Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
A Self-Made Woman, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,2 (× 6 гласа)

Информация

Сканиране
viki (2013)
Разпознаване и корекция
Еми (2014)

Издание:

Рут Харис. Женско щастие

ИК „Компас“, Варна, 2008

Редактор: Любен Любенов

ISBN: 954-701-131-6

История

  1. — Добавяне

Елин и Бренда
Майка и дъщеря

Елин бе отгледана в мъжки свят. Бренда отрасна с поколението на жените.

Елин гледаше на себе си като на дъщеря на Франк Кендъл, съпруга на Фил Дърбън и майка на Бренда и Дани. Бренда си беше — и винаги щеше да се смята за — Бренда Дърбън.

Героините на Елин бяха достопочтените Грейс Кели и Ингрид Бергман (преди връзката й с Роселини), а на Бренда — Джейн Фонда и Глория Стайнъм[1].

Представата на Елин за съвършеното й аз бе формирана от „Маккол’з“ и „Лейдис хоум джърнъл“; съвършеното аз за Бренда бе отразено в „Мис, Селф и Сави“.

Когато се омъжи за Фил, Елин беше девствена; Бренда живееше с Джеф от осемнайсетгодишна.

Елин вярваше в кърменето; Бренда се кълнеше в хапчетата.

Елин се захвана с работа, защото трябваше; Бренда смяташе за разбиращо се от само себе си, че ще има удовлетворителна кариера.

Успехът на Елин беше постигнат мъчно — ден след ден, долар по долар — и й бе струвал личния живот, за който копнееше. Бренда бе убедена, че ще има всичко — и брак, и кариера, и деца.

Елин се опита да внуши на Бренда, че това не е толкова лесно, колкото го представят списанията; Бренда гледаше на бъдещето си като на нещо безгранично и искаше да върши всичко по свой начин.

Бележки

[1] Грейс Кели (1928 — 1982) — американска актриса през 50-те години, която става принцеса на Монако, когато се омъжва за принц Рение; Ингрид Бергман (1915 — 1952) — знаменита шведска актриса; Джейн Фонда (1937) — американска актриса, дъщеря на актьора Хенри Фонда, която започва с леки роли в еротични филми, но по време на войната във Виетнам се ангажира с каузата на справедливостта, днес — омъжена за боса на Си Ен Ен Тед Търнър; Глория Стайнъм (1934) — американска писателка, която основава списание „Мис“ и е един от корифеите на феминизма в САЩ. — Б.пр.