Читателски коментари (за „Волоколамското шосе “ от Александър Бек)

  • 1. Devoted of Slaanesh (29 юни 2014 в 21:49), оценка: 6 от 6

    Страховито написана книга! Всеки. който се интересува от Втората световна война, трябва да я прочете.

  • 2. brustwer (23 август 2014 в 16:50)

    Книгата е една е от най добрите по тематиката която съм чел.

    Някой може ли да ми даде информация за повестите описани в приложението „За автора“

    "Няколко дни " и „Резервът на ген. Панфилов“?

  • 3. Булгуров (11 юни 2015 в 11:20)

    Здравейте! Българското издание съдържа и продълженията. Първото издание (1945) свършва с втора повест. През 1960 излизат двете продължения. Изданията след това, под името „Волоколамското шосе“, съдържат и първите повести, и продълженията.

  • 4. Булгуров (11 юни 2015 в 11:33), оценка: 6 от 6

    Отлична книга и максимално правдива за такава чувствителна тема. Показва ученето от опита в отбранителни боеве на Червената армия през 1941. Няколко важни теми: как се създава бойна единица със силен дух (esprit de corps), как се мотивират хората (до смърт), как се изгражда автономна система за управление, как се адаптираш към криза и научаваш нов начин на действие и мислене. Поради живото и правдиво описание на тези процеси е така популярна по света, вкл. и като обучителен материал ввъв военни академии. Разбира се, има и други теми като чест, любов към родината, роля на идеологията и т.н.

    Ако се информирате и за германската система на водене на война (потърсете Auftragstaktik), ще ви бъде още по-интересно да проследите процеса на учене.

    Оставам любопитен доколко тази книга (и бележките, които Момиш-Ули дава на Панфилов) се усвояват на ниво устав на РККА. В крайна сметка руснаците са най-добрите ученици на германците (видно от 1943-та нататък), но каква е ролята на тази книга за това?

  • 5. българин (1 април 2017 в 09:36)

    Четох книгата като ученик, но бях забравил дори заглавието. По друг повод срещнах името Волоколамск и споменът за нея изведнъж изплува в съзнанието ми. Намерих я в интернет и я прочетох отново. Сега имам вече три деца. И двата пъти, на различна възраст, книгата ме разтърси и завладя умът и душата ми до най-потайните им кътчета. Налагаше се да чета предимно по късни доби и след това често не можех да заспя. Унесен, пред мен минаваха отделни картини от разказа и в едно кълбо се преплитаха различните огнени усещания на боевете. За лека нощ прочетох няколко старници на момчетата. Струва ми се, че по-големият се запали от искрата на книгата. Но странно, докато четях на глас, чувайки се отстрани, имах чувството, че повествованието е мудно, езикът тромав и тази невероятна динамика която усещах докато четях сам и наум изчезваше. След като останах сам с книгата, тя отново ме завладя и пренесе на бойното поле в руската шир. Сякаш самият аз бях там, заедно с Момиш-Ули и Панфилов, на бойната линия, под куршумите и се питах — боже, как тия хора са устояли на страха от добре въоръжената и обучена немска войска, как така казахите са припознали родината си в хълмиститата равннина на Подмосковието на хиляди километри от родните степи? Въпреки всичките поразии на комунистите, явно са вдъхновили много хора в огромния Съветски Съюз с усещането, че са част от нещо ново и голямо, от държава, която е тяхна, а не на благородниците и аристократите. Ако книгата се доближава дори частично до реалността по време на Втората световна война, войниците на Червената армия наистина са проявявали масов героизъм. Предполагам, че така са се чувствали и българските войници и командири по време на войната със Сърбия в зората на третата Българска държава, така наречената Капитанска война. Тогава и нашата войска се е била геройски с вярата, че защитава своята нова държава и своята съвсем прясна свобода. Кога ли българите ще изжевеем отново такова обединение и духовен подем? На следващите финали по футбол, или когато успеем да си върнем държавата от мафията и я почувстваме отново своя? Ето какви мисли поражда „Волоколамското шосе“, една наистина вълнуваща книга!

  • 6. potapov (9 май 2022 в 16:36)

    Много интересна! Задължителна за тези които се интересуват за бойните действия по време на втората световна война.

  • 7. stagon (26 май 2022 в 00:24), оценка: 6 от 6

    Изключителна книга.

  • 8. Gogogi882 (3 януари 2024 в 21:18)

    Два пъти съм я чел ,и всеки път настръхвам когато я чета!Уникална книга за хора които обичат да четете за ВСВ

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.