Читателски коментари (за „Петдесет нюанса сиво “ от Е. Л. Джеймс)

  • 1. Мечето Кода (31 август 2016 в 01:01)

    Имах нещастието да мина по диагонал тази невероятно посредствена книга! Естествено не до края (за продълженията -абсурд!!), защото е невъзможно да изтърпя толкова елементарен текст. Позволявам си да пиша коментар, защото ще го съотнеса към още две други поредици, за да стане ясно мнението ми за един нов и твърде спорен стил в жанра — писменото порно, къде софт, къде опит за хард, все тая! Резултатът обаче е един и същ, а именно — плачевен.

    Другите две хмм, произведения са на Меган Марч и Силвия Дей — порочен милиардер, милионер или какъвто там богаташ, както и опиянена, обсебена, оооо..не знам си каква от теб. И трите разбира се в 1 л. ед. ч. (абсолютна досада) с главен герой супер хипер мега красавец, който е толкова богат, че ръси милиардите подобно на оргазмите — безброй и безчет. Спокойно, на оргазмите ще се върна пак. ;)

    Общото и в трите е опитът за писмено порно. Може би най–добре е сполучила госпожа Дей в опита си да направи това. Подробно и изчерпателно описание на секс сцени, безкрайно повтарящи се в монотонност. Почти никакво въображение, нулева сексуалност и жалка фантазия (дори и в жалките садо–мазо излияния на Е.Л. Джеймс). Ако отворите която и да е от книгите ѝ (С.Дей в случая), ще имате чувството, че вече ще е прочетена, стига да сте преполовили първата. Така стана поне при мен, когато ми досадя и прелиствах нататък. На фона на хилядите оргазми (абсолютно биологично невъзможни) главните герои са представени като полупсихопати с душевните си и физически травми. Подобна линия на поведение съвсем спокойно може да се види и в Сивите нюанси, само дето не е ясно маркирана, както например при г-жа Дей. За разлика от тях, г-жа Марч е по-семпла в реанимирането на трупове и предлага на читателките си два образа, колкото фантастични, толкова и изчистени до посредственост от душевните травми на Кросфайър и Грей! Естествено и тук сексът е в изобилие, като стилът е по-твърд, натвърден — да сме в тон с книгата все пак. Явно авторката не само е чувала за Буковски, но се е пробвала и да го чете. Няма лошо, но защо се е опитала да пише?

    Зададох си този въпрос и стигнах до извода, че това е една изключително интересна и изгодна пазарна ниша, полупразна до настоящия момент, с милиони клиенти. Резултатът е главозамайващ. Чрез писмено порно се правят кинти, много при това…та тогава, защо не? Иска се коефициент на интелигентност колкото на тухла–четворка и горе-долу прилична грамотност, останалото все да е ще го ошлайфат редакторите. Щипка садо-мазо за пикантност на манджата, ръсене на оргазми на кило, подробни, но некомпетентни описания на женската сексуалност (напр. незнанието, че директното стимулиране на Glans clitoridis причинява не удоволствие и възбуда, а дразнене и дори болка), опитът обикновеният нагон да се обясни с любов и т.н. и т.н. баналщини и откровени измислици до безкрай. Сега сигурно за жени, дето не са виждали хмм, първичните (че и вторичните дори) полови белези на мъж, камо ли да са ги тествали, сигурно книгите са страшно възбуждащи, ама за стари чанти като мен е много смешно описателното издевателство на трите грации да създадат дамския еквивалент на порноиндустрията. Уви, успешно, съдейки по хилядите въодушевени въздихания на достъпните за мен езици по повод тези поредици. О да! Поредици, всяка с поне по 3 парчета и тенденцията за още 5.

    Както и да е, опитвам се много деликатно да не развалям хатъра на харесващите тези три прозиведения и онези, които още не са се прекарали да ги прочетат. Смятам, че от един нормален порнофилм човек може да се обогати повече, без значение от пола. Там поне нещата са кристално ясни и реални. Подразбира се, че мъж няма да седне да чете порно, а да го гледа и/или прави, така че остават потенциални клиентки-читателки единствено дамите. Няма да анализирам причината за това, защото не би имало смисъл, но остава моето учудване защо тези книги са толкова харесвани. Затова умирам от неподправено любопитство как се мотивират читателките, дали одобрението си за романите.

    За мен обаче остана искрената изненада да видя, че такива книги в Читанка са нахендрени (извинявам се, ама не се стърпях с жаргона :)) в един жанр с Набоков, Бокачо, Буковски и дори Аполинер. Хайде в един кюп с Лорън Донър става, ама къде набутахте Бокачо?! А Буковски?! Това си е обидно направо. ;) Буковски не пише еротично, а апокалиптично…

    Ако може един съвсем вежливо даден съвет към админите! Разделете, моля, порно-чиклита от истинската литература. Приемете молбата като поклон към стойностните автори, в чиито редици няма място за жалките напъни за писане на тези дами.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.