Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Twelve Principles of Efficiency, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,7 (× 3 гласа)

Информация

Сканиране
kassad (2012)
Разпознаване и корекция
kassad (2013)

Издание:

Харингтън Емерсън. 12 принципа на производителността

Американска. Първо издание

Партиздат, София, 1973

Редактор: Борис Въжаров

Коректор: Веселина Цветкова

История

  1. — Добавяне

Предговор от автора

През последните сто и петдесет години стана събитие, което по значението си не отстъпва нито на появата на живота, нито на зараждането на човечеството. Това събитие е заменянето на мускулната енергия на човека и животните, на пряката сила на въздушните и водните течения с каменни въглища, нефт, газ и енергията на отдалечените водопади.

В миналото, за да осъществи своите намерения и планове, човекът е принуждавал да работят за него други хора и наравно с тях магарета, волове и коне. А сега той заставя да работят за него неодушевените сили на природата.

Двама души или два коня могат да работят по-производително от четирима души или четворка коне. Един човек или един кон да изработят самостоятелно повече от половината от онова, което за същото време изработват двама души или два коня. Следователно максимално производителната жива единица сила е един човек, един кон.

Ако обработваме земята ръчно дори с такова съвършено оръдие като лизгара, за да преобърнем поле от една квадратна миля, или 640 акра, ще ни бъдат нужни 560 сезона. С един чифт коне и хубав плуг тази работа може да се свърши за четири сезона. Аз се опитах да направя това, но претърпях неуспех. Двадесет човека с три трактора и комплект от 51 лемежа изорават 640 акра (и дори малко повече) само за 36 часа. Аз имам снимка на такава бригада в действие.

Процент на използването на гориво:

Малък парен двигател — 5

Човек, работещ на ръка с нормален темп — 7

Голям парен двигател — 10

Малък газов двигател — 20

Човек, работещ малко време с максимално напрежение — 21

Голям газов двигател — 30

При заплащане на надница от два долара и при 7500 работни часа в годината човешката физическа сила излиза по 54 000 долара за конска сила. При малък газолинов двигател работата на човека излиза по 300 долара за конска сила в годината, а при големи силови системи, както парни, така и газови, и електрически, тя струва за всяка конска сила от 20 до 200 долара. Следователно човешката сила излиза 135–1350 пъти по-скъпа от механичната енергия.

Ако тридесет души работят с нормален темп, за един час те дават една конска сила, а при механично производство на енергия за една конска сила трябва да се изразходва от един до пет фунта каменни въглища. Може да се смята, че един тон каменни въглища крие в себе си толкова енергия, колкото могат да дадат петима души, ако работят цяла година.

Преди сто и шестдесет години каменните въглища почти не са се употребявали в производството; цялата работа се е изпълнявала от хората и животните. Преди шестдесет години употребата на каменни въглища в Съединените щати е представлявала, при безобразно разточителство, четвърт тон на възрастен мъж. Един тон каменни въглища, както вече току-що казахме, извършва работа за петима души. В наше време употребата на каменни въглища на глава от населението отговаря на енергията на двадесет и двама души, като не смятаме нефтената, газовата и водната енергия.

И така, средно за всеки възрастен човек сега у нас работят по двадесет и два механични роба. Тяхното поддържане излиза четиристотин пъти по-евтино от средното заплащане на един човек.

Като производител на физическа енергия човекът е безнадеждно деквалифициран и изхвърлен като ненужна вещ. Но затова пък като разумен ръководител и управител той току-що започва работа. В това отношение той не познава съперници, неговата стойност е безгранична.

Днес мускулната енергия на човека няма голямо значение, а и в бъдеще няма да има. Машините произвеждат физическата енергия, чрез която живее светът.

Физическата сила може да се стимулира с пръчка, но немислимо е пръчката да активизира съзнателното управление и съзнателното творчество. Времето на мускулното напрежение, времето на пръчката завинаги свърши, а заедно с него си отиде и старият морал. И най-високопоставеният ръководител не може да изисква безсмислено подчинение дори от един ученик-черноработник. Те и двамата са създали машината, и двамата са задължени да й служат, защото ако не бъдат спазени всички нейни закони, ако не бъдат задоволени всички нейни потребности, тя няма да работи производително, а и съвсем ще спре.

Целта и смисълът на очерците, събрани в предлаганата книга, е да се помогне в развитието на новия морал, да се разшири господството на човека над механичната енергия, да се засили нейното използване, да се заменят потомствените роби с високоплатени, съзнателни творци и организатори, да се съдействува всеки човек, всяко обединение да бъдат на висотата на своите задължения, да се вдъхновят онези ръководни работници, от чието умение зависи успехът и целесъобразността на всяка работа.

Ноември 1911 г.

Харингтън Емерсън