_ivo.pngРис.5 Иво Кръстничето

 

 

За Иво ми е неудобно да говоря. Работата е там, че с родителите му ни свързват нежни връзки. Аз съм им кум… Мога само да кажа, че е син на велик шампион по тежка атлетика — лека категория.

k_6_dani.pngРис.6 Дани Берлински

 

 

За родословието на Дани може да се каже следното: едната му баба е българка от Македония, другата — французойка, единият дядо е евреин, другият — германец. Роден е в Берлин, живял е в Мюнхен, сега е в София. Знае немски, френски, еврейски, английски и италиански, учи български, има вид на китайче. За да не дразни многонационалното си семейство, той се обявява за гражданин на ООН.

k_7_bobo.pngРис.7 Бобо Черното око

 

 

Бобо Черното око е велик индиански вожд от Пловдив. Заедно с това най-голям дял за престижа на Бобо имат инж. кака Вера и инж. бате Ники, които са, както вече съобщих, научни консултанти на РЕДУТ. Какво отношение имат положителните науки към футбола, ще узнаете по-късно.

На Бобо му липсват два зъба.

k_8_lionka.pngРис.8 Льонка Пантерата

 

 

Макар и много важен в отбора, Льонка е пришелец: идва чак от квартал Борово. Може да бъде наречен „Човекът, който се смее“, но вратарските му качества са така явни, че той открай време се нарича Льонка Пантерата. Умее да ходи на ръце.

k_9_sisulu.pngРис.9 Сисулу Софийски и Ухуру Неандерталска

 

 

Сисулу е негърче. И българче. Негърче е, защото има черна кожа и бяла усмивка и защото родителите му, емигранти от Южна Африка, са чистокръвни негри. А е българче, защото е родено в София, по български език има само шестаци и знае наизуст всички стихотворения на Ботев.

Маймунката на рамото му се казва Ухуру, но тя не е обикновена маймуна, а човекоподобна и затова се нарича Неандерталска. Много е умна и е универсална резерва.

k_10_andrea.pngРис.10 Андреа

 

 

Макар и момиче, Андреа е страстна привърженичка на международния футбол. Разбира от аспирин и затова още от самото начало е санитарка на ННФК РЕДУТ.

k_11_tototo.pngРис.11 Тото Тотото

 

 

Тото Тотото е най-най-най-най… великият играч… Но хайде да не говорим за него сега, че както съм му ядосан, мога да спра книгата тук.

Нека започна, както си му е редът — отначало!

И тъй, в утрото на осми юни, пет часа след мача за световно първенство по футбол между България и Германската федерална република…